Piće i hrana 25.03.2016. 09:26. Zadnja izmjena: 27.12.2016. 13:53.

Jednostavan recept

Zdravi blagdani uz francusku salatu bez majoneze

Većina nas uživa u svakom zalogaju fine francuske salate i često je slažemo upravo za blagdane poput Uskrsa i Božića. Zbog velikih količina majoneze, smrznutog povrća i drugih nezdravih sastojaka izbjegavamo češće konzumiranje ukusne francuskinje. Ipak, moguće je napraviti i zdravu francusku!

Par dobrih namirnica, nekoliko sastojaka i izostavljanje majoneze sve je što vam treba da francuska salata s puno hranjivih sastojaka postane dio vaše zdrave prehrane.

Sastojci za 4 osobe:

  • mrkva – 200 g
  • grašak – 200 g
  • kiseli krastavci – 200 g
  • 5 kuhanih bjelanjaka
  • 5 cijelih jaja
  • krumpir – 100 g
  • mileram – 50g
  • jogurt 3,2% - 50g
  • limun – 1 kom
  • sol – po želji
  • papar – po želji

Priprema

Povrće oprati i neoguljeno skuhati u blago posoljenoj vodi te brzo ohladiti. Jaja tvrdo skuhati i ohladiti te odstraniti žumanjke, a bjelanjke narezati na male kockice. Povrće zatim oguliti i narezati, također na male kockice, kao i krastavce koji se nisu kuhali.

U posudu pomiješati narezane kockice povrća, jaja i kiselih krastavaca. Sve zajedno začiniti soli, paprom i sokom od limuna. Salatu povezati mileramom i ostaviti u hladnjaku da se ohladi.