PR članci 12.02.2018. 10:43. Zadnja izmjena: 14.05.2018. 08:33.

VIST d.o.o. Pribislavec

Ulaganje u zaposlenike i sredstva za proizvodnju garancija je dugoročne profitabilnosti

U kadar treba ulagati još kad je u srednjoj školi

Tvrtka VIST d.o.o. krajem 2017. godine obilježila je 15 godina poslovanja. Nakon godina provedenih na dvije lokacije u Čakovcu, odnosno odvojene upravne zgrade od radioničkog prostora, početkom 2016. uselili su u vlastiti prostor u Pribislavcu. Nova zgrada sastoji se od 650m2 hale te 400m2 aneksa kojeg čine uredi, blagovaona, garderoba i učiona za edukaciju budućih CNC operatera, tehnologa i servisera za CNC alatne strojeve, a već je u procesu i izrada dokumentacije za proširenje hale na dodatnih 1. 500m2. Naziv VIST dobiven je kao kratica njemačkih riječi: Vertretung, Ingenieurin, Service und Technologie, što u prijevodu znači zastupništvo, inženjering, servis i tehnologija što je ujedno i ono čime se tvrtka bavi. Europski pristup poslovanju vlasnik tvrtke, Ivan Lovrek, izgradio je na temeljima općepoznate međimurske marljivosti i tvrdoglavosti te vodeći se njemačkom radnom disciplinom. CNC strojevi u industrijskoj proizvodnji dijelova neophodan su faktor za cjelokupni razvoj. Proces, odnosno izrada pojedinog dijela, posebno u automobilskoj industriji, povezan je sa vremenom obrade. Zarađuje se na sekundama potrebnim za obradu pojedinog dijela ugrađenog u automobil. -Pozitivno je što strani investitori ulažu na području županije Međimurske (LTH ALUTECH d.o.o., CNC PUŠNIK d.o.o. i drugi) jer geografski položaj županije, međimurska marljivost i želja zaposlenika za bolju budućnost, naveliko ekonomski opravdava investiciju, rekao je Lovrek. 

Ivan Lovrek, direktor tvrtke VIST d.o.o.

Zastupništvo, inženjering, servis i tehnologija

Zastupajući 3 svjetski poznata proizvođača CNC alatnih strojeva iz SR Njemačke, djelatnici tvrtke VIST proputovali su Europu. Strojevi tvrtke EMAG, sastoje se od vertikalnih CNC tokarskih strojeva, strojeve za vanjsko i unutarnje brušenje, brušenje krivulja i 5-osnih strojeva za brušenje. Proizvođači strojeva CHIRON i STAMA proizvode vertikalne CNC obradne centre, strojeve za više osnu obradu te fleksibilne linije na kojima se mogu raditi razni specijalizirani proizvodi. Također, zastupaju i tvrtku LPW Reinigungstechnik GmbH, koja proizvodi strojeve za industrijsko pranje visoko produktivnih i specijaliziranih dijelova. -Svaki od navedenih proizvođača strojeva koje zastupamo može se pohvaliti tradicijom proizvodnje CNC strojeva dužom od 50 godina, rekao je Lovrek. Generalnim remontom u stanju su starim, rabljenim strojevima vratiti prvobitnu funkcionalnost i efikasnost svih dijelova te na taj način svojim poslovnim partnerima uštedjeti značajna novčana sredstva. -Specijalizirani smo za servis zahvaljujući viziji našeg direktora još prije 30tak godina. Naime, strojeve može prodati svatko, a samo školovani i motivirani zaposlenici s ključnim alatima mogu raditi servis i generalni remont, ispričao je Neven Bakač, mladi magistar strojarstva kojeg VIST prati još od trećeg razreda srednje škole. Sa savjetima se pomaže i kod nabavke novih, ali i polovnih strojeva te kod tehnologije. –Poslovni partneri često dođu s nacrtima komada za koje žele da se napravi koncept tehnologije obrade i stroja, a mi tada uz dotični koncept odaberemo tehnologiju obrade, alate za obradu, izračunamo vrijeme obrade, odaberemo stroj, odnosno tehnološki postupak obrade i je li je sve zajedno ekonomski isplativo te ima li kupac stroja i tehnologije obrade ekonomsku korist. Takvom dokumentacijom dajemo garanciju da je to – to, dodao je Bakač.

Neven Bakač, mag.ing.mech.

Pozitivna priča koja otvara perspektive

Direktor poduzeća, Ivan Lovrek, 1970. godine sa 16 godina iz rodnog Donjeg Vidovca, otišao je na školovanje u Ljubljanu. 1978. započeo je raditi na odjelu CNC tehnologije u nekadašnjem strojarskom gigantu Titovim zavodima LITOSTROJ. Prije gospodarske krize 1998. otišao je na školovanje u Njemačku u tvrtku EMAG Maschinenfabrik GmbH. Nakon školovanja, godine 1989. osnovao je svoju prvu tvrtku (obrt) NC SERVIS LOVREK Ivan s.p. čija je danas tvrtka VIST d.o.o. pravni slijednik. Strojeve prodaju u državama nastalim na području nekadašnje Jugoslavije, dok servis strojeva obavljaju i na područjima istočne Evrope. Tvrtka VIST d.o.o. osnovana je 2002. godine jer njemački proizvođači strojeva na području istočne Europe nisu imali riješen servis CNC strojeva, ali i kako bi dokazali da se u Hrvatskoj isplati raditi. Uz plaće iznad hrvatskog prosjeka i 12 zaposlenih VIST d.o.o. ima i 3 stipendista (srednjoškolca, studenta elektrotehnike i studenta strojarstva).

Odnos s djelatnicima treba njegovati kao i odnos s kupcima, a treba biti i pošten te ih i sukladno obavljenom poslu motivirati. Zadovoljan radnik je dobar radnik.Ivan Lovrekdirektor tvrtke VIST d.o.o.
–Mlade ljude treba poticati i stvarati im radne navike već od srednje škole. Treba im omogućiti sve što im je potrebno za razvoj, od raznih dodatnih usavršavanja do otvaranja vidika izvan mikrosvijeta u kojem živimo. Jedino na taj način možemo osigurati da će zaista i ostvariti svoje potencijale. Mislim da bi zaposlenici i profesori mogli više doprinijeti boljitku budućih zaposlenika metalne industrije županije Međimurske. Općenito je potrebno više investirati u školovanje mladih Međimuraca za profitabilna zanimanja. Jedan strojarski tehničar ili strojarski inženjer lakše nauči ekonomiju poslovanja nego jedan ekonomist, strojarstvo. Školovati strojobravare i zavarivače za tvrtke na području naše županije, a koje imaju veliku fluktuaciju zaposlenika, ekonomski nije isplativo. Ulaganje u zaposlenike i sredstva za proizvodnju garancija je dugoročne profitabilnosti, uvjeren je Lovrek. Profesori u školama zaokupljeni su teorijom, a premalo se vremena ulaže u praktični dio nastave i samostalno istraživanje što dovodi do nesigurnosti, ali i nezainteresiranosti mladih za određena tehnička zanimanja. –Problem s kojim se susreću poduzetnici metalne industrije vezano uz nedostatak kadra nije započeo prije par godina. Naši ljudi sustavno su odlazili raditi u inozemstvo već desetljećima prije i tad je trebalo reagirati. Nakon što je nezadovoljan čovjek otišao, nevjerojatno je očekivati da će se jednom vratiti, a kamo li da će se vratiti na staro. Odnos s djelatnicima treba njegovati kao i odnos s kupcima, a treba biti i pošten te ih i sukladno obavljenom poslu motivirati. Zadovoljan radnik je dobar radnik, istaknuo je.
Lovrek.Dio ekipe tvrtke VIST d.o.o.

Izvor: List Međimurje, 12.2.2018.