PR članci 08.06.2020. 11:17. Zadnja izmjena: 10.06.2020. 13:21.

Općina Podturen

Načelnik Hajdarović: Apsolutni prioritet nam je obrazovanje djece i mladih

Općina Podturen slavlje svog dana vezuje uz blagdan Tijelova, a ove godine, zbog aktualne epidemiološke situacije, upitno je hoće li biti održana tradicionalna tijelovska procesija. Zasad nije planirana ni svečana sjednica Općinskog vijeća, na kojoj se općinska vlast mogla javno, uz prigodni program, pohvaliti rezultatima rada tijekom prošle godine. Unatoč pandemiji, tvrdi načelnik Perica Hajdarović, radilo se, završavali su se poslovi po ugovorima potpisanima prije odluke Vlade RH o zabrani sklapanja novih poslova za vrijeme pandemije: - Uređena su dječja igrališta u Ferketincu i Podturnu, izgrađena je ograda oko nogometnog igrališta u Novakovcu, postavljena je rasvjeta na stadionu, postavljena je atletska staza oko nogometnog stadiona u Podturnu, po svim naseljima postavili smo novu modernu rasvjetu. Također, razvijaju se projekti sportskog centra u Podturnu i idejna rješenja za dječji vrtić.

Novi vrtić jedan je od većih općinskih projekata. U kojoj je fazi?

- Nakon što je Vijeće odlučilo kupiti parcelu za gradnju vrtića, planirana je izrada projektne dokumentacije i kandidatura za EU-fondove. Trenutno nema natječaja, ali čekamo prvu priliku. U proračunu smo za izradu projekta predvidjeli sredstva, još razgovaramo s prostornim planerima kako bi se cijeli ovaj centar koncepcijski osmislio. Čim definiramo projektni zadatak, raspisat ćemo natječaj za izradu projektne dokumentacije.

Jesu li zbog pandemije stali i razgovori oko kanalizacije koju od svih naselja ima jedino općinsko središte?
- Kanalizacija je u fazi dopune projekata. Znate da je postojao projekt za područje općine Podturen s uključenim svim naseljima, ali kasnije je područje obuhvata aglomeracije Podturen značajno prošireno i na druge općine, s potrebom povećanja kapaciteta pročistača otpadnih voda u Podturnu. Mislim (prema informacijama iz Međimurskih voda) da je pri kraju izrada novih projekata. Do kraja prošle godine bilo je završeno 95 posto projekta i pretpostavljam da će ubrzo biti gotov i kandidiran za financiranje iz EU-fondova.

Puni li se slabije općinska kasica?
- U prva tri mjeseca proračun se normalno punio, nakon toga se počeo osjećati pad, prije svega zbog nemogućnosti povlačenja planiranih prihoda državnog proračuna za namjenske investicije, ali nadamo se brzoj normalizaciji. Vidjet ćemo u lipnju kakav će biti trend. Izvorni proračun nam je 2.700.000 milijuna kuna, planirani prihod proračuna u 2020. je 10.450.000 milijuna kuna.


Mali proračun, veliki projekti

To je jedan od najmanjih proračuna u Međimurju?

- Ne baš, ali mislim da i s ovakvim proračunom dosta dobro gospodarimo i ostvarujemo zacrtano proračunskim planom.

Jedan od projekata koji nikako da se privede kraju je društveni dom u Podturnu koji bi se trebao pretvoriti u hostel?

- Taj smo projekt kandidirali u mjeru 7.4.1., nažalost, odbijen je u drugoj fazi. Tu su svoj prostor trebale dobiti udruge. Proračunom za 2020. planirano je uređenje doma po fazama.

Hoćete li ove godine isplatiti novac udrugama?

- Javni poziv je objavljen, donesena je odluka i udrugama je isplaćeno 40 posto odobrenog novca na osnovu programa. U proračunu je za tu namjenu predviđeno 315 tisuća kuna. Odmah je isplaćeno 120 tisuća, a ostatak do 15. listopada, vodeći računa o ostvarenju projekata.

Koji je najveći općinski infrastrukturni problem?

- Kanalizacija i kanalizacija, a nakon toga sanacija ulica.

Gdje je zapelo s izgradnjom vatrogasnog doma za DVD Novakovec?

- Općina je još 2018. odobrila 300 tisuća kuna. Napravljena je izmjena detaljnog plana uređenja. Vatrogasci su osmislili projekt milijunske vrijednosti, a Općina to zasada ne može financijski pratiti. Što se Novakovca tiče, trenutno je u izradi idejno rješenje uređenja raskrižja kod autobusne stanice u centru.

Što je s obećanim kružnim tokom na ulazu u Podturen iz smjera Sivice?

- Za kružni tok i stazu prema Sivici su napravljeni projekti, u tijeku je ishođenje građevinske dozvole, a radovi bi mogli početi ove godine. Za ovaj projekt su u proračunu predviđena sredstva.


Politika

Politički odnosi u podturenskoj vlasti nikada nisu bili baš idilični. Kakva je trenutna situacija i odnosi s Općinskim vijećem?

- Situacija je mirnija i dobro funkcioniramo, bilo je otpora u početku, ima ih i sada, ali manje. Više se razgovara i dogovara oko projekata i sve je bolje. Osobno prihvaćam svaki argument i dobar prijedlog, pa tako i svaku argumentiranu raspravu.

Još ste u HDZ-u?

- Kakvo je to pitanje?!

Legitimno.


Najvažnije

Jedna ste od općina koja - u odnosu na proračun - najviše među međimurskim općinama i gradovima izdvaja za obrazovanje.

- U ovom trenutku stipendiramo 43 studenta, a za sufinanciranje vrtića godišnje izdvajamo oko 800 tisuća kuna. Godišnje za vrtiće, osnovno i visoko obrazovanje izdvajamo više od 1,2 milijuna kuna, a osobno mislim da ulaganje u mlade i njihovo obrazovanje dugoročno može donijeti vrlo pozitivne rezultate, bez obzira što to predstavlja značajno opterećenje za proračun.


Sivički berek

Dosta dugo se govori i o uređenju Bereka u Sivici, ima li nešto novo?

- Dva puta smo raspisali natječaj za izvođača radova, ali oba natječaja su poništena zbog cijena daleko viših od procijenjene vrijednosti. Nećemo odustati, počet ćemo raditi po fazama, za projekt i prvu fazu uređenja planirali smo pola milijuna kuna u proračunu. Prema idejnom rješenju uz zgradu područne škole bili bi sadržaji za školu u prirodi, uz stadion sprave za vježbanje, zatim prostor za druženje te dio za šetnju parkom. To je sada prazan prostor usred naselja površine deset hektara kojemu treba dati pravu svrhu. U konačnici, bila bi to investicija od oko dva milijuna kuna.

Povratak na naslovnicu