Piće i hrana 18.12.2017. 00:00. Zadnja izmjena: 18.12.2017. 10:10.

Šiškrlini, luleki valjušci...

U kuharici naših baka zapisan je recept za pravo kulinarsko blago

Šiškrlini, luleki, valjušci..., svatko ima neki svoj naziv, a sličnu recepturu za pripremu specijaliteta od krumpirovog tijesta. Svojim izgledom pomalo podsjećaju na njoke, a dok su još topli mogu se poslužiti kao ukusan prilog jelima s umacima ili kao vegeterijansko glavno jelo s svježom sezonskom salatom, a možete ih poslužiti i uz nešto slatko. Jenostavno idu uz sve.

Sastojci: 

  • 1,2 kg krumpira
  • 1/2 kg brašna
  • 1 jaje
  • 1 žličica soli
  • 150 g maslaca
  • 50 g krušnih mrvica

Priprema:

  1. Krumpir skuhajte u ljusci, ogulite ga i naribajte.
  2. Brašno i sol pomiješajte, dodajte krumpir, jaje i zamijesite tijesto.
  3. Tijesto oblikujte u prst debele valjke i režite ih na dužinu od 3 cm.
  4. Kuhajte ih u vreloj posoljenoj vodi 5 minuta.
  5. Kuhane šiškrline umiješajte u krušne mrvice, koje ste popekli na maslacu.
  6. Poslužite toplo kao samostalno jelo ili prilog, uz dodatak po želji.

Savjet:

Kad zamijesite tijesto, odmah ga oblikujte i kuhajte, jer će vam stajanjem postati previše mekano.

Zamrzavanje: Šiškrline pripremite do 4. koraka. Rasporedite ih na pladanj i zamrzavajte 2 sata. Nakon toga ih zapakirajte u vrećice i vratite u zamrzivač. 
Odmrzavanje: Zamrznute šiškrline dalje kuhajte prema 4. koraku i prelijte popečenim krušnim mrvicama.