PR članci 18.05.2020. 13:29. Zadnja izmjena: 19.05.2020. 13:41.

Načelnik Franjo Lehkec

[Strahoninec] Na jakim krilima investicijskog zaleta letimo dalje

Za općinu Strahoninec može se reći da je postala magnetom za obitelji koje žele svoj dom u mirnom, ali iznimno komunalno opremljenom okolišu i redu. Od svibnja 1997. godine - kad se Strahoninec sa zaselkom Poleve izdvojio iz sastava grada Čakovca - razvoj općine u stalnoj je uzlaznoj putanji (“posrtanja” se baš ne pamte, a načelnik Franjo Lehkec, uoči Dana općine Strahoninec (21. svibnja), kaže da u novim okolnostima i evaluaciji stupnja razvijenosti općine uzlazna putanja nije nužno i prednost: - Kontinuiranim povećanjem stupnja razvijenosti odlukom Vlade RH iz treće skupine svrstani smo u šestu pa smo postali druga općina po razvijenosti u Međimurju. To nije dobro jer smo kažnjeni mi koji nastojimo držati ritam razvoja, mi koji odgovorno koristimo sredstva vlastitog proračuna i doznake iz proračuna višeg reda i fondova. Pravo na sufinanciranje projekata srozano nam je na 30 posto. Nije li zapravo to kazna za dobre rezultate?!

Načelnik Franjo Lehkec

Loše zvuči podatak da ste u ovu proračunsku godinu ušli s manjkom većim od tri i pol milijuna kuna, potrošili ste 10,7 milijuna, a prihodi proračuna bili su 7,4 milijuna. Gdje je zapelo? - Nije zapelo. Radi se o administrativnom manjku koji mora biti iskazan u proračun, a sredstva iz EU-fondova koja stižu iz ministarstava obavezno dolaze sa zakašnjenjem za odobrene i realizirane projekte. Onda to loše izgleda, neupućeni misle da ne znamo gospodariti. Ne brine me računovodtvo, više se veselim pokazateljima koje smo raspoznali s prvim tromjesječjem ove godine.

Što je to razveselilo općinsko rukovodstvo?

- Vjerujem da nešto govori podatak da smo lani u prvom tromjesječju od poreza i prireza prihodovali 963.700 kuna, a ove godine ti su prihodi skočili na 1.214.450 kuna. Čak 26 posto više. I znamo zašto se to događa. U Strahoninec se doselilo dosta mladih obitelji, samo prošle godine petnaestak, potražnja je za gradilištima, poduzetnici u graditeljstvu (tri su izrazito aktivna) otkrili su Strahoninec kao zonu atraktivnu mladim obiteljima, otkupljuju stara zapuštena ili napuštena gruntišta, grade male, ugodne objekte za stanovanje, s tek nekoliko stanova.

Onda imate ove godine i dosta razloga za proslavu Dana općine... - Imamo, ali vidite kakve su okolnosti, na 21. svibnja ne možemo ga proslaviti kako treba. A nismo ga ni prošlih godina slavili po datumu, nego po postignućima. Lani tek u rujnu, možda će i ove godine biti tako. Kad podvučemo crtu, imali smo što proslaviti. Dovršena je sportska dvorana, proširen je i energetski obnovljen u starom dijelu dječji vrtić, otvorili smo novu ulicu, riješili smo imovinsko-pravne odnose za zemljšta u tkivu naselja iz sporova starih 50 ili 60 godina pa smo već krenuli u planiranje novih ulica, imamo prostore koji su izgubili poljoprivrednu namjenu, a traži se prostor za gradnju. Već smo otkupima i zamjenama zemljišta mnogo toga oslobodili za nove planove jer ne moramo se bojati depopulacije. Naprotiv.

Slatke brige

Općina Strahoninec je zapravo u slatkim brigama... - Nisu sve slatke brige. Već sam spomenuo da nam svrstavanje u šestu skupinu razvijenosti ne donosi bonuse, već nas zakida u pristupu izvorima sredstava za projekte. U slatke brige možemo svrstati potrebu da se dogradi osnovna škola za jednosmjensku nastavu, vrtić koji je lani proširen mogao bi ubrzo postati tijesan.

Što su omela epidemiološka ograničenja?

- Mislim da je dobar dio aktivne građevinske sezone djelomično iskorišten, izvođači radova su bili blokirani, no ako se do početka lipnja normalizira stanje, stignemo sve nadoknaditi. Čeka nas proširenje vodovoda i kanalizacije u novim ulicama, rekonstrukcija plinovoda u ulicama gdje se kreće u gradnju nogostupa.

Koja je šteta financijska, a nije “prava šteta”?!

- Vrtić. Odgajateljice su cijelo vrijeme bile dežurne za slučaj da moraju prihvatiti koje dijete na brigu za vrijeme epidemioloških mjera, trošak hladnog pogona je općinski. To je trošak, ali nije šteta. Nemamo, srećom, puno ljudi u potrebi pa se bez napora potrebe pokriva iz proračuna, ali je zabrinjavajuća činjenica da iz općinskog proračuna zbog nesuvislog zakona više izdvajamo za zbrinjavanje neželjenih kućnih ljubimaca, napuštenih ili zapuštenih pasa, nego za ljude.

Zakonodavna i izvršna vlast surađuje: Josip Šipek, Franjo Lehkec i Vladimir Lepen

Čvrsta je veza i s predsjednikom Općinskog vijeća Strahoninca, vašim “zakonodavcem”...  - Mora biti. Predsjednik OV-a Vladimir Lepen i moj zamjenik Josip Šipek prve su osobe s kojima se o svakoj aktivnost savjetujem, zajedno odvagnemo svaki problem ili ideju. I dopustite da mojim sumještanima, građanima općine Strahoninec čestitam i u njihovo ime 21. svibnja. Toga dana 1997. godine konstituirano je prvo Općinsko vijeće. I da najavim: proslavit ćemo naš dan, makar opet na jesen. Važno je da se mi Strahoninčani nađemo na okupu, a našim udrugama pružimo priliku da nam opet prirede program i lijepo druženje.