PR članci 31.05.2017. 08:44. Zadnja izmjena: 31.05.2017. 08:45.

Stari Hrast

Čakovec bio domaćin craft / zanatskog i pivskog festivala Beerfest Sjever

Vikend je prošao, došli smo k sebi, dojmovi su se slegli i možemo sa sigurnošću reći – Beerfest Sjever je uspio. Po četvrti puta Čakovec je bio domaćin craft / zanatskog i pivskog festivala, a po prvi puta na njemu je s punim kapacitetom nastupala i čakovečka pivovara Međimurski Lepi Dečki. Grad Čakovec se tako upisao na pivsku kartu svijeta i postao dio hit trenda – Čakovec je grad sa svojom craft pivovarom i sa craft pivskim festivalom. U dva dana na festivalu je nastupio naš gradski dečko za DJ pultom Filip Horvat, četiri benda, lendavski Scatter te čakovečki i međimurski bendovi Audio Detektiv, Ethno Garden i Clone Age.

Prava glazbena poslastica nas je dočekala u petak kad su, na iznenađenje svih prisutnih, na pozornicu izašli Ethno Garden sa svojim stoljetnim instrumentima i u modernim verzijama obradili tradicionalne međimurske stvari pa i “Međimurske lepe dečke”. Subota nas je pak oduševila sa šarenim glazbenim presjekom. Polako su nas u žestoku noć zagrijali Scatter sa svojim desert/sludge/fusion/stoner izričajem, instrumentalnom podlogom za degustiranje čak 40 stilova pive. U noć su nas uveli Audio Detektiv, čakovečki mladi hit bend sa pregršt odličnog rocka i autorskih stvari.

Kad je na scenu došao Clone Age znali smo da nas čeka vrhunska zabava do dugo u noć. Uz brojne bezvremenske hitove “klounejđovci” su rockali brutalno, da bi sve kulminiralo da spontanim dolaskom čakovečkog kantautora i pjevača Krešimira Horvata na stage. Uzavrelu atmosferu dodatno je potaknuo svojim vokalima kroz nekoliko pjesama.

Kako je Beerfest Sjever i više od samog festivala piva pokazao je i pop up barbershop u organizaciji našeg Brice. Brico se ovih dana seli u Stari Hrast gdje će organizirati i pravi "Gentleman's club". 

Pivski specijaliteti i tisuće piva

Dva dana, 11 pivovara, 40 stilova piva i najvažnije, tisuće pivovpija, obilježili su 4. Beerfest Sjever. Lobik (SLO), Houblon, Medvedgrad, LAB Split, Križevačka, Daruvarska, 5th Element, Buzdovan, Pulfer, Pivionica, Breclav (CZE) i naravno Međimurski Lepi Dečki nastupili su s 40 stilova pive. Od Chinooka, do Barbe, Fulira, Kaj-Ela, Fakina... festivalom se prošetao velik broj kušača koji su degustirali preko 3 000 litara vrhunske, craft pive! 

Međimurski Lepi Dečki na festivalu su premijerno predstavili svoja dva nova piva. Bio je to pšenični weizen/wheatbeer/hefebier nazvan po čakovečkom vojskovođi i pjesniku Nikoli Zrinskom, ali i popularni superheroj iz nekog drugog vremena, američki pale ale Kaj-El. Pivski program u subotu je počeo sa premijernim kuhanjem domaće pive. Udruga Pivara Sjever pokazala je zainteresiranima kako se može u kućnoj radinosti složiti domaće pivo. Sve što nam treba jest lonac, hladnjak i četiri osnovna sastojka svakog piva - voda, hmelj, slad i kvas. 

Na velikom prostoru industrijskog kompleksa Stari Hrast, prostora koji se polagano pretvara u društvenu žilu kucavicu i uz veliku podršku ekipe iz CEZAM-a i Prostora, festivala američkih automobila Trash&Burn Festival, ali i nesebične prezentacije svih prisutnih poduzetnika, malih pivara i majstora craft piva, Grada Čakovca i Turističke zajednice, Beerfest Sjever događaj koji nam svima ide na čast.

Sljedeći Beerfest se već i planira, a održat će se na jesen 2017. u Starom Hrastu!

 

Izvor: Krešimir Biškup