PR članci 29.09.2017. 00:00. Zadnja izmjena: 14.05.2018. 08:32.

Predstavljamo dom za starije i nemoćne osobe "Japa" Štrigova

Decu smo poškolali od zemlice i fala Bogu kaj su nas dali v ovaj dom. Konačno i nas nešči dvori.

Na izvrsnoj lokaciji, u samom centru Štrigove nemoguće je ne zapaziti zgradu Doma za starije i nemoćne osobe 'Japa'. Dom 'Japa' osnovan je u listopadu 2006. godine i ustanova je prve kategorije, smještena u neposrednoj blizini crkve, trgovine, ljekarne, banke, policije.. Sam objekat koncipiran je na temeljima gerentoloških i gerijatrijskih spoznaja koje uključuju kompletan fizički, psihološki i socijalni tretman. Visokokvalificirano osoblje uz 24 satnu medicinsku skrb brine o svakodnevnoj individualnoj i skupnoj terapiji kroz razne radionice i organizaciju društvenih aktivnosti. Tako je korisnicima na raspolaganju 19 djelatnika, redom medicinskih sestara, medicinskih tehničara, njegovatelja, socijalni radnik, fizioterapeut, kuharica, čistačice i drugi.

Smještaj u Domu za starije i nemoćne 'Japa'

Dom za starije i nemoćne osobe 'Japa' zrači toplinom pravog međimurskog doma, a u okviru usluge smještaja pokretne, ali i nepokretne korisnike moguće je zbrinuti tek privremeno ili trajno. Prostor stanovanja za korisnike čine prvi i drugi kat koji imaju kapacitet od oko 50 korisnika u jednokrevetinim i dvokrevetim sobama opremljenim sa svim standardnim namještajem uz dodatak televizora i telefona. Također, uz restoran u prizemlju, u sklopu prvog kata nalazi se i čajna kuhinja u kojoj korisnici sami mogu pripremiti tople napitke ili jednostavnije obroke te družiti se međusobno ili s posjetiocima. Na drugom katu objekta nalazi se stacionar, odjel za nepokretne osobe s pojačanom njegom te soba za radnu terapiju, fizikalnu terapiju te prostorija za medicinske sestre i tehničare.

U sklopu stambenog smještaja pruža se briga o prehrani, koja se sastoji od četiri obroka dnevno (doručak, ručak, užina i večera), prema utvrđenim normativima i standardima za prehranu starijih osoba; usluge socijalnog rada; radne aktivnosti i organizacija slobodnog vremena; briga o zdravlju; održavanje higijene prostora; pranje i glačanje rublja i druge usluge. Važno je spomenuti da se prema potrebi sve korisnike automobilom vozi na kontrole ili preglede u ambulante i bolnice diljem Hrvatske, rješava se sva potrebna dokumentacija, a pomaže se i pri nabavi raznih ortopedskih ili drugih pomagala i slično.

Ako nas kaj boli, to nam nišći nebre sam fkrej zeti, ali smo sikak vesele jer vidimo da se trude oko nas. Konačno je došlo vreme kaj i nas nešći dvori.

Lakše je stariti kad smo zajedno i razumiju nas

Za što ugodniji i kvalitetniji život korisnika brine voditeljica Doma Branka Megla, za koju korisnice s kojima smo razgovarali imaju samo riječi hvale. –To vam je tak jedna prijazna, topla žena da, ah, svaka joj čast. Uvijek nas pita kako smo, pomaže nam i potiče nas na druženje, pjevanje i ples. Nema toga koga ona ne zavrti dok imamo kakvu zabavu.. Upitali smo te drage starice nedostaje li im ipak njihova kuća, stan, obitelj, a njihov odgovor je nasmijao sve prisutne. –I deca me to pitaju, i navek im rečem, deca, ja sam vam ve stalno kak' vi dok ste na godišnjem odmoru! Fala Bogu kaj me doktor nagovoril.

U dijelu Doma predviđenom za društvene sadržaje organiziraju se različite aktivnosti, izleti te posjete i terapije prilagođene željama i mogućnostima svakog korisnika. Od izrade različitih predmeta, kino večeri, rođendanskih slavlja, igranja društvenih igara, pjevanja, obiteljskih okupljanja, vježbanja i slično.. -Posebna pozornost ipak se poklanja obilježavanju različitih praznika i crkvenih blagdana te održavanju tradicije. Na Uskrs recimo, obavezno nosimo košarice na posvećenje, a mnogi korisnici žele i duhovnu potporu pa nam često u posjet dolazi i svećenik koji brine o zadovoljenju duhovnih i vjerskih potreba naših korisnika, istaknula je Megla.

–Veći dio korisnika voli pjevati pa pjevamo sve i to gotovo svaki dan. Od međimurskih do crkvenih i starogradskih. Prvo vježbamo, a onda pjevamo u sav glas, ponosna je Megla. -Ipak, trudimo se u razne aktivnosti uklopiti i nepokretne korisnike, ali moram također spomenuti da i oni zdravi ili zdraviji korisnici pomažu i prave im društvo. Dobro je, tako se stvara jedna pozitivna, domaća atmosfera u domu koja me kao voditeljicu doma izuzetno veseli.

Otvara se novi dom 'Japa' u Murskom Središću

Potaknuti uspjehom i kvalitetnim uslugama Doma za starije i nemoćne osobe 'Japa' u Štrigovi, uz investitora Franju Sobočana, u izgradnji je i novi dom u Murskom Središću. Dom 'Japa' u Murskom Središću bit će otvoren uoči Uskrsa iduće godine i bit će kapaciteta do 70 osoba.

 

Predbilježbe i više informacija za oba doma 'Japa' moguće je dobiti upitom na broj mobitela 098 259 865.