PR članci 10.12.2019. 10:27. Zadnja izmjena: 10.12.2019. 10:40.

BAT

Mjesto čvrstog stiska ruke iza kojeg stoje povjerenje i sigurnost

Prvi međimurski prodajni centar, BAT, tijekom cijele godine, bez velike pompe, obilježava svoju desetu obljetnicu poslovanja. Tim povodom, zamolili smo ih za prigodan intervju. U BAT-u smatraju da su njihovi kupci, poslovni partneri te sadašnji, ali i bivši djelatnici najbolji sugovornici jer upravo oni mogu najobjektivnije (pr)ocijeniti.

MOTIVACIJA

Krešo Sinković, voditelj i zaštitno lice Odjela građevinskog materijala: još tijekom uređenja objekta zaposlio se BAT-u, gdje je počeo raditi kao komercijalist u nabavi, no ubrzo je ured zamijenio radom s kupcima.

- Kako industrija građevinskih materijala doživljava velike pozitivne pomake u pogledu kvalitete, uštede energije i očuvanja okoliša, BAT, ali i proizvođači materijala omogućuju nam stalnu edukaciju i praćenje svjetskih trendova. Stoga nismo samo sugestivni trgovci, već nas kupci doživljavaju kao stručne savjetnike koji preporučuju kvalitetna i dugoročno isplativa rješenja. Posebno me veseli činjenica da se kupci vraćaju, zovu i pitaju za savjet, a izvrsnu suradnju njegujemo i s lokalnim poduzetnicima. Radni dan je stresan, no stres brzo „resetiram“ s obitelji i prijateljima koje često uveseljavam svojim kulinarskim kreacijama, kaže Sinković.

Na pitanje jesu li kuhača i pregača njegov sljedeći izbor, odgovara da zasad nisu te da je dobra ekipa na poslu i zadovoljni kupci, dovoljan motiv za daljnji rad u BAT-u.

ROZI POZNAJE ROBU

Rozalija Malner – Rozi, voditeljica Odjela keramike, sanitarija, grijanja i hlađenja: voditeljicu jednog od najvećih odjela, također jubilarku, kupci i poslovni partneri cijene kao iznimnu poznavateljicu proizvoda u ponudi Odjela.

- Ovaj mi je posao još uvijek izazov, zanimljiv je i dinamičan. Često imam prilike posjećivati specijalizirane sajmove u inozemstvu, ali i tvornice proizvođača čiju robu prodajemo. Veseli me i to, što kupcima koji žele preurediti svoje kupaonice, kuhinje i druge prostorije pomoću 3D kompjuterske vizualizacije, možemo pokazati kako će njihov obnovljeni prostor izgledati. Većina ih je oduševljena. Vrlo dobro surađujemo i s obrtnicima koji na našem odjelu svakodnevno kupuju repromaterijal i pribor. Sretna sam kad radni dan završi bez komplikacija, tada se mogu opustiti. Bivša sam rukometašica, a danas povremeno igram tenis, dok se navečer najradije opuštam uz TV program, rekla nam je Rozi.

DRUGI DOM

Marina Ciceli, brižna, odgovorna i svestrana žena: osim što brine o čistoći svih ureda te dijela prodajnog centra, Marina je i kurirka, vozačica - dostavljačica, a svakodnevno poslužuje i tople obroke, te - po potrebi - pomaže u tajništvu, uskače u kafić...

Zatekli smo je u marketingu, gdje je pakirala božićne poklone za kupce te pripremala kupone za nagradnu igru. Na pitanje kako joj je raditi u BAT-u, bez razmišljanja je odgovorila: - Ovdje radim od osnutka, kaj da vam velim, BAT je moj drugi dom. Zatim se ispričala brojnim obavezama. Trebala je obaviti još puno poslova. Dan nakon našeg razgovor, otišla je na godišnji odmor kako bi se pripremila za veliki događaj u obitelj: biti hižna mamica, kaže Marina, velika je briga i odgovornost. Takva je i na poslu – brižna i odgovorna - potvrdili su nam njezini suradnici.

NERASKIDIVE VEZE

U vremenima kroničnog nedostatka kvalificirane radne snage BAT trenutno nema većih poteškoća. Zahvaljujući dobrim radnim uvjetima i solidnim plaćama i dalje je poželjan poslodavac na lokalnom tržištu rada. No, tijekom minulih deset godina, bilo je odljeva stručnih kadrova. Dok su neki od njih pronašli bolje plaćene poslove u inozemstvu, drugi su u domaćem kraju zakoračili u poduzetničke vode.

Igor Kolarić, vlasnik firme PROFICOLOR: punih sedam godina brusio je znanja na Odjelu boja i lakova, a prije toga pet godina u Njemačkoj i Italiji, gdje je stekao iskustva na restauriranju brojnih povijesnih i sakralnih objekata. Kupcima je, zacijelo, ostao u sjećanju kao osebujan čovjek, ali i vrstan poznavatelj struke i suvremenih materijala. No, želio je stvoriti nešto svoje, kao vlasnik tvrtke PROFICOLOR dobio je priliku raditi na najzahtjevnijim radovima, primjerice u čakovečkom Starom gradu, Domu zdravlja te na brojnim stambenim i poslovnim zgradama u Međimurju. Danas zapošljava 13 radnika.

- U BAT-u sam saki den, prednost je kaj tu dobim sve materijale koji mi za moj specifičan posel trebaju, jer prate sve svjetske trendove u industriji boja i lakova. Uvjeti poslovanja su dobri pa nemam potrebe iskati materijale ili dogovarati poslovnu suradnju s trgovačkim lancima, koji ionako ne drže robu koja mi odgovara. Dela se puno, al sem zadovolen, poručio je Kolarić.


Goran Košak, vlasnik obrta – BOX namještaj po mjeri: nakon pet godina rada na Drvnom odjelu tvrtke BAT Goran je od svoga oca preuzeo obiteljski zanat – izradu namještaja po mjeri.

- U BAT-u sam puno naučio o materijalima i proizvodima drvne industrije. Zbližio sam se s brojnim kupcima i upoznao dobavljače i poslovne partnere pa mi ta iskustva danas, itekako, dobro dođu. Uz pomoć svoga oca izrađujem namještaj po mjeri. Poslujem uglavnom s privatnim osobama jer je to jednostavnije, a pri izradi namještaja po mjeri, uglavnom, koristim kvalitetnije i trajnije materijale. U našoj radionici izrađujemo sve vrste namještaja po mjeri. Posla ima preko glave pa nam reklama ne treba jer ljudi znaju za nas, kazao je Košak te dodao kako mu je BAT važan i trenutno najpovoljniji dobavljač repromaterijala zbog čega je u BAT-u gotovo svaki dan. – Ovdje viđam svoje bivše suradnike, pa mi se čini da sam još uvijek dio BAT-ova tima, zaključuje Goran.


Josip Pongračić, vlasnik tvrtke GIPSMONT - M: BAT je dobavljač i brojnim manjim, ali uspješnim međimurskim poduzećima, a jedna od njih je i renomirana privatna tvrtka, GIPSMONT – M, koja se više od 11 godina izvodi završne radove u graditeljstvu diljem Hrvatske. Tijekom kraćeg razgovora, skromni vlasnik Josip Pongračić iz Palovca nije se pohvalio zavidnim referencama svoje tvrtke, već naglasio da se njegova tvrtka razvijala i rasla paralelno s BAT-om, koji je danas ključni dobavljač.

- Izuzetno cijenim našu suradnju, prije svega, fleksibilnost BAT-a, koji od početka uvažava moje sugestije i specifične potrebe. Zahvaljujući tome mnoge smo projekte uspješno i u zadanim rokovima priveli kraju. Bilo je i nesporazuma, ali smo ih ljudski uspjeli izgladiti i uspješno nastaviti suradnju koja traje već punih deset godina. Svaka čast modernim tehnologijama, no još uvijek vjerujem u onu starinsku praksu – dogovor, obostrano povjerenje i čvrst stisak ruke, zaključio je Pongračić.


Dugogodišnji suradnik BAT-a, Kristijan Fažon: javnosti je pozunato da BAT brojnim donacijama i sponzorstvima podupire raznovrsne projekte u Međimurju. Potvrdio nam je to i dugogodišnji suradnik BAT-a Kristijan Fažon, aktivist i predsjednik Nadzornog odbora Udruge za sindrom Down Međimurske županije.

– S BAT-om uspješno surađujemo već dulje od osam godina, a u tom su nas razdoblju u više navrata podržali novčano te nam pomogli i pri uređenju prostora Udruge na čemu smo im iskreno zahvalni. Cijelom timu upućujem srdačne čestitke povodom jubileja, poručuje Fažon.

Izvor: 3372