Piće i hrana 28.06.2016. 12:00. Zadnja izmjena: 27.09.2016. 09:14.

Kiselkasti napitak

Volite li limun i koktele sa ginom, Tom Collins je prava stvar za vas!

Uz "Tom Collins" veže se nekoliko urbanih legendi. Porijeklo ovog koktela nije u potpunosti dokazano iako se smatra da je u nekoj varijanti postojao već 1869. godine. Navodno je ime koktela prvotno bilo "John Collins" ili "Jim Collins" koje je dobio prema staroj pjesmi.

Ono što je definitivno poznato jest činjenica da je 1874. u New Yorku i Pennsylvaniji zaživjela dobrohotna "prevara" u kojoj se spominjalo Toma Collinsa kao osobu koja širi tračeve. Čovjek bi upitao znanca ili prijatelja zna li "Toma Collinsa" na što bi ovaj začuđeno odmahnuo glavom. Potom bi spomenuo da se dotični nalazi u nekom kafiću te da širi neistine o znancu što bi njega navelo da posjeti taj kafić...

Smatra se da je prevaru kao marketinški trik izmislio neki koktel-majstor - bila je to priča kojom je želio privući mušterije da na šanku upitaju za "Toma Collinsa" na što bi im se poslužilo istoimeno piće.

Ovaj koktel lako ćete pripremiti kod kuće.

Sastojci:

  • 4,5 cL gina
  • 3 cL svježeg soka od limuna
  • 1,5 cL šećernog sirupa (šećer otopljen u vodi u omjeru težina 1:1)
  • 6 cL mineralne (karbonizirane) vode
  • led
  • kriška limuna i maraschino 

Tom Collins koktel

Tom Collins se poslužuje u istoj čaši kao i Cuba Libre koja je prema tom koktelu dobila i ime - Collins čaša (visoka cilindrična čaša volumena od 300 do 410 mililitara). Gin, sok od limuna i šećerni sirup se smiješaju u čaši napunjenoj dopola ledom, na to se doda mineralna voda te se ukrasi kriškom limuna i maraschino višnjom (maraskom) ukoliko je pri ruci.

Cuba Libre

Mojito