
Priprema ukusnih napitaka
Pasterizacija voćnih sokova
Poznato je da su prirodni voćni sokovi aromatični i zdravi napitci jer sadržavaju velik dio vitamina iz voća. Pravilnim postupkom pripravljanja zadržavaju boju, miris i okus svježeg voća. Pasterizirati znači zagrijavati ispod temperature vrenja. Sokovi se dobivaju cijeđenjem voća i dodavanjem malih količina šećera. Šećer nije nužan i ne služi kao konzervans.
Dodaje se samo radi boljeg okusa. Zato sokove od slatkog voća (grožđe, jabuke i kruške) pripravljamo bez šećera. Pasteriziranjem se dobivaju bistri i kašasti prirodni sokovi koji se prije posluživanja ne razrjeđuju vodom.
Ambalaža: Za pasterizaciju se može upotrijebiti svaka posuda koja je toliko duboka da se u nju može smjestiti boca i potpuno prekriti vodom. Boce treba naročito dobro oprati i kuhati oko 20 minuta u kipućoj vodi. Kad je sok pripremljen, ulijeva se u vruće boce. Boce treba začepiti plutenim čepom, a nakon pasterizacije preliti čep i dio grlića parafinom.
Kad u posudi započne vrenje vode, odmakne se i u nju stave boce tako da su potpuno uronjene u vodu. Posuda za pasterizaciju poklopi se i boce ostave u njoj sve dotle dok se voda ne ohladi. Kako bi se dobio bistri sok, voće se zagrijava na pari, na 80° C, da pusti sok, koji se procijeđen pasterizira u bocama. Mekano voće ne mora se zagrijavati, nego se samo zgnječi, izmiješa sa šećerom te pokrije i ostavi nekoliko sati da pusti sok koji se procijedi u boce i pasterizira.
Kašasti sok dobiva se tako da se voće zdrobi u kašu (mikserom, gnječilicom za krumpir, pasiranjem i si.), a zatim se odmah pasterizira u bocama. I u ovom slučaju tvrdo voće treba najprije zagrijati da pusti sok i tada pasirati. Smatra se da je kašasti sok veće hranjive vrijednosti nego bistri.
Izvor: 2472