PR članci 06.08.2019. 09:04. Zadnja izmjena: 08.08.2019. 14:22.

Udruženje obrtnika i OK MŽ

Rubriku za obrtnike čitajte u svakom prvom izdanju lista Međimurje u mjesecu

Vozite jeftinije s APIOS karticom

Predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije Boris Lukovnjak i direktorica maloprodaje tvrtke APIOS d.o.o. Ivana Kulaš Anić, nedavno su potpisali sporazum o poslovnoj suradnji zahvaljujući kojem će zainteresirani članovi Obrtničke komore Međimurske županije moći ostvariti popust prilikom kupnje naftnih derivata na benzinskim servisima tvrtke APIOS d.o.o.. , OMV-ovog brand partnera.

Popust možete ostvariti putem APIOS kartice koju možete preuzeti na Benzinskom servisu Čakovec, Ulica Globetka 12 uz potvrdu o podmirenim obvezama prema Obrtničkoj komori Međimurske županije koju izdaje Obrtnička komora Međimurske županije, Ivana Gorana Kovačića 4, Čakovec. Popusti vrijede na svim benzinskim servisima tvrtke APIOS d.o.o. diljem Hrvatske ( www.apios.hr ).

Novi namet za obrtnike od 1. srpnja 2019.

Zakon o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi (NN 94/18),stupio je na snagu 01.11.2018.. Dana 1.7.2019. stupilo je na snagu obveza izdavanja elektroničkih računa u javnoj nabavi tj. eRačuna. Ova obveza primjenjuje se na sve ugovore za nabavu robe, radova i usluga koje sklapaju naručitelj u smislu Zakona o javnoj nabavi (uključujući i jednostavnu nabavu – do 200.000,oo/500.000,oo kn.) , a odnosi se na sve obrtnike i poduzetnike. Isporučitelji (dobavljači) i nadalje će moći izdavati račune u papirnatom obliku ako dobra i usluge isporučuju osobama izvan sustava javne nabave.

Mi obrtnici nismo protiv tog Zakona, ali sporna je cijena ulaska u taj sustav. Na stranicama nadležnog Ministarstva navedeno je da je izdavanje eRačuna za male dobavljače/izdavatelje besplatno. Aplikacija je besplatna, ali da bi se dobila treba ishoditi ePotpis i pripadajući certifikat FINA-e, a to nije besplatno.

Isto se odnosi i na druge izvršitelje usluga (informacijske posrednike), preko kojih možemo slati eRačune.

Slanje računa do sad nas je stajalo cca. 5 kuna po računu, a od 01.07.2019. to je cca 100 kuna mjesečno i više. Samo održavanje softvera i nekakve naknade plus 2,50 kuna po računu ili ako želimo da račun plača naš knjigovodstveni servis to po računu iznosi 25,oo kuna – dakle sve to nije besplatno kako se prikazuje u javnosti.

U svezi eRačuna znalo se već par mjeseci ranije, međutim pružatelji navedenih usluga, koji bi sve to morali znati – kako i na koji način će se to realizirati, nisu primjenu tog Zakona dočekali spremni, već prilikom naših upita – nagađaju kako to funkcionira.

Stalno se govori o rasterećenju davanja obrtnika, međutim ništa od toga. Mi mali obrtnici, moramo se i dalje snalaziti sami i plaćati sve postojeće i nove namete.

Predsjednik Ceha graditeljstva Udruženja obrtnika Međimurske županije,
Dražen Novak

Izvor: 3354