PR članci 29.08.2017. 09:21. Zadnja izmjena: 14.05.2018. 08:33.

Sinonim više kvalitete, provjerenog brenda i dobre podrške

RONIS slavi 20. rođendan!

Gdje se nalazi Ronis i čime se tvrtka bavi ne treba posebno objašnjavati. U ovom kraju oni su sinonim i prva misao kad se zatreba novi televizor, mobitel, računalo, hifi ili bolji zvuk u autu. Posebno s naglaskom na „bolji“ jer u Ronisu smo navikli očekivati višu kvalitetu, provjereni brand i dobru podršku. Danas je malo je firmi koje 20 godina rade pod istim imenom i tvrtkom, a za rođendan su krajem prošle godine i dobili najbolji poklon – Zlatnu kunu za najbolju malu tvrtku u našoj županiji. To je bio dovoljan povod da postavimo par pitanja Ronaldu Pintariću, vlasniku i osnivaču Ronisa.

Kada je nastao Ronis? Kako je tada bilo postati poduzetnik?

- Tvrtka je startala u proljeće sada već davne 1997. godine s jednim zaposlenikom u malom dućanu od 20-tak kvadrata. U to vrijeme je s jedne strane bilo manje konkurencije pa se lakše bilo odlučiti na otvaranje vlastitog biznisa, ali s druge strane kapital je bio strašno skup. Birokracija je i tada bila spora i bila je normalna stvar po jedan papir ići u Zagreb i izgubiti cijeli dan.  Ipak, znao sam da želim otvoriti vlastiti posao, a kad ste odlučni sve su to samo izazovi. Mislim da je to općenito svojstveno za nas Međimurce, ovo je oduvijek bila poduzetnička sredina.  Mi preuzimamo odgovornost, volimo stvarati dodanu vrijednost, a spremni smo i na rizik. Ne žalimo se na okolnosti i tražimo rješenja umjesto problema. Zato čak i premalo tražimo pomoć van županije i nikad nismo baš glasni „u Zagrebu“, ne volimo gubiti vrijeme na priču.

Kako to da ste se odlučili baš na dućan s elektronikom?

- Takve robe tada tu nije bilo za kupiti, a i mene su općenito zanimala računala još od kad sam u ruke dobio prvi ZX80 sa 6 godina, a kasnije i sva napredna elektronika i hifi. Tada se još uvijek za bolji televizor moralo ići preko granice ili nabavljati od raznih švercera. Uz to su naravno išli problemi s transportom, carinom, garancijom, a i previsoke cijene. Tako je Ronis startao s prodajom i ugradnjom autoradija i zvučnika, postali smo zastupnici japanskog Alpine-a koji je tada bio i danas ostao najbolji u svijetu kad je u pitanju autoakustika, navigacija i multimedija. To je krenulo super, a već za godinu smo proširili ponudu na televizore, kućni hifi i digitalne fotiće koji su se tada tek pojavili i bili su hit. Godine 2000. smo podigli webshop www.ronis.hr, jedan od prvih u Hrvatskoj i to nas je učinilo nacionalno poznatima. Uslijedilo je otvaranje dućana po drugim gradovima.

„Prije kupnje kupci se vole informirati o proizvodu, načinima plaćanja te pouzdanosti i brzini dostave. Naš webshop team osigurava da svaki online kupac kupovinu doživi ugodno -  da nema zastoja od narudžbe, plaćanja pa sve do otpreme pošiljke te da naručeni artikl dobije već u roku od 1 do 2 dana od kada je kliknuo mišem.“

Danko, voditelj web trgovine

Koliko se Ronis promijenio do danas, a koliko je ostao isti?

- Ronis danas broji 20-tak sjajnih zaposlenika koji zapravo čine sve ovo što jesmo. U sklopu 4 dućana smještenih u Čakovcu, Zagrebu i Rijeci sada postoje i slušaone za hi-fi, te radionice za ugradnju autoakustike. Distributeri smo na nivou regije za Samsung, Sharp, Alpine i mnoštvo manjih brandova. Veleprodajni uredi smješteni su u Čakovcu i Zagrebu, gdje je ujedno centralno skladište i logistika koja šalje robu po Hrvatskoj i EU. Imamo odjele za web trgovinu, marketing i financije. Dakle, narasli smo, ali naša osnovna ideja je ostala ista - odabrane artikle isključivo dokazanih i renomiranih top brandova učiniti dostupnim kupcu na najugodniji mogući način. Kupac je centar poslovanja i mi se moramo prilagoditi njemu, a ne on nama. Njegujemo korektan i fer odnos u poslovanju, to se prije ili poslije nekako pozitivno vrati baš kao i u životu općenito.

"Kupci od nas tradicionalno očekuju kvalitetne proizvode, ali i vrhunsku uslugu. To uključuje savjetovanje prije kupnje, brzu dostavu i kvalitetnu instalaciju odabranih uređaja te edukaciju vezanu za korištenje. Naša podrška traje dok traje uređaj. Može zvučati zahtjevno, ali zahvaljujući iskusnoj ekipi prodavača i instalatera koja se stalno dodatno educira, ovo je za nas uhodana svakodnevnica. Ljubazan, odmjeren i individualni pristup svakom kupcu su ono čime se vodimo."

Željko, voditelj poslovnice u Josipa Kozarca

Kakvi su planovi za budućnost?

- Nema stajanja. U planu su nove poslovnice po Hrvatskoj i širenje veleprodaje, ali posebno me veseli što vam za drugu godinu mogu najaviti novi i znatno veći Ronis tu u našem Čakovcu!

Jeste za proslavu rođendana pripremili kakve akcije za svoje kupce?

- Naravno, s rođendanskim čašćenjem smo počeli već na proljeće i ono nije stalo! Trenutno ide akcija s izvrsnim Sharp pametnim televizorima po ludim cijenama s plaćanjem do 24 rate bez kamata, 20% popusta na JBL bežične zvučnike, a pripremamo i nagradnu igru s 20 nagrada koja starta na Facebooku s početkom rujna. Sve u znaku 20!

„U poslovnici Play nudimo preko 160 modela mobitela, laptope, pametne satove, bežične zvučnike, te PC konfiguracije i opremu za gaming. Imamo odličan izbor izuzetno kvalitetnih hoverboarda Koowheel koji su trenutno pravi hit, a u Playu se mogu i unajmiti“

Mateja, poslovnica Ronis Play u centru Čakovca