PR članci 01.07.2020. 11:37. Zadnja izmjena: 01.07.2020. 11:55.

Općina Mala Subotica

Načelnik Škvorc: Usprkos svim problemima i dalje radimo i planiramo

Svoj dan općina Mala Subotica, s pripadajućim naseljima Palovcem, Svetim Križem, Držimurcem-Strelcem te Piškorovcem slavi 2. srpnja, na dan kada je 1334. godine utemeljena župa u Maloj Subotici. Što se odradilo u izazovnoj godini iza nas i kakvi su planovi za budućnost, za List Međimurje govori načelnik Valentino Škvorc.

Rezime godine iza nas?

- Iza nas je jedna od uspješnijih godina u povijesti naše općine. Završili smo rekonstrukciju i dogradnju javne rasvjete u svim naseljima. To je projekt ukupne vrijednosti 2.5 milijuna kuna kojim smo prešli na novu suvremenu rasvjetu kojom se ostvaruju značajne uštede u potrošnji energije te se sudionicima u prometu pruža maksimalna sigurnost na prometnici. Uredili smo i obnovili većinu dječjih igrališta. Obnovili smo mrtvačnicu u Palovcu i izradili projektnu dokumentaciju za daljnje hortikulturno uređenje. U Svetom Križu su obavljeni radovi na spojnoj cesti prema Podbrestu pokraj nogometnog igrališta u suradnji s Općinom Orehovicom. Obavljena je i većina radova na postavljanju širokopojasne optičke mreže za internet. Udrugama smo putem prijavljenih projekata isplatili 427,903 kuna te smo za socijalne usluge mještanima izdvojili 1,9 milijuna kuna, u što ulazi i izdvajanje za školstvo, stipendije, pomoći socijalnim slučajevima te sufinanciranje boravka djece u vrtiću. Društveni život smo upotpunili uspješnom organizacijom Dana općine, Božićnog sajma te Sobočkog fašjeka, manifestacija koje su veoma prihvaćene i posjećene.

U ovu ste godinu ušli s proračunom od 17 milijuna kuna i velikim popisom planova, a onda su uslijedili udarci – najprije presuda u sporu s Orehovicom kojoj ste morali platiti odštetu od 1,2 milijuna kuna, a ubrzo nakon toga i izbijanje pandemije. Koliko je stradao proračun i gdje se sve moralo rezati?

- Proračun smo postavili realno, na razini izvršenja prošlogodišnjega, ali smo ga zbog nabrojenih problema morali korigirati. Općini Orehovica smo isplatili potraživanja po nalogu presude dok ćemo obim utjecaja pandemije tek vidjeti. Za travanj i svibanj prihodi su bili 30 posto manji od planiranih. Zbog toga smo morali smanjiti iznos predviđen za programe udruga i trenutno planiramo samo radove koji su dijelom ili u potpunosti financirani iz državnog proračuna. Ujedno smo reducirali ulaganja u naše manifestacije te ćemo dio sredstava preusmjeriti u oporavak gospodarstva putem programa poticaja razvoja obrta, malog i srednjeg poduzetništva te programa potpora poljoprivredi. Ovim bih putem zahvalio Stožeru civilne zaštite te dobrovoljnim vatrogasnim društvima općine koji su u ovim izazovnim vremenima bili spremni riskirati zdravlje za dobrobit i sigurnost zajednice.


Nema posustajanja

Koji su najznačajniji projekti u planu u neko skorije vrijeme, a koji dugoročno?

- Ove godine planiramo obnoviti krovište zdravstvene stanice, sufinancirano sa 100.000 kuna od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU te započeti prvu fazu Međugeneracijskog parka u zoni Gornje Trate u Maloj Subotici, koji će svojim sadržajem zadovoljavati sportske i rekreativne potrebe svih generacija. Planira se postaviti ograđeno dječje igralište, izgraditi teniski i košarkaški teren, viseću kuglanu, stolove za stolni tenis i hortikulturno uređenje. U Držimurec-Strelcu planiramo započeti radove na uređenju dječjeg igrališta u središtu mjesta, sufinanciranog od strane LAG-a Međimurski doli i bregi. Nastavljamo sanaciju divljih odlagališta, uređenje groblja u Palovcu, hortikulturno uređenje... U dugoročnim planovima valja spomenuti i nastavak uređenja središta Male Subotice kroz radove na uređenju sportskog parka NK Spartak gdje je predviđena tribina s malom sportskom dvoranom koja bi zadovoljila uvjete rada za mnoge naše udruge kojima je školska dvorana prevelika za održavanje redovnih treninga. Projekt dnevnog boravka za starije i nemoćne je spreman, u fazi smo traženja adekvatnog natječaja ili modela financiranja te nam je to jedan od prioriteta za naredno razdoblje. Čeka nas i kompletna sanacija i rekonstrukcija nerazvrstanih cesta nakon radova na izgradnji kanalizacijskog sustava.

Puno se radi na povlačenju europskih sredstava, u upravi ste okupili kvalitetan mladi tim, izdvojite najznačajnije projekte?

- Tim ljudi koji sam okupio nakon što su dosadašnji djelatnici otišli u mirovinu ili na druge poslove itekako se dokazao prošle godine. Putem raznih natječaja resornih ministarstava povukli smo novac, obavili radove i opravdali ukupno 1.116,062 kuna. Partner smo u EU projektu Svi u vrtić putem kojega se kroz godinu pretočilo 433,566 kuna za poboljšanje uvjeta u Dječjem vrtiću Potočnica. Ujedno je plaća jednog djelatnika Općine u potpunosti financirana sredstvima EU.

Radi se i na prometnoj sigurnosti. Jedan od važnijih prometnih projekata bit će obilaznica oko groblja u Maloj Subotici. Kada se može očekivati početak radova?

- Na samoj sigurnosti mještana se kontinuirano radi duži niz godina. Rekonstruirali smo opasno raskrižje u Maloj Subotici te su postavljeni polubranici na željezničkom prijelazu u Ulici braće Radić. U suradnji sa ŽUC-om planiramo postaviti usporivače prometa na ulazu u Strelec, Palovec i Malu Suboticu iz smjera Belice te planiramo biciklističku stazu između Strelca i Palovca. Dodatno rasterećenje raskrižja dogodit će se završetkom obilaznice pokraj groblja u Maloj Subotici. Ishodili smo lokacijsku dozvolu, trenutno je u fazi geodetska izmjera te nam nakon toga slijedi otkup zemljišta. Sam ulaz će se napraviti u sklopu rekonstrukcije državne ceste, dok je nastavak planiran krajem godine ako nas drugi val pandemije ne zaustavi. I samu rekonstrukciju državne ceste možemo nazvati vanjskim ulaganjem u Malu Suboticu jer će se direktno utjecati na sigurnost sudionika prometa.


Kada će odvodnja?

Jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata je izgradnja sustava odvodnje, ali i dalje nikako da dođe na red...

- To je zasigurno jedan od najvećih projekata koji nas očekuje u narednom razdoblju. Samom dinamikom upravljaju i rukovode Međimurske vode dok Općina priprema projekte za oborinsku odvodnju i rekonstrukciju nerazvrstanih cesta kako bi bili spremni započeti s tim radovima odmah po završetku radova na sanitarnoj kanalizaciji. Nakon što se riješi sva potrebna dokumentacija i odabir izvođača, sami radovi bi trebali krenuti 2022. godine i trajati do 2025. 

Sportske udruge sa svojeg područja nedavno ste okupili u općinsku Zajednicu sportskih udruga. Zašto ste se odlučili na taj model?

- Zbog lakše suradnje, transparentnosti i samoga odlučivanja. Ovaj model dobro funkcionira u gradovima i daje veći značaj, utjecaj i odgovornost udruga kod raspodjele sredstava kao i višegodišnjeg plana ulaganja u sportsku infrastrukturu. 


Složno vijeće kuću gradi

Za razliku od drugih općina u Međimurju, Općinsko vijeće radi konstruktivno – čuju se kritike, ali raspravlja se argumentirano i bez povišenih tonova – kako Vam to uspijeva?

- Vijećnike treba uključiti i u pripremu točaka, ne samo u odlučivanje. Za dobru odluku i pripremu potrebno je čuti različita mišljenja. Nismo svi isti i nemamo iste ciljeve i prioritete, ali smo svi ovdje za dobrobit naših mještana Općine Mala Subotica. Kada se tako gleda, onda dogovor nije teško postići.

I dalje ste nezavisni?

- Da... i dalje vodim općinu kao nezavisni načelnik.


PROSLAVA

Svečana sjednica da, ali ostalo...
Zbog neizvjesne epidemiološke situacije, brojna događanja predviđena za proslavu Dana općine još su pod upitnikom. Zasad je sigurno tek da će se u srijedu, 1. srpnja, s početkom u 18 sati održati svečana sjednica Općinskog vijeća u domu kulture u Maloj Subotici, a hoće li se u vikendu pred nama održati i ostala planirana događanja, općinsko će čelništvo odlučiti početkom tjedna.