PR članci 24.11.2016. 10:25. Zadnja izmjena: 26.11.2016. 09:22.

Udruga za sindrom Down

Promocija kalendara Velike i male zvijezde u Sv. Martinu 25. studenog

U petak, 25. studenog s početkom u 19:30 u LifeClass Termama Sveti Martin održana je svečana promocija trećeg po redu kalendara Velike i male zvijezde za pomoć djeci sa sindromom Down.

Projekt je to koji su s Udrugom za sindrom Down Međimurske županije, prije pet godina pokrenuli volonteri i entuzijasti Tamara Peras i Vjeran Žganec Rogulja. Dosad su se mališanima sa sindomom Down na kalendarima pridružili Gibonni, Leona Paraminski, Toni Cetinski, Nevena Rendeli, Zoran Šprajc, Zoran Vakula, Mani Gotovac i mnogi drugi. Novcem od prodaje osiguravaju se prijeko potrebna rehabilitacija i terapije poput terapije jahanjem, terapije plivanjem, logopedske vježbe, rad s defektologom, fizioterapeutima i sve drugo što je potrebno za rast i razvoj mališana sa sindromom Down. Kako u Varaždinskoj županiji ne postoji udruga koja bi okupljala djecu sa spomenutim poremećajem, mali Varaždinci rado su prigrljeni kod susjeda Međimuraca.

Na ovogodišnjem zvjezdanom nebu Velikih i malih zvijezda, uz mališane sa sindromom Down zasjat će Ivica i Janica Kostelić, Ivan Dečak, Jelena Rozga, Andrija Jarak, Petar Grašo, Mirko Fodor i Andro Tomović, Ivica Pucar, Zijad Gračić, Katarija Baban i Matko Knešaurek, Tomislav Špiček, Branko Uvodić i Iva Šulentić. Snimanje je proteklo veselo i s puno emocija, jer ne zovemo bez veze djecu sa sindromom Down djecom Sunca, oni kud god idu obasjavaju. Vjerujemo da će u istom raspoloženju proći i promocija pod voditeljskom palicom Renate Končić Minee i Dalibora Petka te da će aukcija fotografija koja se već tradicionalno organizira u sklopu promocije, biti barem jednako uspješna kao prethodna, kada se prikupilo gotovo sto tisuća kuna. U glazbenom dijelu nastupit će Ivan Dečak i grupa Vatra, a poseban začin svemu zasigurno će dati tri mlade Varaždinke vokalnog sastava Trio Decoro.

Osobe s posebnim potrebama nam mogu svojim najiskrenijim veseljem i bezgraničnom ljubavlju osvijestiti osnovne vrijednosti života samo im to trebamo dopustiti. Mi stalno lutamo i tražimo tu sreću. Kad bismo samo znali koliko je malo potrebno i kako ju je lako pronaći! Postali smo prezahtjevni u stalnoj potrazi za nečim velikim. A sreća je u malim stvarima. I baš to nam jako lako mogu osvijestiti i pokazati te posebne osobe, ti posebni ljudi koji bi bili još i sretniji da ih ne sputavamo, ograničavamo i obilježavamo. Mi se trebamo promijeniti, mi njih moramo prihvatiti takve kakvi jesu jer na taj način obogatiti ćemo vlastiti život, a njima omogućiti da budu sretni. Kvaliteta njihova življenja ovisi o svima nama. Postupak prilagođavanja, prihvaćanja i življenja s hendikepom nije nimalo lak ni brz. Za to treba vremena, snage, volje, optimizma, ustrajnosti i vjere. Mi da naučimo cijeniti život, a oni da nauče nadrasti svoja ograničenja.

Želimo napraviti zajedničko mjesto onih koji imaju i onih koji traže: pomoć, podršku i ljubav. Jer…"ondje gdje zdrav prilazi bolesnom, jak slabom, moćan nemoćnom, ondje nastaje bolji i pravedniji svijet…"