Piće i hrana
26.06.2014. 00:00.
Zadnja izmjena: 22.11.2016. 08:45.
Domaći desert
Zdigana kuruzna zlevanka z orehima stari je međimurski recept za izvrsni kolač
Sastojci:
- 50 dag kukuruznog brašna
- 20 dag bijelog glatkog brašna
- 3 dag kvasca
- 10 dag slanina (kosane masti; ukoliko nemate kosanu mast, može i maslac)
- sol
- 2 žlice šećera
- mlijeko po potrebi
- 25 dag oraha pomiješanih sa šećerom
- 3 dl kiselog vrhnja
Postupak:
Kvasac se razmuti u mlijeku sa 2 žlice šećera i pusti da se digne. Brašno se prosije i doda kvasac, rastopljena slanina, mlijeko i sol. Pusti se dizati.
Kad se digne, masa se razdijeli na dvoje, jedna polovina se stavi u namašćeni lim. Na to se posipaju orasi pomiješani sa šećerom i gore stavi druga polovina mase.
Polije se vrhnjem i peče oko 30 minuta na 200 stupnjeva Celzijevih..
Izvor: 1769