PR članci 18.05.2020. 13:29. Zadnja izmjena: 18.05.2020. 13:29.

Općina Šenkovec

Načelnik Horvat o šenkovečkim temama i dilemama

Na blagdan svete Jelene križarice, 22. svibnja, obilježava se Dan općine Šenkovec. O učinjenom i planovima za naš tjednik govori načelnik Saša Horvat, koji dužnost prvog čovjeka obavlja još od 2013. godine. 



Aktualizirano je pitanje je li Hrvatskoj potreban sadašnji broj općina. Kakav je Vaš stav o tome? 
- O tome se raspravlja najčešće pred izbore pa je tako i sada. Postoje općine koje služe same sebi i definitivno bi ih trebalo ukinuti. Ali, to je vrući krumpir svake dosadašnje vlade koji nitko dosad nije želio kušati. Trebalo bi zadati pravedne kriterije, i to da osnovni bude postotak koji se izdvaja za plaće zaposlenika iz proračuna. On ne bi smio premašivati 20 posto prihoda od poreza i prireza na dohodak koji je osnovni izvor financiranja svih općina. 

Koliki je izvorni proračun Vaše općine?
- Oko 4,200.000 kuna, a izvršenje ovisi o izvedenim projektima i financijskim sredstvima povučenima iz ministarstava ili strukturnih fondova. Cjelokupni proračun u prošloj godini bio je 7,500.000 kuna. Općina zapošljava petero ljudi i za njihove se plaće izdvaja samo 8 posto proračunskih sredstava.

Što smatrate najvećim postignućima u svom aktualnom mandatu?
- S obzirom da vodstvo općine kao pravi gospodar koji vodi brigu o proračunskom novcu svake godine realizira po jedan kapitalni projekt, u ovom mandatu to su projekti aglomeracije i dogradnje Dječjeg vrtića Vrapčić. Općinu smo postavili na vrlo visoko mjesto sredina poželjnih za život.

Načelnik S. Horvat s ravnateljicom DV-a Vrapčić Melitom Pergar

Koje su investicije u tijeku, a što se priprema?
- Zbog koronavirusa ove godine nećemo povodom Dana općine imati tradicionalni, dvodnevni zabavni program, a 100.000 kuna koliko je bilo predviđeno za to, preusmjerit ćemo  u obnovu, opremanje i modernizaciju sportsko-rekreacijskog centra Gorčica. U Knezovcu ćemo izgraditi pješačku stazu duž cijele županijske ceste kroz mjesto. Pritom ćemo urediti i sustav odvodnje voda i sanirati odrone. Investicija se procjenjuje na oko 2,500.000 kuna. Do kraja ove godine planira se i završetak projektne dokumentacije za rekonstrukciju i zbrinjavanje odvodnje ulica u dva kvarta. Počelo je projektiranje zgrade Dobrovoljnog vatrogasnog društva Šenkovec pri čemu surađujemo s članovima Društva. Nedavno otvorena ulica Damira Lehkeca ove je godine dobila dio infrastrukture,  dok je dio još potrebno dovršiti i na tome se intenzivno radi. U suradnji s Hrvatskim vodama planira se rekonstrukcija kanala Hrebec uz koji bi se izgradila i šetnica, odnosno biciklistička staza, a pregovaramo i s Hrvatskim cestama oko izgradnje pješačko biciklističke staze u dijelu Ulice maršala Tita. Planiramo i postavljanje moderne rasvjete na području cijele općine čime će se uštedjeti, ali i osigurati bolja vidljivost. Nadamo se da ćemo ove godine početi i projekt uređenja, odnosno obnove Trga svete Jelene u Šenkovcu. Očekujemo sufinanciranje u iznosu od 60 posto putem natječaja LAG-a Međimurski doli i bregi na čiji smo poziv prijavili navedeni projekt. Od manjih zahvata namjerava se postavljanje platformi za osvjetljenje pješačkih prijelaza na državnoj cesti kao i novo označavanje ulica. Da bismo povećali transparentnost, pripremamo i novu internetsku stranicu općine.

Je li jedinica lokalne samouprave koju vodite kreditno zadužena? 
- Imamo dva kredita. Prvi, od 4,500.000 kuna, podignut je  2016. godine i otplaćivat ćemo ga do kraja 2021. Njime smo financirali sanaciju prometnica nakon projekta aglomeracije. Manji kredit, u iznosu od milijun kuna, podignut je 2019. godine za dovršetak radova na dogradnji zgrade Dječjeg vrtića Vrapčić te otplata traje do rujna 2024. godine. 

Što Šenkovcu nedostaje?
- Građevinske parcele u oba naselja. Želja nam je privući što više mladih obitelji u našu općinu kako bi kapaciteti našeg  dograđenog Vrtića ostali popunjeni te da bi se osigurao dovoljan broj djece za našu školu, samim time i egzistencija učitelja koji svake godine strepe hoće li biti dovoljno djece za prvi razred. Velika mi je želja, još od prvog mandata 2013. godine, izgradnja zgrade po sustavu poticane stanogradnje. No, lokacija je državno zemljište. Zbog spleta okolnosti i promjene vlasti na državnoj razini to je međutim ostalo po strani, u nečijoj ladici. Prethodno smo morali izmijeniti Prostorni plan općine, izraditi detaljni plan, a sad čekamo odgovor Ministarstva državne imovine. Zbog pandemije smo izgubili još dva mjeseca, no nadam se da će i to biti riješeno.  

Kako ocjenjujete rad oporbe u Općinskom vijeću?
- Pojedini vijećnici trebali bi se više angažirati i predlagati. Općine su premala područja da bi se „igrali“ politike, tu je potreban rad i posvećenost projektima. Jednostavno je. Ili želite bolje uvjete života te bolju okolinu za život ili ne želite pa ste posvećeni nekim privatnim interesima. Ovo drugo, nikako ne bi trebao biti izbor.