Piće i hrana 13.01.2017. 11:42. Zadnja izmjena: 13.01.2017. 11:55.

Pogača s povrćem i začinima

Ukusna focaccia s rajčicama i začinima zamamnim će mirisom ispuniti kuhinju

Sastojci:

  • 300 g glatkog brašna
  • 200 g kukuruznog brašna
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • 1 čajna žličica šećera
  • 2 čajne žličice soli
  • 1 čajna žličica sušenog origana
  • 1 čajna žličica sušenog bosiljka
  • ½ čajne žličice sušenog mažurana
  • ½ čajne žličice sušenog timijana
  • ½ čajne žličice sušenog peršina
  • 3 jušne žlice maslinovog ulja
  • ̴300 mL mlake vode
  • 100 g mini rajčica
  • 5 jušnih žlica maslinovog ulja za premaz
  • 1 čajna žličica krupne soli za posipavanje

Postupak:

U dubokoj posudi pomiješajte dobro sve suhe sastojke (uključno i sušene začine). Dodajte maslinovo ulje te polako dodavajući vodu postupno mijesite tijesto. Morate dobiti čvrsto, ali mekano kuglu tijesta.

Napomena: ne morate iskoristiti svu količinu vode navedenu u receptu, zato je dodavajte postupno; ako je tijesto pretvrdo, dodajte više vode; ako je tijesto premekano dodajte više glatkog brašna. Oblikovano tijesto ostavite u posudi te ga dobro pokrijte kuhinjskom krpom ili prozirnom plastičnom folijom. Ostavite ga da se diže 1 sat na toplom mjestu.

Potom umijeste tijesto još jedanput rukama te oblikujte okruglu pogaču debljine 4 cm. Pogaču stavite u posudu za pečenje ili lim obložen papirom za pečenje kojeg ste prethodno namastili s 2 žlice maslinovog ulja. Površinu pogače premažite s 3 žlice maslinovog ulja, izbodite je suprotnom stranom drvene kuhače da nastane reljef.

Na površinu također poslažite mini - rajčice te ih lagano utisnite u tijesto da ne bi prilikom pečenja skliznule s površine. Odgozgo pospite pogaču krupnom soli te tako pripremljenu pogaču ostavite dizati još 15-ak minuta na toplom mjestu.

Pogaču stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180° oko sat vremena. Posljednjih 10 min pečenja povisite temperaturu na 200° da se pogača lagano zarumeni.

Pečena pogača, focaccia, nek se ohladi 10-ak minuta prije posluživanja.