PR članci 25.05.2016. 08:07. Zadnja izmjena: 25.05.2016. 08:33.

Festival piva

U Čakovcu uspješno završio 2. Beerfest Sjever!

Nakon 48 sati trajanja festivala, s više od 32 dostupne vrste craft i vrhunskog piva, na 1200m2 i sa preko 3000 posjetitelja, zatvoren je i 2. Beerfest Sjever u Čakovcu!

Drugi Beerfest Sjever u Čakovcu pokazao je da kultura piva može proći i u "vinskoj" Međimurskoj županiji. Od 20. do 21. svibnja Čakovec je tako bio pivski centar Hrvatske gdje se na prostorima Starog Hrasta moglo isprobati čak 32 vrste piva. Craft pivo, ili zanatsko pivo, svojevrstan je fenomen koji je zapalio svijet. Iako su u kratko vrijeme Hrvatsku zapalili deseci pivskih festivala, većina ih je stala na svojim prvim izdanjima, no ne i čakovečki Beerfest Sjever.

Od predavanja Roberta Posavca "Pivski stilovi" do degustacija piva i gastro - pivskog uživanja u specijalitetima američkog roštilja, smijeha na stand up komediji i glazbenog dijela festivala uz bendove, Beerfest Sjever imao je u ponudi veliki spektar zabave i za najzahtjevnije posjetitelje.

"U manje od godinu dana uspjeli smo održati već drugi pivski festival u Čakovcu i to je već postala tradicija. Želja nam je stvoriti prepoznatljive proljetno - jesenske festivale craft i vrhunskog piva. Uz kvalitetno predstavljanje pivovara i vrsta piva okrećemo se prema poduzetničkoj suradnji između pivovara, stručnjaka, tehnologa, ali i povezanih industrija", po zatvaranju festivala u ime organizatora rekao je Krešimir Biškup.

"Kroz narednih godinu, dvije želimo od Beerfest Sjever napraviti manifestaciju i za krajnju publiku, ali i za stvaranje poslovne klime pripadajuće industrije. Zašto bas kod nas ne bi ostvarili suradnju između pivovara, povezali inozemne i domaće, ili pak različite branše. Međimurje i Čakovec se ipak nalaze na prirodnom trgovištu u srcu ovog dijela Europe."

U dva dana festivala na 2. Beerfest Sjever predstavili su se Zmajska pivovara, Varionica, Black Hat Brewery, Daruvarska pivovara, Medvedgrad, Kahli Brewery, Pulfer, Aircraft Brewery, Pivionica i Križevačka pivovara. Uz ipak opravdane izostanke nekih, ali i pojavu novih malih pivovara, Beerfest Sjever okupio je najbolje sa hrvatske male poduzetničke i pivske zanatske ili craft scene.

Petak je donio i povratak performansa međimurskog fotografa i umjetnika Maria Jakšića pod nazivom "Besplatno Fotkanje". Kroz godine svojeg performansa Jakšić je dokumentirao čak 2500 različitih portreta, a nakon osam godina odlučio je ponovo početi "besplatno fotkati" po događajima. Malo je reći da je njegov performans bio hit, a gotovo svi su htjeli barem jednu fotografiju za "fejs, majspejs, tvitere i instače".

Uz pivske delicije, 32 vrste piva, posjetitelji su na dvodnevnom festivalu uživali u stand up showu Gorana Vugrinca Goca. Stand up ne bi bio komedija da publiku nije iznenadio i zagrijao za Gorana njegov prijatelj, čakovečki dečko Vlatko Štampar.

"Pravi gušt mi je bio doći u Čakovec. Atmosfera mi je bila odlična i bilo je prilično zabavno nastupati na pivskom festivalu, zasigurno se vidimo još koji put" rekao je Goc. 

Za glazbu na festivalu u petak je bio zadužen slovenski DJ umjetnik Timo G koji je uz vinilke i u điru na gramofonima plesnim ritmovima zagrijao atmosferu u petak, dok su u subotu na red došle vokalne bravure mladog varaždinca Nevena Stipčića i The Backbeats, bend Ogenj iz Podravine i genijalni duo Acoustic Souls uz čije gitare smo plesali do dugo u noć. 

Sljedeći festival za koji se priprema više iznenađenja i novosti očekuje nas već ove jeseni u sjevernohrvatskoj prijestolnici piva - Čakovcu. 

Izvor: Krešimir Biškup