Piće i hrana 22.11.2016. 09:50. Zadnja izmjena: 22.11.2016. 09:54.

S glazurom

Začinjeni čokoladni mini - užici s pistacijama

Sastojci:

  • 80 g mljevenih keksa s maslacem (npr. Petit)
  • 2 + 1,25 dl mlijeka
  • 300 g brašna
  • 150 g šećera
  • 1 jaje
  • 120 g rastopljenog maslaca
  • 5 žlica meda
  • 7 g nemasnog kakaa u prahu
  • 1 čajna žličica mljevenog klinčića
  • 1 čajna žličica mljevenog cimeta
  • 2 čajne žličice Bourbon vanilin - šećera
  • 1 žlica sode bikarbone

Glazura:

  • 200 g tamne čokolade za kuhanje
  • 100 g maslaca
  • prepržene i mljevene neslane pistacije za posipavanje

Postupak:

Kekse uspemo u posudu, izmiješamo s 2 dl mlijeka i ostavimo da se natope. U drugu zdjelu stavimo sve ostale sastojke osim dodatnih 1,25 dl mlijeka te pridodamo natopljene kekse. Postupno dolijevamo preostalo mlijeko i snažno miješamo (ne dodajemo svo mlijeko odjednom, jer se može dogoditi da nam bude potrebno nešto manje ili nešto više, ovisno o tome kakvo brašno upotrebljavamo. Trebali bismo dobiti gusto tekuće tijesto koje zadržava oblik, ne smije biti vodenasto i razlijevati se). Tijesto neka stoji jedan sat.

Pećnicu zagrijemo na 180 stupnjeva, lim premažemo maslacem. Dvjema žličicama oblikujemo kolačiće te ih poslažemo u lim. Pripazite na njihov međurazmak jer će se tijekom pečenja raširiti. Pečemo otprilike 10 minuta.

Kad su kolačići pečeni, ohladimo ih i prelijemo čokoladnom glazurom. Glazuru priredimo tako da na pari rastopimo čokoladu i maslac. Na kraju ih posipamo mljevenim prženim pistacijama.