PR članci 06.07.2020. 12:04. Zadnja izmjena: 06.07.2020. 12:05.

Predstavljanje partnera kampanje

U sklopu akcije „Međimurje daje više“ besplatno razgledajte etnografsku zbirku Svetomarske čipke

Svetomarska čipka je dio narodne nošnje – poculica koja je dugi niz godina bila zaboravljena umjetnost stvaranja niti koje su krasile i prehranjivale brojne obitelji svetomarskog kraja.

Vrijedne ruke neumornih čipkarica očuvale su od daljnjega zaborava ovaj karakterističan način prepletanja konca pomoću drvenih batića na podlošku koji je pričvršćen na balo. Udruga Svetomarska čipka danas njeguje tradiciju izrade Svetomarske čipke, a i sve ostalo vezano uz nju. Tako 2009. čipka postaje priznato nematerijalno kulturno dobro, a 2010. dobiva Oznaku izvornosti (geografsku zaštitu). Na području Općine Sveta Marija četrdesetak žena zna plesti čipku, a u samoj udruzi trenutno je aktivno njih petnaestak koje pletu i prezentiraju čipku prilikom dolazaka grupa ili odlazaka na razne manifestacije i festivale. Specifičnost Svetomarske čipke osim motiva (katruža, kroglica, lastavička i jagnješce) je da se radi od neprekinute niti.

U sklopu akcije „Međimurje daje više“ nude besplatan razgled etnografske zbirke Svetomarske čipke uz prethodnu najavu na broj telefona 040 660 001.

Međimurje daje više!