PR članci 02.04.2019. 11:29. Zadnja izmjena: 02.04.2019. 11:29.

MIS

Kad radite sa srcem – morate uspjeti!

Udruga Mladi informatičari Strahoninca nakon 15 godina od osnivanja i dalje potvrđuje svoju svrhu. Udruženje stručnjaka iz javnog, poslovnog i civilnog sektora koji nastoje 'zaraziti' djecu sa znanošću, pokazalo se kao najbolje rješenje da se mlade potakne na razvijanje vrsnih znanja i pripremi za zvanja budućnosti. U suradnji s Međimurskom županijom, Tehnološko inovacijskim centrom te u partnerstvu s Međimurskim informatičkim klubom, Gimnazijom Josipa Slavenskog Čakovec i III. OŠ Čakovec, provodi se projekt Centar izvrsnosti iz informatike – faza I. Radi se o programu koji je namijenjen praćenju i usmjeravanju razvoja informatičkih vještina učenika osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta. 

– Cilj programa je što ranije detektirati i evidentirati talente te razvijati izvrsnost analitičko-logičkog razmišljanja u rješavanju problemskih zadataka kod djece. Mogućnost da program prilagodimo svakom učeniku i razvijamo u skladu s najnovijim tehnološkim trendovima, a za djecu bez prisila i zadaća, već je rezultirao izuzetnim uspjesima, istaknuo je Dejan Drabić, idejni inicijator i predsjednik Udruge MIS.

Zapaženi rezultati

Udruge Mladi informatičari Strahoninca (MIS) i Međimurski informatički klub (MIK), pod vodstvom mentora Dejana Drabića i Miljenka Blažeke sudjelovale su na Državnom natjecanju iz informatike (nekadašnji Infokup), sa svoja 4 predstavnika i to u najzahtjevnijoj kategoriji - Primjena algoritama. Vrijedi spomenti kako su u ranijim fazama natjecanja imali preko 70 natjecatelja u više kategorija, koje je uz mentore na državnoj razini pripremao i Viktor Lazar, predsjednik MIK-a.

Zlatni Martin Josip Kocijan s mentorima

Tijekom dva dana natjecanja najznačajniji uspjeh postigao je Martin Josip Kocijan, učenik 3. razreda Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec, koji je riješio šest problemskih zadataka u sedam sati natjecanja i time osvojio prvo mjesto. - Izuzetno smo ponosni i na naše članove, učenike sedmih razreda, brončanu Janu Furdi te Jakova Biškupa i njegov plasman na deseto mjesto, a u kategoriji šestih razreda, Antunu Kralju izmakla je medalja za samo jedan bod te je osvojio četvrto mjesto, ističe Drabić. Natjecanja za ovu školsku godinu se nastavljaju pa su Jana Furdi i Antun Kralj, pozvani na Juniorsku hrvatsku informatičku olimpijadu, a Martin Josip Kocijan na Hrvatsku informatičku olimpijadu u Zagrebu. Sudjelovanjem na navedenim natjecanjima članovi MIS-a i MIK-a imaju priliku ući u timove koji će predstavljati Hrvatsku na međunarodnim natjecanjima.

Izvor: 3336