PR članci 25.02.2020. 08:22. Zadnja izmjena: 25.02.2020. 08:48.

Novo lice na političkoj sceni Hrvatske

Nudim konkretna rješenja za najveće probleme našeg društva

Darko Zver,  tridesetšestogodišnji profesor kineziologije, uz suprugu Anu i dvoje djece, direktor i/ili suvlasnik tvrtki Multipro te Prugi i prijatelji, svojim se prijedlozima reformi sve više nameće kao zdrava i realna politička alternativa koja zaslužuje pažnju i podršku šire javnosti.


Zašto ste se počeli baviti politikom?

- Osnovni razlog mog ulaska u politiku jest općenito nezadovoljstvo trenutnom društvenom situacijom. Netrpeljivost naspram korumpiranih i nesposobnih političara na čelu općina, gradova, županija i države, naspram nesposobnih stranačkih uhljeba usidrenih po izmišljenim agencijama, državnim uredima i javnim poduzećima, mizerne plaće i mirovine mojih prijatelja i poznanika, skoro propali mirovinski i zdravstveni sustav, kao i mnogi drugi nagomilani problemi snažno su me motivirali na političku aktivaciju i pokušaj popravljanja skoro propale države.

Koji su vaši osnovni prijedlozi reformi? Što biste učinili da vam građani daju šansu i izaberu vašu političku opciju na sljedećim parlamentarnim izborima?

- Većina reformi se svodi na provođenje poreznih rasterećenja koja će za direktnu posljedicu imati značajan rast plaća naših sugrađana. Što se tiče konkretnih mjera, najbitnije su:

  • A) Potpuno ukidanje poreza na dohodak;
  • B) Ukidanje poreza na zadržanu i reinvestiranu dobit;
  • C) Smanjenje poreza na isplaćenu dobit na 5%;
  • D) Prenamjena HRT pristojbe u Dobrovoljni društveno interesni porez uz prekid financiranja politike, religijskih zajednica i svih ostalih “bitnih” društvenih struktura koje trenutno uzimaju novac iz državnog proračuna. Spomenutom reformom će svako kućanstvo odlučiti dal će sa svojih 960 kuna godišnje financirati HDZ, Crkvu ili lokalni nogometni klub ili pak će te novce potrošiti na svoje osobne potrebe;
  • E) Smanjenje PDV-a po 1% godišnje na konačnih 15%.

Uz prethodno navedeno, program podrazumijeva provođenje mirovinske reforme (smanjenje izdvajanja u I.stup MO s 15% na 10% uz mogućnost povećanja izdvajanja u nasljedivi II.stup MO.), zdravstvene reforme (smanjenje cijene obaveznog zdravstvenog doprinosa uz razdvajanje osnovne i dopunske „košarice“ zdravstvenih usluga), obrazovne reforme (dogradnju/izgradnju škola za jednosmjensku nastavu na području cijele RH uz uvođenje produženog edukativnog boravka za svu djecu), zamjenu dječjeg doplatka s Nacionalnim dječjim vaučerom koji će zaposleni roditelji moći koristiti za poboljšanje obrazovanja djece, implementaciju instituta Integriteta javnih službenika i dužnosnika kojim će se oduzimati nezakonito stečena imovina i zabraniti javni rad kompromitiranim osobama, suspenziju i promjenu trenutnog Ovršnog zakona, promjenu izbornog zakona, drastično smanjenje broja jedinica lokalne samouprave…

Novo lice na političkoj sceni Hrvatske, Darko Zver

Svi navedeni potezi lijepo zvuče, ali otkud novac za provođenje reformi?

- Oko 13 milijardi kuna godišnje je moguće uštedjeti kroz otkaz za 70.000 uhljebljenih birokrata na svim razinama vlasti, što je sasvim dovoljno za kompletno ukidanje poreza na dohodak; Ukidanjem dijela subvencija i jamstava državnim gubitašima je moguće uštedjeti 10 milijardi kuna, što je i više nego dovoljno za ukidanje/smanjenje poreza na dobit; Strožom kontrolom javne nabave i sive ekonomije moguće je uštedjeti dodatnih 10-15 milijardi kuna, kojim bi se nadomjestili deficiti izazvani provođenjem mirovinske i zdravstvene reforme. Novaca u sustavu ima i više nego dovoljno, samo je isti “zarobljen” od strane povlaštenih struktura bliskih HDZ- u/SDP-u i njihovim političkim „satelitima“.

Koja je razlika između vas i ostalih političara na političkoj sceni?

- Jedina sam politička opcija koja nudi konkretna rješenja na najveće probleme našeg društva. Moji prijedlozi reformi se temelje na čvrstim i dokazivim matematičkim izračunima. Za razliku od većine političara, financijski sam neovisan i uspješan u privatnom biznisu. Egzistencija moje obitelji je osigurana kroz već uhodane poslove tvrtki u našem vlasništvu, što mi omogućava “luksuz” otpornosti na nepotizam i korupciju. Nemam niti financijskih niti pravnih “repova” iza sebe, što je prava rijetkost u današnjem političkom prostoru.

Poruka za kraj.

- Ukoliko vam je dosta nesposobnih političkih HDZ/SDP/HNS/NS-R/BM365 dinosaura koji krađom, korupcijom i nepotizmom uništavaju kvalitetu života vaše obitelji, i koji su nas “zakucali” na dno ekonomske razvijenosti EU, pridružite se i podržite stvaranje nove političke opcije koja se temelji isključivo na promjenama bitnim za podizanje kvalitete života cjelokupnog društva. Odsad više nemate pravo na izgovor za izbornu apstinenciju ili glasanje za „manje zlo”. Od ukupnih 3.200.000 glasača, sadašnju Vladu je na prošlim izborima podržalo tek 700.000, našim novcem kupljenih glasača (tek 22%). Ima nas daleko više nego njih. Pokrenite se. Uključite se. Izborite bolju budućnost!

Izvor: 3383