PR članci 12.02.2016. 11:52. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:29.

Operacija sive mrene

Preko 6000 pacijenata koji su operirali sivu mrenu, progledalo je uz našu pomoć, pridružite im se!

Siva ili staračka mrena najčešće je posljedica starenja očne leće s postepenim gubitkom vida koje može završiti sljepoćom. Takvo zamućenje leće u najvećem broju slučajeva je uvjetovano starenjem.

Tko su kandidati za operaciju sive mrene?
Kandidati za operaciju često primjećuju promjene u kvaliteti vida, od raznih oblika zamagljenja vida, fokalnih zamućenja ili pak zablještenja. Obično dobro vide na blizinu, a lošije na daljinu (miopizacija oka). U ranoj fazi razvoja sive mrene jakost leće može biti povećana, te uzrokovati kratkovidnost (miopiju). Tada su naočale samo privremeno rješenje jer već nakon 3-6 mjeseci trebali biste ih promijeniti. Razvoj bolesti ako se ne liječi, može uzrokovati sljepoću. 

Kada operirati sivu mrenu? Odgovor je vrlo jasan - kada počne utjecati na kvalitetu života i obavljanje svakodnevnih aktivnosti kao što su čitanje, gledanje televizora ili noćna vožnja. Jedini pravi način za postavljanje konačne dijagnoze mrene je kompletan pregled oka pod kojim podrazumijevamo ispitivanje vidne oštrine, mjerenje očnog tlaka, pregled oka na biomikroskopu i pregled očne pozadine.

Tijek operacije

Terapija mrene je isključivo operativna, što znaci da ne postoje nikakve kapljice ili lijekovi koji bi mogli ukloniti zamućenje ljudske leće. Danas se operacija izvodi ultrazvučno, ambulantno, u topičkoj anesteziji, potpuno je bezbolna i pacijent se otpušta kući isti dan. Tijekom operacije sive mrene ultrazvukom se odstranjuje zamućena leća i ugrađuje umjetna intraokularna leća, koja se stavlja na isto mjesto gdje je bila prirodna leća te ona postaje dio oka. Fakoemulzifikacija je kirurška metoda koja koristi ultrazvučne valove za razbijanje sive mrene i za koju je dovoljan vrlo malen rez. Ultrazvučna operacija sive mrene jedna je od najučinkovitijih i najizvođenijih operacija u medicini na svijetu. Odgađanjem operacije stanje se pogoršava, vid pada i leća postaje sve tvrđa što može otežati obavljanje operacije i produžiti postoperativni tijek. 

Dugogodišnja tradicija jamči kvalitetu rada
Najnovija dostignuća tehnologije na polju oftalmologije omogućuju pacijentima da u našoj Poliklinici Fokus odaberu multifokalnu leću za stvaranje vizualnog okruženja u kojem su manje ovisni o očnim pomagalima. Svoj jasan vid na daljinu i blizinu bez naočala možete doživjeti već sljedeći dan nakon operacije. 20-godišnje iskustvo u kirurgiji sive mrene omogućilo nam je da operacija sive mrene postane rutinska operacija u našoj poliklinici s visokim stupnjem uspješnosti (oko 97-98%). 

Preko 6000 pacijenata koji su operirali sivu mrenu, progledalo je uz našu pomoć, pridružite im se!

AKCIJA: 30% popusta na operacije sive mrene!

Za Vaše oči brine: 
mr.sc. Nataša Brijačak, dr. med., spec. oftalmologije
Poliklinika Fokus
Vinka Međerala 9
Varaždin
Tel. 042 200-443
www.poliklinikafokus.hr