PR članci 06.10.2020. 09:58. Zadnja izmjena: 06.10.2020. 10:07.

Obrtnička komora MŽ

Međimurski obrtnici sudjeluju u izradi standarda zanimanja

Hrvatska obrtnička komora sudjeluje kao partner u ESF projektu „Implementacija HKO-a i razvoj alata u povezivanju obrazovanja i tržišta rada“, u sklopu kojeg izrađuje ukupno 50 standarda zanimanja. Standard zanimanja je popis svih poslova koje pojedinac obavlja u određenom zanimanju i popis kompetencija potrebnih za njihovo uspješno obavljanje. Standard zanimanja je ishodišni dokument iz kojeg slijede standardi kvalifikacija te programi za stjecanje kvalifikacija. Ključan element izrade standarda zanimanja su poslodavci i zaposlenici koji u zanimanju rade i zapošljavaju. U izradu standarda zanimanja bili su uključeni poslodavci i zaposlenici iz cijele Hrvatske.

Do kraja rujna 2020. izrađeni su i na vrednovanje predani prijedlozi standarda zanimanja za: automehatroničara, autoelektričara, servisera karoserije motornih vozila, elektroinstalatera, instalatera grijanja i klimatizacije, instalatera kućnih instalacija, brodograditelja, limara, kovača, strojobravara, elektroničara-mehaničara i elektromehaničara.

U izradi su sudjelovali i predstavnici Obrtničke komore Međimurske županije: Josip Murković (strojobravar), Dragutin Žižek (serviser karoserije motornih vozila), Josip Horvat (instalater kućnih instalacija) i Mladen Novak (limar).

U pripremi je izrada standarda zanimanja za: armirača, kotlara, ljevača, vodoinstalatera, plinoinstalatera i proizvođača i montera PVC i aluminijske stolarije, pa pozivamo sve zainteresirane obrtnike i poduzetnike koji rade ili zapošljavaju u ovim zanimanjima, a htjeli bi se uključiti u izradu standarda zanimanja, da nam se jave u Obrtničku komoru Međimurske županije na [email protected] , ili na 040 / 313 971.

Izvor: OK MŽ