PR članci 23.11.2020. 13:51. Zadnja izmjena: 23.11.2020. 14:07.

Dan općine

[Općina Gornji Mihaljevec] Kod nas se gradi kao nikad ranije!

Sveta Kata teško da će donijeti snijeg na vrata niti će toga dana raznim događanjima biti obilježen Dan općine Gornji Mihaljevec. Okolnosti su takve da, nažalost, veća okupljanja ne dolaze u obzir. Unatoč tome, 25. studenog mještani Gornjeg Mihaljevca moći će pogledati oko sebe i biti zadovoljni onim što vide. Centralno naselje, u kojem mještani cijele općine mogu obaviti većinu svojih potreba, veliko je gradilište. O ovom naglom podizanju standarda i kvalitete življenja uz Dan općine razgovarali smo s načelnikom Goranom Lovrecom.

- Istina je, puno se (g)radi u Gornjem Mihaljevcu. Završili smo s energetskom obnovom doma kulture, uređujemo Mihalovski trg između doma kulture i bivše poljoprivredne zadruge, dograđena je i obnovljena vrtićka zgrada i pred potpisivanjem smo ugovora s izvođačem za Park mladosti koji će biti najveći projekt dosad u našem kraju – kazao nam je Lovrec.


Dom kulture

Dom kulture u centru naselja nije samo ono što mu ime govori. U njemu je sportska dvorana, na katu je općinska uprava i vijećnica, a u prizemlje su, uz tri prostorije za udruge, preseljeni liječnica i stomatolog. Upravo je u potpunosti obnovljen, dobio je novu strojarnicu, elektroinstalacije, rasvjetu, spuštene stropove, podove, pročelje...

- Sada kad smo konačno liječničku ordinaciju mogli preseliti u prizemlje koje je dostupnije pacijentima, naročito starijima, te osobama s invaliditetom. Prije su se ljudi morali mučiti po tim nesretnim stepenicama. Na ulazu u ordinacije sada je i prilagođena rampa za invalidska kolica, a može se prići i vozilom. Obnovljeni objekt doma kulture služit će svim mještanima. Za koju godinu trebamo još jedino promijeniti crijep – kaže načelnik Lovrec. S uređenjem okoliša južno i istočno od objekta ovaj je zahvat stajao oko četiri milijuna kuna; pola novca stiglo je izfondova.


Mihalovski trg

Sjeverno od doma kulture, prema bivšoj zadruzi, gradi se Mihalovski trg. Radovi su u punom jeku, čeka se asfaltiranje i postavljanje opločnika. Radnici uređuju oborinsku odvodnju te rješavaju pripremu za buduću kanalizaciju.

- Bit će i nešto zelenila i klupica. Tijekom tjedna dio trga služit će kao parkiralište, a po potrebi ćemo ga zatvarati za automobile i koristiti za manifestacije na otvorenom – kaže načelnik.

Uređuje se i stara zadruga te će Općina ovih dana u najam dati još dva poslovna prostora u njoj (uz frizerski salon). Kao cjelina, dom kulture, Mihalovski trg i stara zadruga postat će ozbiljan i uređen društveno-administrativni centar općine.

Drugi veliki centar niknut će na ulazu u Gornji Mihaljevec iz pravca Macinca. Dovoljno je reći da projekt izgradnje Parka mladosti ‘teži’ oko 12,5 milijuna kuna. Nakon provedenog natječaja odabran je izvođač - Team građenje.


Park mladosti

- Slijedi potpisivanje ugovora s izvođačem. Ovim projektom pretvorit ćemo tih 3,5 hektara u zaokruženu cjelinu. Od igrališta, uz nogometno dobit ćemo pomoćno na umjetnoj travi, rukometno-košarkaško, tenisko, za odbojku na pijesku te veliko dječje igralište. Bit će tu i dva vanjska stola za stolni tenis, valja urediti prilaz i parkiralište. Gradi se i nova zgrada sa svlačionicama, konferencijskom prostorijom i ugostiteljskim objektom. Moderniziraju se i postojeći objekti u kojima su danas svlačionice i streljana – otkriva nam načelnik planove. Park mladosti bit će ograđen i osvijetljen, a bit će uređena i trim-staza kroz okolne šumarke. Radovi kreću u rano proljeće 2021. godine, a Općini je odobreno milijun eura europskog novca iz mjere 7.4.1. Tražit će se i mogućnost tzv. dodatnog financiranja, a zasigurno će se trebati i kreditno zadužiti. Ovo će biti sportsko-rekreativni centar. A treći, zasigurno i najvažniji centar općine, jest onaj obrazovni – škola i vrtić, jedno pored drugog.


Škola i vrtić

- Uredili smo kat vrtićke zgrade te ju cijelu energetski obnovili. Vrtić je uz dodatni prostor dobio nove instalacije i potpuno novu kuhinju. Kapacitet je povećan, a uredili smo i igralište. Ravnateljicom je postala Manuela Hunjadi iz Bogdanovca – kaže načelnik za novi općinski Dječji vrtić Sovice koji je isto tako nedavno zasjao novim sjajem. Potom prelazimo na nešto težu temu susjedne Osnovne škole Gornji Mihaljevec.

- Veliki prioritet nam je zasigurno dogradnja škole za prelazak u jednu smjenu te izgradnja školske sportske dvorane. Na žalost, tu je došlo do određenog zastoja. Iako su druge općine izgradnju dvorana sufinancirale s 40 posto, mi smo pristali sudjelovati sa 60 posto. Želimo da ona ne služi samo djeci za tjelesni odgoj, već i za kulturu te treninge. Postoji idejno rješenje, ono je napravljeno na temelju projektnog zadatka kojim su ispoštovani svi zahtjevi same škole te županijskog Upravnog odjela za obrazovanje. Na prvom predstavljanju, koje smo morali sazivati pet puta, idejno rješenje smo prihvatili mi i župan Matija Posavec. No, nisu ga prihvatili upravo Škola i Upravni odjel za obrazovanje. I sad imamo status quo. Rado bismo da postoji više sluha za našu želju za većom dvoranom, kad ju već sufinanciramo sa 60 posto – pojašnjava načelnik zašto nikako da se utanači i izgradnja školske sportske dvorane. No, jednom će i taj problem biti riješen te će i djeca iz općine Gornji Mihaljevec dobiti ono što zaslužuju - primjerene uvjete za nastavu tjelesne i zdravstvene kulture te za treniranje raznih sportova. Za kraj, pitamo načelnika kakav to općinski proračun prati ovolike zahvate.

- Do kraja 2020. godine imat ćemo najveći proračun u povijesti Općine. Od 2013. do 2020. rastao je 800 posto. Ove godine bit će nekih osam milijuna kuna. A prijedlog za 2021. godinu je oko 30 milijuna kuna. Osnovne stavke u njemu bit će Park mladosti, sportska školska dvorana, cesta prema groblju, produžetak pješačke staze od Gornjeg Mihaljevca prema Dragoslavec Bregu te modernizacija cesta diljem općine – kaže načelnik Goran Lovrec.


Sigurniji promet

Za veću sigurnost mještana uveden je videonadzor na nekoliko lokacija. U samom Gornjem Mihaljevcu to su mjesno groblje, Park mladosti, oko doma kulture te između vrtića i škole. Videonadzor postavljen je i kod nogometnog igrališta u Preseki.


Počelo projektiranje

- Počelo je projektiranje kanalizacijskog sustava kojim će biti zahvaćeni Vukanovec, Gornji Mihaljevec, Dragoslavec Breg i Dragoslavec Selo od kojeg će sustav ići dalje prema Slakovcu. Već je izrađen i projekt za izgradnju posebnog kanalizacijskog sustava za Bogdanovec, ali je još uvijek otvoreno pitanje trenutka građenja – kaže načelnik Goran Lovrec.