Šiškrlini, luleki valjušci...
U kuharici naših baka zapisan je recept za pravo kulinarsko blago
Šiškrlini, luleki, valjušci..., svatko ima neki svoj naziv, a sličnu recepturu za pripremu specijaliteta od krumpirovog tijesta. Svojim izgledom pomalo podsjećaju na njoke, a dok su još topli mogu se poslužiti kao ukusan prilog jelima s umacima ili kao vegeterijansko glavno jelo s svježom sezonskom salatom, a možete ih poslužiti i uz nešto slatko. Jenostavno idu uz sve.
Sastojci:
- 1,2 kg krumpira
- 1/2 kg brašna
- 1 jaje
- 1 žličica soli
- 150 g maslaca
- 50 g krušnih mrvica
Priprema:
- Krumpir skuhajte u ljusci, ogulite ga i naribajte.
- Brašno i sol pomiješajte, dodajte krumpir, jaje i zamijesite tijesto.
- Tijesto oblikujte u prst debele valjke i režite ih na dužinu od 3 cm.
- Kuhajte ih u vreloj posoljenoj vodi 5 minuta.
- Kuhane šiškrline umiješajte u krušne mrvice, koje ste popekli na maslacu.
- Poslužite toplo kao samostalno jelo ili prilog, uz dodatak po želji.
Savjet:
Kad zamijesite tijesto, odmah ga oblikujte i kuhajte, jer će vam stajanjem postati previše mekano.
Zamrzavanje: Šiškrline pripremite do 4. koraka. Rasporedite ih na pladanj i zamrzavajte 2 sata. Nakon toga ih zapakirajte u vrećice i vratite u zamrzivač.
Odmrzavanje: Zamrznute šiškrline dalje kuhajte prema 4. koraku i prelijte popečenim krušnim mrvicama.