PR članci 18.06.2020. 14:29. Zadnja izmjena: 18.06.2020. 14:43.

Općina Belica

Od prošlogodišnjeg “Petrova i Pavlova” imamo se s čime pohvaliti

Nakon treće godine četvrtog mandata, načelnik Općine Belica Zvonimir Taradi, uoči Dana općine Belica koji se obilježava po katoličkom kalendaru na “Petrovo i Pavlovo”, promišljeno odgovara na pitanje kako bi trebalo reorganizirati lokalnu samoupravu što na početku (još jedne) predizborne kampanje najavljuju redom svi hrvatski “politički faktori”: - Nisam siguran da svi koji sad najavljuju reorganizaciju lokalne i regionalne samouprave, ukidanje općina, gradova ili županija, znaju o čemu govore. Ne vidim ni da se nude konkretna rješenja, a bojim se rješenja koja lome stvarnost preko koljena, ali i mogućih šteta koje bi mogle nastati ishitrenom reformom.

Crtaju se čak i karte, evo i za Međimurje, kako spajati općine i racionalizirati. Je li Općina Belica općina po mjeri čovjeka?

- Mislim da smo dugogodišnjim funkcioniranjem naše općine, njezinim razvojem i organiziranošću, dokazali da smo općina baš po mjeri, da naših 3.200 stanovnika u dva naselja nije ni u čemu prikraćeno. Naprotiv, pogleda li se razina komunalnog standarda i usporedi s onim prije deset ili dvadeset godina, rezultati su vidljivi. Održivi smo, ispunjavamo u potpunosti zakonske općinske obveze i ovlaštenja. Znam da mnoge općine širom Hrvatske to nisu pa zato smatram da racionalizacija sustava lokalne samouprave, premda je neizbježna, ne može biti samo stvar slijepog linearnog propisa, bez analitičkog pristupa i jasnih kriterija.

Imate običaj o Danu općine Belica mimo formalnih godišnjih izvješća podnositi i neformalno, što je bilo od “Petrova i Pavlova” prošle do “Petrova i Pavlova” tekuće godine...

- Mislim da je to dobra praksa, čak i kad se slavi i kad se neformalno promišlja što smo postigli u proteklih godinu dana. Građani itekako pažljivo procjenjuju rezultate, daju sugestije, raspravljaju... Nisu analize postignutog samo stvar Vijeća općine Belica ili mene kao načelnika. No ove godine, stjecajem okolnosti, Dan općine Belica nećemo proslaviti na uobičajeni način, kombiniranjem svjetovnih i vjerskih sadržaja pa će proštenje i prvopričesničko slavlje u župnoj crkvi ove godine biti središnji dio proslave. Uz uobičajeno druženje, okupljanje obitelji, rođaka, prijatelja...

Prigodnih govora s bine i šatora za zabavu neće biti, ali s čime biste se mogli pohvaliti da govor morate održati...

- Ne treba se nitko hvaliti, bolje je biti odmjeren u analizi rezultata, to je matematika. A naša matematika kaže da smo lani realizacijom razvojnih programa i investicija izvršenje proračuna općine zaključili na 11,5 milijuna kuna! To je dvostruko više od našeg izvornog proračuna. Dograđen je, energetski uređen i proširen naš dječji vrtić, rekonstruirana je Ulica braće Radić, otvorena je nova Ulica Ivana Mažuranića na trasi na kojoj je i zacijevljeno 250 metara kanala, dograđena je sportska građevina uz objekt NK BSK Belica, podigli smo i garažni objekt uz društveni dom, male komunalne zahvate da i ne brojim, u njima su iskorištene sve prilike koje su nudili proračuni višega reda, primjerice za modernizaciju javne rasvjete na LED-sustav i slično... Dvostruko veću realizaciju proračuna od izvornog moguće je bilo postići s dobrim projektima sufinanciranim iz EU-fondova i domicilnih po ministarstvima, a i sa spretnim aranžmanima sa ŽUC-om...

Prateći rad općine, nije teško primjetiti da uvijek imate izlaznih i prijelaznih projekata...

- Imamo ih i sada. Da nije bilo ove “koronakrize” možda bismo već bili u realizaciji novoga sportskog projekta, gradnji atletske staze i polivalentnog igrališta uz postojeći nogometni teren NK BSK, projekt je vrijedan 1,7 milijuna kuna. Evaluaciju smo prošli u Središnjem državnom uredu za sport koji nam taj trošak pokriva. Sada samo moramo pričekati “zeleno svjetlo”. Projektira se i gradnja tržnice s etno kućom u kojoj će biti i muzej krumpira, doselila nam se u Belicu tvornica, “Jelen Professional”, moramo urediti prilaznu cestu, a s time je povezano i uređenje nove zone gradnje za poduzetničke projekte.

Kada spominjete tvornicu, zanimljivo je da se općina Belica podrazumijeva samo kao “kalamper općina”, a to odavno nije tako...

- Što je proizvodnja krumpira za našu općinu to je jasno, no iz te je proizvodnje izraslo desetak poduzetničkih pogona, pakirnice, hladnjače. Agilna Udruga međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira utjecajna je i na nacionalnoj razini, projekt osuvremenjivanja postojećih skladišnih kapaciteta i gradnja hladnjača bit će novi razvojni korak za naše poljoprivrednike, njima je i inače općina stalno na usluzi u osiguravanju potrebne infrastrukture za rad, počevši od održavanja poljskih putova, sufinanciranja analiza tla na dalje. Osamdesetak je OPG-ova koji uz članove obitelji imaju i zaposlenike... Desetak je obrtničkih pogona koji uslugama pokrivaju brojne potrebe stanovništva... Mi smo čak došli u situaciju da više nemamo slobodnih parcela za poduzetničku izgradnju, ali imamo pripremljena rješenja za nove potrebe poduzetnika.

Jeste li u aktivnostima postigli jednakomjernost u razvijanju potrebnih sadržaja i investicijama u oba naselja, u Belici i u Gardinovcu?

- Mislim da jesmo, u razvijanju programa i promišljanju projekata nije nikad došlo u pitanje što gdje treba. Uravnotežena su ulaganja, od infrastrukture do društvenih potreba, za sport, kulturu, udruge...

Udruge se ponegdje doživljavaju kao financijski balast, a nositelji su i kreatori društvenog života. Što je s vašim udrugama?

- Imamo petnaestak aktivnih udruga koje općinski proračun prati financijski. One su nama doista nositelji društenog života, od naše Limene glazbe Belica, KUD-a Belica, Udruge “Gardruža” Gardinovec do sportskih, umirovljeničkih, veteranske koje su po svojim aktivnostima poznate i na nacionalnoj razini. Koliko doprinose ugođaju kada dolaze u našu općinu gosti na Festival međimurskoga kalampera ili koju drugu manifestaciju, toliko pronose i dobar glas o nama širom Hrvatske pa i po inozemstvu. Najvažnije je: mi smo našli pravu mjeru financiranja naših udruga i omogućili im razvijanje brojnih aktivnosti i programa.

U ovo doba iduće godine, prije “Petrova i Pavlova”, trebalo bi biti konstituirano novo općinsko vijeće, izabrana nova izvršna vlast ili “novi lokalni šerif”... Hoćete li se kandidirati za još jedan mandat načelnika općine Belica?

- Priče o lokalnim šerifima su, nama u Međimurju, zbilja smiješne. Koliko je meni poznato, načelnici općina nisu kod nas nikakvi lokalni šerifi, nego su prije “Katice za sve”. Svima na usluzi, svima odgovorni. No ja se te dužnosti i odgovornosti niti bojim niti odričem, kandidirat ću se za još jedan mandat, bude li zdravlja, jer motiva i volje za rad mi ne nedostaje. I dopustite mi, na kraju da čestitam svim mještanima Gardinovca i Belice Dan općine Belica. I za ovo “Petrovo i Pavlovo” imamo se čime pohvaliti pred drugima.