PR članci 27.07.2016. 07:26. Zadnja izmjena: 28.07.2016. 07:07.

Važnost dijaloga

Projekt "Jačanje kapaciteta gospodarsko-socijalnih vijeća Bjelovarsko-Bilogorske i Međimurske županije"

Bjelovarsko-bilogorska županija jedina je županija kojoj su odobrena sredstva za jačanje socijalnog dijaloga i to u iznosu od 413.714,91 kuna. Projekt u potpunosti financira Europski socijalni fond, a partner je Međimurska županija. Ciljana skupina u projektu su članovi gospodarsko-socijalnih vijeća Bjelovarsko-bilogorske i Međimurske županije, a cilj projekta je ojačati kapacitete članova vijeća dviju županija, te izraditi trogodišnje strateške okvire rada. Nakon provedbe projekta očekuje se veća učinkovitost i održivost dijaloga između socijalnih partnera.

  • 13. lipnja 2016. u Bjelovaru je održana 2. radionica na temu „Poduzetništvo mladih i lokalni razvoj“. Na početku radionice gospodin Davor Sabolić, predsjednik GSV-a u Međimurskoj županiji i župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs ujedno i predsjednik GSV-a,  održali su uvodnu riječ. Davor Sabolić istaknuo je da su mladi naša budućnost i da treba napraviti sve kako bi mladi  ostali u Hrvatskoj. Župan Damir Bajs također  navodi odlazak mladih kao veliki problem, a poduzetništvo ističe  kao najvažnije za ostanak. Radionicu je vodio gospodin Jeffrey Thomas Fanning prof.dr. ekonomije. Na radionici su sudjelovali članovi gospodarsko-socijalnih dviju županija.  Profesor Fanning pokušao je na primjerima dobre prakse objasniti važnost poduzetništva kod mladih, istaknuo je i probleme s kojima se mogu susresti poduzetnici te kako sve navedeno može pomoći uspješnijem razvoju poduzetništva. Govorio je i o značaju sindikata u SAD-u. Radionica je bila iznimno korisna i pridonijet će boljem razumijevanju tripartitnog dijaloga.
  • 30. lipnja 2016. godine u Međimurskoj županiji održan je 2. okrugli stol na temu „Socijalni dijalog i kako ga postići“. Panelisti su bili Vitomir Begović, Davor Sabolić, Matija Posavec,  Stjepan Cirković i Mladen Novosel, a okrugli stol je vodio Miljenko Ovčar. Na okruglom stolu panelisti su raspravljali o ciljevima i učinkovitosti  socijalnog dijaloga,  odnosima socijalnog dijaloga između nacionalne i lokalne razine te između sindikata, poslodavaca i lokalne vlasti. Župan Međimurske županije Matija Posavec posebno  je istaknuo   da je za uspješni socijalni dijalog vrlo važna komunikacija i slušanje drugih sudionika, a to  znači da su najvažniji ljudi.
  • 20. srpnja 2016. godine u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji održana je završna konferencija projekta „Jačanje kapaciteta gospodarsko-socijalnih vijeća Bjelovarsko-bilogorske i Međimurske županije“ gdje su javnosti predstavljeni rezultati projekta odnosno provedene aktivnosti i njihovi učinci. Na završnoj konferenciji bili su prisutni članovi gospodarsko-socijalnog vijeća Bjelovarsko-bilogorske i Međimurske županije.

Zamjenik župana Međimurske županije Zoran Vidović istaknuo je da je gospodarsko-socijalno vijeće savjetodavno tijelo, ali kada se detektiraju problemi i nađu rješenja mogu se napraviti određene promjene, a svima nam je cilj da u gospodarstvu imamo pozitivne pomake. Također je napomenuo da je suradnja Bjelovarsko-bilogorske i Međimurske županije bila vrlo dobra i vjeruje da će nakon ovog projekta biti još bolja. Župan Bjelovarsko-bilogorske županije ujedno i predsjednik GSV-a Damir Bajs ističe pozitivno ocijenjen rad Vijeća od strane građana, te naglašava da se može i mora više, što znači da se moramo više sastajati, imati bolju koordinaciju s državnim tijelima, pa time i sama Županija mora biti otvorenija prema GSV-u.

Na završnoj konferenciji svoje dojmove o projektu također su iznijeli Božica Jurec (SSSH, članica GSV-a BBŽ), Mladen Zemljić (SSSH, član GSV-a MŽ), Željko Maletić (Hrvatska udruga poslodavaca) i Boris Tomšić (pročelnik BBŽ ).

      

Izvor: Gospodarsko-socijalno vijeće u Međimurskoj županiji