PR članci 25.05.2020. 13:28. Zadnja izmjena: 25.05.2020. 13:28.

Načelnik Tomašek o rastu i razvoju Općine

[Domašinec] Sedam milijuna kuna u kasi čeka investicije

Dan općine Domašinec obilježava se zadnje nedjelje u svibnju ili, ovisno o okolnostima, eventualno prve nedjelje u lipnju. Ove godine, neće biti tako, kaže Mario Tomašek, načelnik općine Domašinec: - I mi smo prisiljeni odgoditi proslavu. Ako dođe do popuštanja mjera, eventualno možemo održati svečanu sjednicu, ali kakvog bi to imalo smisla kada je to uvijek javna sjednica uz prigodan program?!

Neće biti ni prilike da se pohvalite postignućima... - Bit će prilike, ali vjerojatno tijekom jeseni. Inače smo isplanirali da se održi - uz svečarski dio - natjecanje u kuhanju gulaša, malonogometni turnir između naših ulica, koncert limene glazbe... I službeno otvorenje sportske dvorane Nogometnog kluba Dinamo koja je prije zadanog roka završena.

Nije spomenuta sportska dvorana jedino što se u Domašincu i Turčišću radilo, a čak i nije općinska investicija. Čime se možete pohvaliti iz općinskog djelokruga?

- Ne bi NK Dinamo mogao izgurati tu investiciju bez pomoći Općine, prvenstveno u premošćivanju financijskih potreba, za projekte financirane iz proračuna višeg reda i fondova novac nikad ne dolazi pravovremeno, a u ukupnoj vrijednosti dvorane i pratećih sadržaja sve do uređenja travnjaka, od 8,5 milijuna kuna, 1,7 milijuna kuna općinsko je učešće. Za pohvalu je svakako činjenica da sad NK Dinamo ima najopremljenji sportski nogometni park i šire od Međimurja. S druge strane, općinske investicije koje su se realizirale i s doznakama iz proračuna višeg reda i fondova išle su uredno. Završava se park u centru Domašinca, uloženo je 608.000 kuna u šetnice i hortikulturu. Moram istaknuti da ćemo iz LAG-a Međimurski doli i bregi dobiti 300.000 kuna za uređenje parka sa šetnicom, labirintom i igralima za djecu. Na društvenom domu u Turčišću, nakon nekoliko godina, od uređenja interijera do radova koji su obavljeni na zamjeni stolarije i toplinskoj fasadi, sad možemo reći da je posao gotov. Uz sve ranije uloženo, zadnji je trošak to vanjsko uređenje vrijedno 350.000 kuna. Ministarstvo graditeljstva pokrilo nam je 242.000 kuna. Ove godine završavamo rekonstrukciju javne rasvjete, 80 % rasvjetnih tijela je zamijenjeno, uloženo je 614.000 kuna, još 200-tinjak tisuća kuna moramo investirati, a Ministarstvo regionalnog razvoja doznačilo nam je bespovratno 250.000 kuna potpore. Forsiramo Elektru da se u Dvorišču konačno rekonstruira niskonaponska mreža koja je još na drvenim stupovima. Vatrogascima u Domašincu donirano je 50.000 kuna za nabavu novog kombi-vozila, a dali smo im i 90.000 kuna pozajmice koju će beskamatno vraćati kroz iduće tri godine. Za DVD Turčišće planira se dizanje potkovlja na njihovom vatrogasnom domu, zamjena stolarije i krovišta, prijavljujemo projekt na “Mjeru 7.4.1.”, imamo građevinsku dozvolu, s dogradnjom objekta rješavamo problem vatrogascima i Civilinoj zaštiti za koju smo naučili proteklih mjeseci da je itekako potrebna. U Turčišću smo u procesu prijenosa imovine NK-a Turčišće na Općinu kako bismo počeli s gradnjom višeunkcionalnog igrališta i time zaokružili lijepu sportsku cjelinu. Domašinec i Turčišće uskoro će imati širokopojasni internet.

Ne spominjete školsku sportsku dvoranu i dogradnju školske zgrade... Čuvate li za tu namjenu sedam milijuna kuna proračunskog viška iskazanog u obračunu proračuna? 
- Da, to je novac za tu investiciju, dobili smo suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja za idejni projekt. Dvorana za koju smo već imali građevinsku dozvolu mora se pozicijski pomaknuti zbog dogradnje škole, pa treba dopuna dozvole, a i nova dozvola za dogradnju škole sa šest novih učionica, zbornicom i pomoćnim prostorima, možda i novom kotlovnicom, ovisno o projektu.

Nisu li već ti zahvati projektirani, pripremljeni za realizaciju?
- Nisu, barem ne svi i to iz praktičnog razloga. Natječajem ćemo potražiti ponuđača.

Kako je s vašim udrugama, jesu li aktivnosti dovoljno popraćene doznakama iz općinskog proračuna?
- Kad su normalne prilike - jesu. Ove godine još nisu imale prilike pokazati aktivnosti, od sportaša do udruga tradicijske i zavičajne kulture ili umirovljenika, ali novac je osiguran. Zamislite, da sad i imamo mogućnost kakve proslave, kako bi naša Limena glazba održala koncert, a nisu se smjeli okupljati na probama?

U Općini Domašinec stacionirana je i mala romska zajednica. Ne čuje se - za razliku od drugih sredina - da imate problema...
- I nemamo problema s našim sumještanima Romima koji su uglavnom stacionirani u Kvitrovcu. Puno ih je zaposlenih ili samozaposlenih, djeca uredno pohađaju školu, dobar nam je suživot, razvija se i u udrugama... Probleme nam čine krađe koje čine “prolaznici”. To će se i dokazati jer instaliramo videonadzor s četrdesetak kamera.

Namjeravate li se kandidirati ponovo na dužnost načelnika?
- Da, idem po glasove za još jedan mandat. Puno je posla započeto i želim ga završiti, čekaju nas velike investicije i poslovi, kanalizacija, zatim obnova prometnica koje nam i sada velikim dijelom uništavaju kamioni sa šljunkom iz eksploatacijskog polja kraj Kvitrovca. Najavljuem kandidiaturu te sumještanima u Domašincu i mještanima Turčišća čestitam Dan naše općine i jedva čekam priliku da to učinim izravno.