![](/media/images/no-image-80.jpg)
Za četiri osobe
Zagrijte se za vrijeme hladnog blagdanskog razdoblja uz slavljeničku juhu
Sastojci:
- veći gomolj celera
- ulje
- luk
- zeleni jušni temeljac (npr. žlica mješavine začina za juhu)
- sol i papar po ukusu
- par šafranovih listića (nije nužno)
- 2 naranče
- žličica meda
- 2 češnja češnjaka
- stručak peršina
- žlica maslinova ulja
- prstohvat soli
Postupak:
S celera zgulimo tanak gornji sloj te ga narežemo na kocke. Luk narežemo na listiće i kratko popržimo na ulju. Dodamo celer i miješamo tek toliko da zamiriše i dobije topao okus po prženom, zatim zalijemo juhom ili vrućom vodom s jušnim začinima. U međuvremenu (dok se juha kuha) pripremimo naribanu koru i sok naranči pa izmiješamo s medom. Češnjak i peršin nasjeckamo nasitno, posolimo i izmiješamo s maslinovim uljem.
Kad celer omekša, dio čiste juhe odlijemo i sačuvamo. Ostatak glatko izmiješamo štapnim mikserom. Iznova zavrijemo i začinimo solju (navrh noža), paprom, listićima šafrana i medenom narančom te maknemo s vatre. Razrijedimo dijelom sačuvane odlijane juhe, mada bi jelo trebalo ostati gusto i kremasto.
Na tanjurima je ukrasimo žličicom peršinovog umaka. Poslužimo s bijelim kruhom ili pečenim kockicama kruha ili s rižinim krekerima (za bezglutensku verziju).