Piće i hrana 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 06.06.2016. 09:32.

Priprema ukusnih napitaka

Pasterizacija voćnih sokova

Poznato je da su prirodni voćni sokovi aromatični i zdravi napitci jer sadržavaju velik dio vitamina iz voća. Pravilnim postupkom pripravljanja zadržavaju boju, miris i okus svježeg voća. Pasterizirati znači zagrijavati ispod temperature vrenja. Sokovi se dobivaju cijeđenjem voća i dodavanjem malih količina šećera. Šećer nije nužan i ne služi kao konzervans.

Dodaje se samo radi boljeg okusa. Zato sokove od slatkog voća (grožđe, jabuke i kruške) pripravljamo bez šećera. Pasteriziranjem se dobivaju bistri i kašasti prirodni sokovi koji se prije posluživanja ne razrjeđuju vodom.

Ambalaža: Za pasterizaciju se može upotrijebiti svaka posuda koja je toliko duboka da se u nju može smjestiti boca i potpuno prekriti vodom. Boce treba naročito dobro oprati i kuhati oko 20 minuta u kipućoj vodi. Kad je sok pripremljen, ulijeva se u vruće boce. Boce treba začepiti plutenim čepom, a nakon pasterizacije preliti čep i dio grlića parafinom.

Kad u posudi započne vrenje vode, odmakne se i u nju stave boce tako da su potpuno uronjene u vodu. Posuda za pasterizaciju poklopi se i boce ostave u njoj sve dotle dok se voda ne ohladi. Kako bi se dobio bistri sok, voće se zagrijava na pari, na 80° C, da pusti sok, koji se procijeđen pasterizira u bocama. Mekano voće ne mora se zagrijavati, nego se samo zgnječi, izmiješa sa šećerom te pokrije i ostavi nekoliko sati da pusti sok koji se procijedi u boce i pasterizira.

Kašasti sok dobiva se tako da se voće zdrobi u kašu (mikserom, gnječilicom za krumpir, pasiranjem i si.), a zatim se odmah pasterizira u bocama. I u ovom slučaju tvrdo voće treba najprije zagrijati da pusti sok i tada pasirati. Smatra se da je kašasti sok veće hranjive vrijednosti nego bistri.

Recept za sirup od ribizla

Sirup od limuna

Recept za sirup od višanja 

Kako napraviti sirup od kupina

Domaći sok od marelica

Kako napraviti sok od grožđa

Recept za sok od bazge

Domaći sok od ribizla

Sok od jagode

Kako napraviti prirodni sok

Izvor: 2472