Piće i hrana 19.03.2020. 09:37. Zadnja izmjena: 23.03.2020. 08:50.

Hotel Park

Vjerni tradiciji uz stalno uvođenje noviteta

Hotel Park već duže od pola stoljeća (ove godine slavi svoj 54. rođendan) nije samo jedan od zaštitnih znakova grada Čakovca, već i sinonim za proslave kojih nema bez odlične hrane, bazirane na tradicionalnoj međimurskoj gastronomiji. Vjerni tradiciji, u kuhinji Hotela Park ne libe se, međutim, ni osmišljavati nove jelovnike ili nadograđivati već prokušane recepte, s ciljem da zadovolje svakog gosta, pa i one izdaleka. Zavirili smo u kuhinju koju već 15 godina vodi Božo Baranić iz Male Subotice. Njegova kuharska karijera, otkriva nam uvodno, počela je prije tri desetljeća u legendarnom poduzeću Union u sklopu kojeg je nekad djelovao niz ugostiteljskih lokala, pa i zaštitini znak Čakovca - Hotel Park.

Počeci u kineskom restoranu

Neki se, međutim, kulinarskog majstora Bože iz tih vremena sjećaju s jedne druge lokacije. Niz je godina bio kuhar u negdašnjem čakovečkom restora Cheng Du u Ulici Josipa Jurja Strossmayera.

- Čakovec je tada bio prvi grad u široj regiji koji je imao restoran specijaliziran za kinesku hranu. Koliko mi je poznato, čak je i u Zagrebu kineski restoran otvoren poslije našeg. Bilo je tad puno posla, sve do Domovinskog rata, kad je Cheng Du zatvoren, prisjeća se Božo koji je pripremu kineske hrane specijalizirao na posebnom tečaju u Novom Sadu.

I sam voli kinesku hranu, osobito iz sečuanske regije, jer je, a to preferira, dosta začinjena, ljuta i jaka. - Onako, težačka, pa se tu mogu povući i paralele s međimurskom prehranom, ističe iskusni kuhar.

Brza hrana je samo trend

Kad je riječ o današnjim vremenima, već je i površni pogled na jelovnik hotelskog restorana dovoljan za zaključak da je iznimno bogat i šarolik. No, s obzirom da mu je baza ipak međimurska gastronomija, Baranića pitamo kako stranci kao i gosti iz drugih dijelova Hrvatske prihvaćaju naša jela:

- Jako dobro. Najpopularniji su - od predjela sir z vrhnjom i meso z tiblice pa onda pretepena juha, kao glavno jelo međimurski odrezak s domaćim rezancima za prilog i kao desert zlevanka i štrukle. Često i pred gostima prezentiram jela, a ima i situacija u kojima gosti konobara zamole da dođem iz kuhinje pa mi čestitaju na dobrome jelu, skromno na naše pitanje odgovara Baranić, dodajući da je svjestan činjenice koliko je lokalna gastronomija značajna za razvoj turizma jer - turizam 'na usta ulazi': - I mi smo progresivni, ali tradicija je - ipak - tradicija. Danas su popularni neki restorani koji svoje jelovnike baziraju na brzim jelima, izvorno nastalima u stranim državama, ali mislim da je to samo trend koji će prije ili kasnije proći, kaže.

Što se tiče njegovog osobnog ukusa, napominje da nije izbirljiv, no skloniji je jelima na žlicu, dok mu, primjerice, roštilj, nije ni blizu prvog mjesta. U jutarnjoj smjeni u hotelskoj kuhinji u vrijeme našeg posjeta šefu kuhinje čakovečkog Hotela Park Boži pomagale su Mirica Muršić te Julija Kozar, dok njihov tim čine i Gordana Carević, Zoran Nenadović, Višnja Pancer i Gordana Žulić.

Recimo i da Hotel Park već duže vrijeme nudi i dnevne gablece - četiri vrste jela od kojih je, odnedavno, jedno uvijek vegetarijansko. Upravo s vegetarijanskog menija je i jelo koje su u kuhinji odlučili podijeliti s našim čitateljima – ragu bolognese sa smeđom lećom.

MIRISI IZ ŠEFOVE KUHINJE
Ragu bolognese sa smeđom lećom

Sastojci (za jedan obrok):

- 2 žlice maslinova ulja

- 1 šalica smeđe leće

- 1/2 šalice nasjeckanog poriluka

- 1/2 šalice nasjeckane mrkve

- 1/2 šalice nasjeckanog celera

- 1 šalica oguljene i od koštica očišćene nasjeckane rajčice

- 1 žličica soli

- 1/2 žličice mljevenog crnog papra

- 1 list lovora

- 1/2 šalice bademova mlijeka

- 1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića

Priprema

Smeđu leću namačemo u vodi četiri sata, a zatim kuhamo 20 minuta, dok ne postane mekana. Zagrijemo maslinovo ulje, dodamo poriluk, mrkvu, celer i lovor te pirjamo pet minuta, ili dok povrće ne postane mekano. Dodamo leću, muškatni oraščić, sol, papar i bademovo mlijeko te kuhamo još pet minuta. Rajčicu parimo tri minute i zatim od nje u multipraktiku napravimo pire. Dodamo u umak, sklonimo s vatre i promiješamo.

Izvor: 3387