PR članci 17.10.2017. 00:00. Zadnja izmjena: 14.05.2018. 08:31.

Perspektivna tehnologija i programi u kojima je čovjek ključ

Mudrim investiranjem u organizaciju proizvodnje transformatorske kotlove odavno lansirali u Europu

Jedan od pokretača gospodarskog razvoja Međimurske županije definitivno je industrija metala i metalnih proizvoda, a pri spomenu iste, potrebno je istaknuti PRIMABIRO d.o.o. koji ove godine obilježava 25 godina postojanja.

Tvrtku PRIMABIRO osnovali su 1992. godine braća Stjepan i Željko Mezga i to unatoč dobrim pozicijama u društvenim poduzećima u kojima su radili. Prepoznavši priliku za vlastiti poslovni poduhvat u branši te u želji da svoje znanje i sposobnosti maksimalno iskoriste, PRIMABIRO je postao posrednik između međunarodnog tržišta i domaće proizvodnje u području metaloprerađivačke industrije. Razvoj tvrtke krenuo je od skromnog ureda od svega 5 zaposlenih te 17 djelatnika na radu u inozemstvu koji su organizirali proizvodnju i izradu proizvoda prema sklopljenim poslovima na tržištima u Austriji, Njemačkoj, Italiji i Sloveniji. Kako je proizvodnja bila organizirana u nizu domaćih firmi, nemoguće je bilo zaustaviti oscilacije u kvaliteti rada kao i održati dogovorene rokove. S ciljem otklanjanja navedenih problema, početkom 2000 g. tvrtka se preorijentirala u organizaciju vlastite proizvodnje u unajmljenim poslovnim prostorijama firmi u Čakovcu i okolici Međimurja i sa tada već 79 zaposlenih izvozila više od 80% svojih proizvoda. Nedugo zatim i ova se praksa pokazala nesavršenom jer je rascjepkanost proizvodnje na 4 različita mjesta donosila i povećane troškove proizvodnje, a problem je stvarao i vrlo raznolik proizvodni program. Zbog tih poteškoća na osnovu dotadašnjeg iskustva donesena je odluka o specijalizaciji proizvodnje i fokusiranju Primabiroa na program energetike, odnosno proizvodnju transformatorskih kotlova i integriranje tvrtke na jednu lokaciju, a tome su svakako pridonijela pozitivna iskustva suradnje s kompanijama ETRA i Preis iz Slovenije i IAB iz Austrije.

Tehnološki zaokružena priča koja se odvija na 10 000m2

U tvrtku se tada kao suvlasnik i član Uprave društva uključuje Stjepan Pongrac iz Čakovca, pridonijevši svojim višegodišnjim znanjem i iskustvom u proizvodnji transformatorskih kotlova pa u travnju 2004. godine tvrtka kupuje vlastiti proizvodni pogon. Pogon se nalazi na adresi Zrinsko-frankopanska 23 u Čakovcu (bivši GK Međimurje-Mehanizacija) te na toj lokaciji Primabiro djeluje od 1. lipnja 2004. godine do danas. Do kraja 2005. završena je dogradnja hale i proizvodnja je organizirana na jednome mjestu. Doregistracijom za zavarivačke radove i stvaranjem uvjeta za stjecanje certifikata prema standardu DIN 18800 dio 8, potvrđena je dobra perspektiva za daljnji razvoj i prodor na europsko tržište u energetici. Glavni kupci PRIMABIRO proizvoda su: ETRA 33 d.d. Slovenija, PREIS&CO GmbH Austrija, CG Belgia, Siemens Njemačka, ELIN Austrija, ABB Njemačka, CG Mađarska, SGB GmbH Njemačka, ASA Gmbh Njemačka i ELIN SIEMENS TRANSFORMERS S.pA. Italija. -Kupnjom nekretnine s proizvodnom halom i pratećim prostorijama na susjednoj katastarskoj čestici proširili smo proizvodni prostor te dogradili nadstrešnice za potrebe skladištenja limova, cijevi i profila, rekao je Pongrac. -Važno je spomenuti da smo velik dio radova na proširenju hala i izradi nadstrešnica izvodili vlastitim snagama, dodao je Mezga. Proizvodni se ciklus sada odvija u nekoliko etapa, u dvije velike hale podijeljene u odjele: odjel izrade dijelova ( CNC razrez limova , strojna pila, kružno i kutno savijanje, strojna obrada), odjel montaže, sačmare, lakirnice i otpreme gotovog proizvoda.Ove godine planira se završiti investicija hale za skladište limova i protočnu sačmaru, a unutar koje bi se preselio još i razrez limova. Ovime će biti u potpunosti završen investicijski ciklus kojim je zaokružen logično projektiran i organiziran rad na proizvodnji malih, srednjih i velikih transformatorskih kotlova, s ciljem da načinom poslovanja, poslovnom uspješnošću i kvalitetom pruženih usluga, Primabiro bude i nadalje ugledna i prepoznatljiva tvrtka s obilježjima sukladnim dobroj europskoj poslovnoj praksi.

Zavarivanje poklopca transformatorskog kotla

Visoki standardi i orijentacija na izvoz

Praćenjem trendova na domaćem i međunarodnom tržištu uvijek se nastoje pronaći novi načini kako bi konačni proizvodi zadržali svoju konkurentnost na tržištu. -Zavarivanju, kao glavnom tehnološkom procesu, posvećuje se posebna pozornost jer za transformatorske kotlove dajemo čak sedmogodišnje jamstvo na nepropusnost i pod stalnim je nadzorom inženjera za zavarivanje, ispričao nam je Mezga. -Osim zavarivanju, posebna pažnja pridaje se i korozijskoj zaštiti na koju dajemo petogodišnje jamstvo, a odjel je opremljen vrhunoskom sačmarom i termolakirnicom, dodao je Pongrac. Spomenimo i da se godišnje u Primabirou proizvede 200 kotlova, a najveći kupac je tvrtka SMIT iz Nizozemske koja otkupljuje čak 60% njihove proizvodnje.

Operacija korozivne zaštite

Ključni su stručni ljudi, a njih nedostaje

Primabiro danas zapošljava 340 djelatnika, no već sutra bi mogli zaposliti još najmanje petanestak novih. -Problem je u tome što je ovo manufakturna proizvodnja koju je nemoguće robotizirati, svaki proizvod je unikat i potrebni su nam ljudi, istaknuo je Mezga. -Nedostatak radne snage u metaloprerađivačkoj industriji osjeća se već godinama te ovim putem pozivamo bravare, zavarivače, CNC glodače, tokare, lakirere, dizaličare, viljuškariste,... koji su voljni učiti i napredovati u struci da nam se jave. Rado ćemo osposobiti i one koji nisu ove deficitarne struke jer u planu imamo organizaciju edukacija za buduće bravare, strojobravare, lakirere, zavarivače, tokare/glodače, ali i drugih srodnih zanimanja unutar tvrtke, kazali su Pongrac i Mezga. Želja im je da obiteljski ljudi i dobri radnici ne odlaze iz Međimurja pa se trude da primanja njihovih radnika prate hrvatski prosjek. Plaća vrhunskog radnika (bravara, zavarivača…) može se mjeriti s plaćom inženjera što svakako dobro zvuči.