PR članci 24.06.2020. 08:16. Zadnja izmjena: 24.06.2020. 08:40.

Mursko Središće

Gradonačelnik Srpak: Kapetan sam broda koji ima sjajnu posadu

U subotu, 27. lipnja obilježava se blagdan svetoga Ladislava, zaštitnika župe u Murskom Središću te Dan grada Mursko Središće. O razvoju Grada, projektima i prioritetima razgovarali smo s gradonačelnikom Draženom Srpakom.

Koliko je štete gradskom proračunu uzrokovala pandemija koronavirusa? Jesu li neki važni projekti stavljeni na čekanje?

- Proračun je rebalansom povećan za 500 tisuća kuna zbog nekih investicija prenesenih iz prošle godine. Za sada zbog COVID-a 19 nemamo strašnu štetu, no ona će sigurno u idućem periodu biti vidljiva. Odmah smo reagirali, održali sjednicu kolegija te zaustavili investicije koje nisu nužne, a već doneseni program manifestacija stavili van snage. Veće projekte smo nastavili, s njima se ne čeka. Projekt Aglomeracije je nastavljen, a brojne velike projekte do pandemije smo završili.


Projekti

Od završenih projekata, što niste izdvojili kao najvažnije?

- Realiziran je i pokrenut cijeli niz projekata koji su od vitalne važnosti za kvalitetu života u jednom prostoru, u jednoj lokalnoj zajednici. Kao najvažnije mogu izdvojiti adaptiranje Centra za kulturu Rudar, otvorenje Gradske knjižnice i čitaonice, obnovljeni su svi društveni domovi, obnovljena je stara škola, sanirano je odlagalište smeća Hrastinka, uređena su groblja, zamijenjena jejavna rasvjeta, otvoreni su državni uredi, dobili smo hitnu, postali smo Grad – prijatelj djece, obnovljene su neke ulice, a ostale će biti nakon aglomeracije, izgrađeni su nogostupi, ulaže se u zdravstveni standard za građane, kroz EU projekte osigurana je pomoć za starije te mogući produženi boravak u vrtiću, pomaže se i vjerskim zajednicama.

Spominjete Aglomeraciju Murskog Središća. Jeste li zadovoljni dinamikom odvijanja radova?

- Ugovor smo potpisali prije tri godine, no zbog niza razloga, projekt je kasno počeo. Međutim, na Aglomeraciji se sada radi, a Ulica Matije Gupca sljedeća je na redu, obzirom da je to najstarija ulica u gradu i građani te ulice već duže vrijeme čekaju na obnovu i naravno da nam je obnova te ulice prioritet. Ljudi će dobiti kanalizaciju i novi kolnik. S Međimurskim vodama, koji su nositelji projekta, dobro surađujemo. Najviše nas muči popravak cesta. Uvijek sam napominjao da će se ceste iz projekta Aglomeracije obnoviti, ali na mnogim mjestima cijevi su gurane u zelene površine, a ne u kolnik koji bi se nakon toga obnovio pa će sada kolnik ostati u gorem stanju nego prije te će na nama biti da ga obnovimo. Projekt Aglomeracija Mursko Središće s pročistačem otpadnih voda iznosi 253 milijuna kuna od čega dio koji država ulaže u unapređenje komunalne infrastrukture kroz projekt Aglomeracije na području Grada Mursko Središće i okolnih naselja iznosi 65 milijuna kuna.

U kojoj je fazi projekt izgradnje mosta i obilaznice?

- Nastavljaju se aktivnosti oko rješavanja teretnog prometa i izrade dokumentacije za gradnju brze ceste od Čakovca do Murskog Središća, obilaznice i novoga mosta. Projekt mosta i obilaznice ide vrlo sporo jer se radi o projektu puno širega značaja od nas samih. To je pravi europski projekt. Spajaju se dvije autoceste, donosi se dobrobit i Slovencima i nama, rješava se promet ne samo grada Mursko Središća nego svih naselja do Čakovca i nema razloga zašto se ne bi dogodio. Što se toga projekta tiče, učinio sam sve što sam znao i mogao, za nešto više ruke su nam vezane. Na sjednici Vlade RH koja je održana u Čakovcu donesen je zaključak kojim se zadužuje Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture da sa Slovenijom dogovori točku spajanja za novi most i obilaznicu. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova pokrenuli su aktivnosti po pitanju točke spajanja, međutim nije bilo nikakvog odaziva od strane nadležnih službi Republike Slovenije i zbog toga su aktivnosti na čekanju. Točka spajanja je preduvjet za izradu studije utjecaja na okoliš, a zatim bi se pokrenulo projektiranje i rješavanje pravno imovinskih poslova.

Planovi za budućnost?

- Projekt PRŠI, razvoj širokopojasnoga interneta, je veći projekt koji tek dolazi. Ukupna mu je vrijednost oko 60 milijuna kuna. Pripremljena je dokumentacija, potpisan je sporazum u Zagrebu, a do kraja godine očekuje se konačno odobrenje projekta i potpisivanje ugovora između Hrvatskog Telekoma i Grada te se u skoro vrijeme očekuje početak provedbe projekta kojim će 78 posto kućanstava dobiva pristup internetu s brzinom od najmanje 100 Mbit/s.

Nastavljamo i s programom Zaželi u sklopu kojega je zaposleno 8 žena, a očekujemo i odobrenje projekta kojim bismo za Murs-Ekom nabavili nova komunalna vozila za odvojeno prikupljanje otpada. U međuvremenu, odobren je projekt izgradnje i opremanje kompostane Mursko Središće.

Velika očekivanja imate i od turizma na području Grada?

- Uređena je jedna od najljepših riječnih šetnica u Hrvatskoj, a u suradnji s gradom Lenty dobivena su dva Interreg projekta u iznosu od 3 milijuna kuna. Projektom će se financirati aktivna suradnja partnera i manifestacije Ljeto uz Muru, Advent u gradu rudara, Obilježavanje dječjeg dana, Fašnik i Martinje u gradu rudara. Iz dobivenih sredstava će se također završiti Spomen park naftaštva u Peklenici i opremiti i urediti Spomen doma rudarstva. Kroz projekte naše gradske djelatnike angažiramo na novim projektima i gotovo cijela gradska uprava bit će na plaći iz EU fondova.

Kakva je suradnja s udrugama civilnog društva koje djeluju na vašemu području?

- Suradnja je odlična. Grade se i obnavljaju sportski objekti, opremaju se DVD-ovi, a svim udrugama pomažemo s kapitalnim donacijama.

Kakva su vam saborska iskustva?

-Dva puta sam bio na listi za Sabor, sada i treći put. Bilo je u planu da zamijenim Sunčanu Glavak nakon EU izbora, s obzirom da nije izravno ušla u EU parlament, to nije bilo realizirano sve dok ona ipak nije postala zastupnicom EU parlamenta. Funkcija nije nespojiva s funkcijom gradonačelnika i smatrao sam da to moram prihvatiti za dobrobit Grada i cijeloga Međimurja. U ovih pola godine mandata bio sam vrlo aktivan, član mnogih odbora, a više puta sam govorio o problemu romske populacije, udomiteljstva, radu nedjeljom, problemima koji se tiču lokalne samouprave... Budu li rezultati izbora takvi da se ta prilika ponovo ukaže, naravno da ću ju prihvatiti.


Kapetan broda

- Smatram se samo prvim među jednakima. Ne želim vladati već zajedno sa svim suradnicima i djelatnicima služiti onima koji su me izabrali. Ja sam samo kapetan broda, a kapetan broda treba prvog i drugog časnika, kuhara i sve što uz to ide da bi brod mogao ploviti. No, na meni je da brod plovi u pravom smjeru, zaključio je gradonačelnik Srpak napomenuvši da želi još jedan mandat kao gradonačelnik jer mnoge stvari još treba završiti. Na prvome je mjestu aglomeracija i sanacija ulica, PRŠI, turistički i sportski objekti i naravno svakodnevne manje i veće potrebe i želje građana, ali zato ne i manje važne. Sve to može biti realizirano samo u suglasju s onima zbog kojih sam tu. Građanima.