S glazurom
Začinjeni čokoladni mini - užici s pistacijama
Sastojci:
- 80 g mljevenih keksa s maslacem (npr. Petit)
- 2 + 1,25 dl mlijeka
- 300 g brašna
- 150 g šećera
- 1 jaje
- 120 g rastopljenog maslaca
- 5 žlica meda
- 7 g nemasnog kakaa u prahu
- 1 čajna žličica mljevenog klinčića
- 1 čajna žličica mljevenog cimeta
- 2 čajne žličice Bourbon vanilin - šećera
- 1 žlica sode bikarbone
Glazura:
- 200 g tamne čokolade za kuhanje
- 100 g maslaca
- prepržene i mljevene neslane pistacije za posipavanje
Postupak:
Kekse uspemo u posudu, izmiješamo s 2 dl mlijeka i ostavimo da se natope. U drugu zdjelu stavimo sve ostale sastojke osim dodatnih 1,25 dl mlijeka te pridodamo natopljene kekse. Postupno dolijevamo preostalo mlijeko i snažno miješamo (ne dodajemo svo mlijeko odjednom, jer se može dogoditi da nam bude potrebno nešto manje ili nešto više, ovisno o tome kakvo brašno upotrebljavamo. Trebali bismo dobiti gusto tekuće tijesto koje zadržava oblik, ne smije biti vodenasto i razlijevati se). Tijesto neka stoji jedan sat.
Pećnicu zagrijemo na 180 stupnjeva, lim premažemo maslacem. Dvjema žličicama oblikujemo kolačiće te ih poslažemo u lim. Pripazite na njihov međurazmak jer će se tijekom pečenja raširiti. Pečemo otprilike 10 minuta.
Kad su kolačići pečeni, ohladimo ih i prelijemo čokoladnom glazurom. Glazuru priredimo tako da na pari rastopimo čokoladu i maslac. Na kraju ih posipamo mljevenim prženim pistacijama.