PR članci 29.09.2017. 00:00. Zadnja izmjena: 14.05.2018. 08:33.

Proizvodi za slabovidne i slijepe osobe, građevinska pristupačnost i brajična tiskata

Slabo vidite, a još teže čitate? Imamo rješenje za vaš problem!

U trgovini Tiflo globus koja se nalazi u ulici Kralja Tomislava 7, na prvom katu tzv. 'starog passagea', može se nabaviti velik broj proizvoda s velikim i kontrastnim oznakama te onih podržanih govorom te razne vrste pomagala koje osobama oštećenog vida mogu znatno poboljšati funkcioniranje pri obavljanju različitih aktivnosti u svakodnevnom životu, u školi i na radnom mjestu. Pri dolasku, dočekala nas je vedra vlasnica, Otilija Sobočan koja i sama koristi određene proizvode te iz vlastite perspektive može još bolje savjetovati svoje kupce.

-Tu smo da pomognemo. Puno puta se dogodi da ljudi ni ne znaju da postoje stvari, aparati i uređaji kojima bi mogli potpuno neprimjetno riješiti svoj manji problem s vidom, kazala je.

I doista čemu se patiti, ne pročitati dobru knjigu ili omiljene novine dok je rješenje tako jednostavno.

-Jedan od traženijih proizvoda za osobe koje vole čitati, a primjećuju poteškoće definitivno je ručno elektroničko povećalo. Funkcionira kao klasično povećalo, ali uz pomoć kamere i ekrana prikazuje uvećani tekst i može se koristiti bez naočala. Tim proizvodom čitatelji izbjegavaju umor očiju i glavobolje koje uzrokuje dugotrajno nošenje naočala s velikim dioptrijama, nadovezala se Sobočan.

Cijene takvih elektroničkih povećala ovise o veličini ekrana, razini povećanja, kapacitetu baterije, broju dodatnih funkcija kao što su mogućnost spremanja slika, broj kontrastnih shema prikaza teksta i druge, a kreću se od 1.596,79.

Ručno elektroničko povećalo, model LOOKY s ekranom od 4'', 1.596,79kn

KARAKTERISTIKE:
- povećalo malih dimenzija sa snažnim povećanjem 3x-20x
- 7 shema/kontrasta prikaza (može mijenjati boju pozadine i teksta)
- mogućnost zrcaljenja (za šminkanje, čupanje obrva)
- spremanje slike
- jednostavan za rukovanje i lagan (samo 140 gr)
- namijenjeno djeci i odraslima

Od nedavno nudite uslugu izrade taktilnih orijentacijskih planova i postavljanja taktilnih crta vođenja, kako ste uspjeli nabaviti opremu i gdje se slični prikazi mogu primijeniti?

-Tako je, stalno radimo na usavršavanju ponude za slabovidne i slijepe osobe pa smo na Zavod za vještačenje i zapošljavanje osoba s invaliditetom prijavili i sproveli projekt nabave opreme za izradu taktilnih mapa. Svrha mapa je potaknuti slijepe i slabovidne osobe na samostalno istraživanje okoline, stoga se iste preporučaju za svaku javnu ustanovu, poslovne zgrade, trgovačke centre, turističke objekte kao što su hoteli i kampovi itd.. S ovom opremom možemo izraditi i taktilne karte vanjskih prostora poput krajolika nekog mjesta, posjetnice s brajicom, ali i otisnuti Brailleevo pismo i uvećana latinična slova na razne predmete koji se često upotrebljavaju u svakodnevnom životu, recimo, plastične kutijice za lijekove i slično.

Govorni tlakomjer za nadlakticu Teško očitavate vrijednosti na tlakomjeru? Probajte govorni tlakomjer za nadlakticu – 650,00kn

KARAKTERISTIKE:
- mjeri sistolički i dijastolički tlak
- puls i daje usporedbu tlaka s obzirom na standarde svjetske zdravstvene organizacije
- memorira do 60 rezultata za do dvije osobe
- govori 5 jezika

Ugovorni isporučitelj tiflotehničkih pomagala za HZZO

TIFLO GLOBUS d.o.o. ugovorni je subjekt za isporuku tiflotehničkih pomagala osiguranim osobama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Da biste doznali koja dokumentacija je potrebna za ostvarivanje prava na tiflotehničko pomagalo, kontaktirajte ih ili se obratite područnom uredu HZZO-a.

KONTAKT:
TIFLO GLOBUS d.o.o
Kralja Tomislava 7 (Stari passage, prvi kat)
Tel: 040 492 285
E mail: [email protected]
E trgovina: www.tifloglobus.hr