Piće i hrana 15.12.2016. 12:12. Zadnja izmjena: 15.12.2016. 12:33.

Za četiri osobe

Zagrijte se za vrijeme hladnog blagdanskog razdoblja uz slavljeničku juhu

Sastojci:

  • veći gomolj celera
  • ulje
  • luk
  • zeleni jušni temeljac (npr. žlica mješavine začina za juhu)
  • sol i papar po ukusu
  • par šafranovih listića (nije nužno)
  • 2 naranče
  • žličica meda
  • 2 češnja češnjaka
  • stručak peršina
  • žlica maslinova ulja
  • prstohvat soli

Postupak:

S celera zgulimo tanak gornji sloj te ga narežemo na kocke. Luk narežemo na listiće i kratko popržimo na ulju. Dodamo celer i miješamo tek toliko da zamiriše i dobije topao okus po prženom, zatim zalijemo juhom ili vrućom vodom s jušnim začinima. U međuvremenu (dok se juha kuha) pripremimo naribanu koru i sok naranči pa izmiješamo s medom. Češnjak i peršin nasjeckamo nasitno, posolimo i izmiješamo s maslinovim uljem.

Kad celer omekša, dio čiste juhe odlijemo i sačuvamo. Ostatak glatko izmiješamo štapnim mikserom. Iznova zavrijemo i začinimo solju (navrh noža), paprom, listićima šafrana i medenom narančom te maknemo s vatre. Razrijedimo dijelom sačuvane odlijane juhe, mada bi jelo trebalo ostati gusto i kremasto.

Na tanjurima je ukrasimo žličicom peršinovog umaka. Poslužimo s bijelim kruhom ili pečenim kockicama kruha ili s rižinim krekerima (za bezglutensku verziju).