PR članci 29.09.2017. 00:00. Zadnja izmjena: 14.05.2018. 08:32.

Predstavljamo novootvoreni Obiteljski dom Sveta Magdalena Praporčan

Obiteljski dom u kojem žene kolo vode

Obiteljski dom Sveta Magdalena nalazi se u srcu zelenog, brežuljkastog gornjeg Međimurja, u Praporčanu. Jedan je to od najnovijih domova u našem kraju, otvoren tek u travnju ove godine. Cijeli objekat je novogradnja te se posebna pozornost posvetila tome da bude pogodan za život starijih osoba. Čisti zrak, pogled na prekrasnu prirodu koja okružuje dvorište prepuno uređenih cvjetnih gredica i vrt u kojem se uzgaja domaće povrće prvi pozdravljaju nove stanare i posjetioce na ulazu. Osnivatelj i predstavnik obiteljskog doma Sveta Magdalena je Tamara Ahel Zamuda, mlada, agilna žena koja se nakon nekoliko godina provedenih u inozemstvu, ipak odlučila vratiti u Međimurje. -Suprugom Goran, koji još uvijek radi u inozemstvu, i ja odlučili smo domu nadjenuti ime po našoj kćerci - Lenni Magdaleni, te na taj način povezati našu obitelj sa svim obiteljima koje će nam povjeriti brigu o svojim najbližima, istaknula je Zamuda. U to smo se uvjerili i sami jer tek nakon nekoliko mjeseci od početka rada, Dom već krase razni suveniri koji su dobiveni na poklon od obitelji korisnika, a ne malo puta pristižu i kašete domaćeg voća i tanjuri s kolačićima, ne samo za vlastitog člana obitelji koji stanuje u Domu, već za sve korisnike i djelatnike doma.

Štefica Frlin, Tamara Ahel Zamuda, Ela Novak i Nikolina Horvat

Domaće, zdravo i prema individualnim potrebama

U intimnom i mirnom obiteljskom okruženju doma trenutno stanuje 10 korisnika, a najraspoloženije za razgovor svakako su bile dame imena Marija, Ana, Marija, Anika, Štefanija, Regina i Mare.  Upitali smo ih kako su i čime se bave tokom dana. -Nika ne delam. Jem, spim, počešem se i zezam se či imam s kim, našalila se Marija, majka dvanaestero djece koja je posjećuju i prema riječima gospođe Ane, 'obasipaju pusama'.  Gospođa Ana ispričala nam je da je ovdje tek 5 tjedana i da je došla nakon što je pala. -Vastiti dom je vlastiti dom, ali nije nam niti tu loše. Jako fino nam kuhaju, baš onak domaće kak sam si i sama znala napraviti, dodala je. I doista, baš za vrijeme našeg posjeta iz kuhinje se širio miris jela koje se pripremalo za ručak, pa se poziv da blagujemo s njima uputio i nama, djelatnicima lista Međimurje, njihovih omiljenih novina. Svaki dan poslužuje se čak 5 sviježe kuhanih, domaćih obroka (doručak, ručak, večera i dva međuobroka) u zajedničkoj blagovaoni, a po potrebi i u sobama korisnika te se uzimaju u obzir specifične i individualne potrebe svakog korisnika. -Preferiramo kvalitetnu, zdravu i domaće proizvedenu hranu i trudimo se osigurati da bude što raznovrsnija, a da opet zadovolji ukus svih naših korisnika, ističe Zamuda. Gospođa Ana spomenula nam je i da se vesele skoroj berbi kestena u obližnjoj šumi, dok je u planu i izlet na šetnicu uz Muru.

Marija, Anika, Regina, Ana, Marija i Štefanija s fizioterapeutkinjom Elom Novak, pomoćnom radnicom Šteficom Frlin, Lennom Zamudom i Tamarom Ahel Zamudom

Fizikalna terapija prilagođena svakom korisniku

Objekt je otvorenog tipa i pruža puni komfor te skrb bez obzira na zdravstveno stanje i fizičku pokretljivost korisnika. Osim za pokretne korisnike, pruža se i profesionalna usluga za osobe slabije pokretljivosti i nepokretne osobe jer o štićenicima doma uz njegu gospođe Tamare, svakodnevno brine stručno osposobljeno osoblje, viša medicinska sestra Nikolina Horvat, fizioterapeut Ela Novak te pomoćni radnik Štefica Frlin. Izvanredan, vedri, mladi ženski tim, hvata se u koštac sa svim dnevnim izazovima, a posebno su ponosni na aktivnosti koje provodi fizioterapeutkinja. Fizioterapeutkinja Novak, sukladno dijagnozi i propisanoj terapiji radi s korisnicima kojima je potrebna fizikalna terapija, no da bi se izbjegle bilo kakve dodatne povrede uz njen nadzor radi se i na laganom vježbanju i razgibavanju svih zainteresiranih korisnika. - Dan započinjemo nakon 7 sati, njegom, a oko 8 već poslužujemo doručak. Nema potrebe ranije buditi i uznemiravati korisnike - sve se stigne i nigdje nam se ne žuri, vlada obiteljska, topla atmosfera, ispričala nam je Tamara. Prema potrebi, tokom tjedna obavljaju se razne kontrole i pregledi s korisnicima u bolnici, a vodi se i briga o medicinskoj dokumentaciji. Spomenimo i odličnu suradnju s ambulantom u Lopanticu i doktoricom opće prakse Bošnjak, koja redovito dolazi u kućnu posjetu.

Baka Anika vježba s fizioterapeutkinjom Elom

Sadržaj, interijer i smještaj

Kako bi dani provedni u Praporčanu bili što ugodniji i ljepši, smještaj čine prostrane, novouređene, prozračne i svijetle dvokrevetne sobe, u potpunosti namještene. Uz suvremeni standardni namještaj, povišeni ili medicinski krevet i noćni ormarić, ormar za odjeću, svaka soba ima ugrađenu dojavu i televizor, a uz to je svakom korisniku osigurana i mogućnost boravljenja u zajedničkom prostoru blagovaone s čajnom kuhinjom, odnosno dnevnog boravka i prostranog dvorišta s terasom i šetnicom. Također, uz kompletnu osobnu njegu svake osobe, brine se o i osobnom i posteljnom rublju korisnika. Prema dogovoru i potrebi, u Dom dolazi i frizer, pediker i kozmetičar.

Mariju i Anu, cimerice iz Selnice, zatekli smo u sobi kod Marije iz Svetog Jurja na Bregu

 

KONTAKT: 
OBITELJSKI DOM SVETA MAGDALENA
Tamara Ahel Zamuda, 099 874 64 42 
Zrinskih 55, Praporčan