PR članci 20.07.2020. 10:34. Zadnja izmjena: 20.07.2020. 10:34.

Općina Štrigova

Načelnik Rebernik: Kriza nam je nametnula nove prioritete

Kriza je promijenila listu prioriteta te donijela novi oblik svakodnevici pa su i program nedavnih Štrigovskih noći i Dana općine (koji se slavi uz blagdan sv. Marije Magdalene) održani u prilagođenom obliku, kaže načelnik Stanislav Rebernik.


Dom je vidljiva kapitalna investicija čije je otvorenje planirano uz ovogodišnje Štrigovske noći.

- S radovima se krenulo lani, rekonstrukcija i dogradnja društvenog doma investicija je ‘teža’ od deset milijuna kuna, a u realizaciji projekta problem je, kao i svugdje, s građevinarima i nedostatkom radne snage. Ipak, nadamo se da ćemo ga otvoriti u rujnu. Lani su izvedeni radovi za dva milijuna kuna, uzeli smo od nadležne Agencije predujam fondovskih sredstava - 3,6 milijuna kuna - polovicu ukupnog ugovorenog sufinanciranja. Izvođaču je plaćeno više od četiri milijuna kuna. Uz pomoć županijske Turističke zajednice prijavili smo se na natječaj Ministarstva turizma za opremanje svjetskog centra pušipela u domu. Puno košta pa će se ići u više faza. Planiramo gradnju parkirališta za bicikle i vanjskog sanitarnog čvora u čemu nam pomaže LAG Međimurski doli i bregi s 300.000 kuna.

Ima li još takvih strateških projekata?

- Imamo ih nekoliko na čekanju ili projektiranju. Za centar sv. Jeronima imamo građevinsku dozvolu, čekamo objavu natječaja, vidikovac na Mađerkinom bregu je prošao. Izrađujemo i dokumentaciju za gradnju vatrogasnog doma za DVD Štrigova, pred Općinskim vijećem je upravo detaljni urbanistički plan za stambeno naselje u Štrigovi... Očekujem da će Međimurske vode ishoditi građevinsku dozvolu za našu kanalizaciju, a postoji i idejni projekt odvodnje za Toplice Sv. Martin i za naš dio budućeg stambenog naselja te Herjakovčinu i Železnu Goru.


Ne zaboravljamo

U sjeni velikih projekata niste zaboravili na male komunalne potrebe stanovništva?

- Ne mogu zaboraviti. U zadnjih godinu dana klizište na Šantavcu progurali smo u drugu fazu sanacije koju Hrvatske vode sufinanciraju 70 posto, klizište Brezovački također pomažu Hrvatske vode sa 70 posto financiranja investicije. Završena je modernizacija dionice od kilometar i pol u Grabrovniku na Ciganjščaku pa niz malih zahvata - kod kapelice Slamek, dio općinske ceste kod kuće Šajnović sanirana je o trošku izvođača cesta Vrbovica, a usput smo proširili prometnicu sa svake strane za pola metra. Za te male zahvate iz proračuna je potrošeno 1.363.000 kuna, a još smo iz Ministarstva graditeljstva ‘izvukli’ 391.000 kuna. Za lokalnu cestu 1063 u Stanetincu iz pravca Železne Gore prema Gornjem Mihaljevcu postavljamo javnu rasvjetu.

Prigovori

Iz godine u godinu revizori prigovaraju što nemate pročelnika jedinstvenog upravnog odjela...

- Ne znam treba li bolji dokaz od naše Općine da se može s racionalnom organizacijom voditi poslove bez velikog administrativnog aparata. Nama treba komunalno poduzeće zbog operative, a ne zbog administracije. Ni ja nisam profesionalac, ravnatelj sam Osnovne škole Štrigova, a i moj zamjenik Damir Kovačić je također ravnatelj Škole (u Hodošanu) i s razumnom organizacijom vremena i odmjerenim radom sve se može, posebno kada imate ljude u Vijeću koji ne “strančare” nego razložno i u interesu svih donose odluke te naše vrijedne službenice općinskog ureda Mirjanu Gregur Sever i Natašu Tomšić te komunalnog redara Stjepana Pozderca.

Imamo za koga

Ima li djece, kome će služiti sve što gradite?

- Ima djece! U Štrigovi ćemo najesen imati dvadesetak prvašića, bit će djece i u područnim školama u Prekopi, Stanetincu, Železnoj Gori. Upravo za potrebe mladih donosimo prostorni plan za novu stanogradnju u Štrigovi, a ne za nas “starce”! Imamo i program poticajnih mjera koji je iskoristilo dvadesetak obitelji, ukupno im je dodijeljeno 520.000 kuna za kupnju i rekonstrukciju postojećih kuća, za izgradnju novih te za kupnju stanova... S više od pola milijuna kuna (na polugodišnjoj razini) podmirujemo troškove jaslica i vrtića, besplatne prehrane školske djece...

Nije se teško prisjetiti da je Štrigova nekada bila financijski problematična... Kako je danas?

- Prosudite sami: naši porezni prihodi iznose 5,5 milijuna kuna. Za ovu godinu planirani su prihodi proračuna od 19,9 milijuna kuna i prijenos viška od dva milijuna iz prošle godine. No imamo i problem. Prihodi od plinske rente ove su se godine drastično smanjili. INA kaže da je jedno od tri nalazišta plina presušilo, a budući da se zbog epidemije smanjuju i ostali stalni prihodi, moramo na rashodovnoj strani nešto potkresati. Problem s rentom moramo argumentirano raspraviti s INA-om kako bismo vidjeli o čemu se radi.

Povjeren Vam je još jedan mandat na čelu OŠ Štrigova, četvrti po redu, u četvrtoj ste godini trećeg načelničkog mandata. Ponestaje li Vam energije?

- Ni slučajno! Kako bi ponestalo energije kada nakon uloženog truda dođe nagrada u obliku 100-postotne podrške u Školi, među ljudima u općini... To mi je gorivo i vozim dalje!