
Pogača s povrćem i začinima
Ukusna focaccia s rajčicama i začinima zamamnim će mirisom ispuniti kuhinju
Sastojci:
- 300 g glatkog brašna
- 200 g kukuruznog brašna
- 1 vrećica suhog kvasca
- 1 čajna žličica šećera
- 2 čajne žličice soli
- 1 čajna žličica sušenog origana
- 1 čajna žličica sušenog bosiljka
- ½ čajne žličice sušenog mažurana
- ½ čajne žličice sušenog timijana
- ½ čajne žličice sušenog peršina
- 3 jušne žlice maslinovog ulja
- ̴300 mL mlake vode
- 100 g mini rajčica
- 5 jušnih žlica maslinovog ulja za premaz
- 1 čajna žličica krupne soli za posipavanje
Postupak:
U dubokoj posudi pomiješajte dobro sve suhe sastojke (uključno i sušene začine). Dodajte maslinovo ulje te polako dodavajući vodu postupno mijesite tijesto. Morate dobiti čvrsto, ali mekano kuglu tijesta.
Napomena: ne morate iskoristiti svu količinu vode navedenu u receptu, zato je dodavajte postupno; ako je tijesto pretvrdo, dodajte više vode; ako je tijesto premekano dodajte više glatkog brašna. Oblikovano tijesto ostavite u posudi te ga dobro pokrijte kuhinjskom krpom ili prozirnom plastičnom folijom. Ostavite ga da se diže 1 sat na toplom mjestu.
Potom umijeste tijesto još jedanput rukama te oblikujte okruglu pogaču debljine 4 cm. Pogaču stavite u posudu za pečenje ili lim obložen papirom za pečenje kojeg ste prethodno namastili s 2 žlice maslinovog ulja. Površinu pogače premažite s 3 žlice maslinovog ulja, izbodite je suprotnom stranom drvene kuhače da nastane reljef.
Na površinu također poslažite mini - rajčice te ih lagano utisnite u tijesto da ne bi prilikom pečenja skliznule s površine. Odgozgo pospite pogaču krupnom soli te tako pripremljenu pogaču ostavite dizati još 15-ak minuta na toplom mjestu.
Pogaču stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180° oko sat vremena. Posljednjih 10 min pečenja povisite temperaturu na 200° da se pogača lagano zarumeni.
Pečena pogača, focaccia, nek se ohladi 10-ak minuta prije posluživanja.