Piće i hrana 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 15.09.2016. 14:33.

Upotrijebite zrele plodove

Kako napraviti domaću jabučnicu (jabučno vino)?

Osim kolača koji su jako ukusni i jeftini možemo napraviti i domaću jabučnicu (jabučno vino). Za proizvodnju jabučnice valja brati zrele jabuke. Svježe jabuke ne upotrebljavaju se za proizvodnju jabučnice, već ih treba uskladištiti na temperaturi od 16 do 20 stupnjeva. Oko 14 dana tijekom uskladištenja dolazi do povećanja šećera, razgrađuje se škrob, povećava se količina kiseline i ekstraktivnih tvari što vino čini punijim.

Prije usitnjavanja jabuke treba prati u većoj posudi protočnom vodom i mekanom metlom. Krupne plodove usitnite u kadi zbog i lakšeg muljanja. Muljača ne smije biti željezna, da voće ne dođe u dodir sa željezom koje može djelovanjem kiseline priječi u sok i kasnije biti uzrokom zamućivanja vina i pogoršanjem okusa. Jabučni kljuk prelijte u drvenu bačvu i sumporite vinobranom ili vinkom 10 g na 100 kg jabučnog kljuka. To se radi zato da plodovi ne bi potamnjeli te da se spriječi djelovanje mikroorganizama. Kljuk promiješajte i procijedite preko preše.

Dobivenoj jabučnici dodajemo šećer; što se više šećera doda, bit će više alkohola. Na 100 litara tekućine stavite 1,7 kg šećera. Korekciju kiseline možete obaviti pomoću mliječne kiseline (50 postotne). Na 100 litara tekućine dodajte 300 g šećera 50 postotne mliječne kiseline. Nekoliko dana prije nego prerađujete jabuke u jabučnicu ocijedite jabučni sok 21 na 100 l planiranog soka. Ovaj sok zagrijte do vrenja, ohladite na 20 stupnjeva Celzijevih, dodajte mu 300 g šećera i čistu kulturu kvasca "Vrelka", posudu zatvorite vatom i ostavite na temperaturi od 20 do 24 stupnja Celzijevih.

Pritom će započeti vrenje, a zatim ovu tekućinu dodajte jabučnici. Bačvu zatvorite vreljačom. Vrenje traje 3 do 6 dana. Nastalo vino treba pretočiti u drugu bačvu i uskladištiti na temperaturi od 15 Celzijevih stupnjeva.

Recept za kolač od jabuka

Pita od jabuka

Izvor: 2322