PR članci 29.09.2017. 00:00. Zadnja izmjena: 14.05.2018. 08:32.

Alen Horvat; Fizioterapeut iz Vularije

Uloga fizioterapije u zdravom starenju

Ljudima treće životne dobi, fizioterapeuti mogu bitno pomoći kako bi samostalno obavljali svakodnevne poslove, mogu poboljšati opću kvalitetu života te posljedično smanjiti troškove liječenja, ali i smanjiti unos raznih lijekova.

Na tu temu razgovarali smo s Alenom Horvatom iz Vularije, licenciranim fizioterapeutom, te predavačem. Vlasnikom privatne prakse fizikalne terapije, koji već osam godina uspješno obavlja tu djelatnost u kombinaciji s vanjskim suradnicima iz područja ortopedije i fizijatrije.

-Ključna i najbitnija stvar različitih oboljenja; bilo da se radi o tegobama koje se javljaju kao posljedica starenja ili pak nekih mehaničkih oštećenja, jest prevencija, započeo je Horvat. Ovdje se govori o prevenciji u smislu prepoznavanja faktora rizika koji dovode do nekih promjena kod pojedinaca, kao što su primjerice nedostatak kretanja, sjedilački način života, sjedilački ili teži fizički poslovi koji dovode do raznih oboljenja i poremećaja, bitno je rano prepoznavanje različitih simptoma oboljenja te rana intervencija.

Cilj je dakle, zaustaviti ili usporiti, ako je ikako moguće, progresiju oštećenja u njezinoj najranijoj fazi nastanka.

-Ključno je konzultirati se sa stručnom osobom što ranije! Kod ljudi koji već duže vrijeme imaju probleme lokomotornog aparata treba krenuti u njihovo rješavanje fizikalnom terapijom, nadovezao se Horvat. - Sam proces starenja dovodi do gubitka elastičnosti i podražljivosti mišićno-tetivnog sustava, te do gubitka „veziva“. Degenerativne promjene koje nastaju prirodnim starenjem vidljive su najčešće na kralježnici te velikim zglobovima kao što su kukovi koljena i ramena. Prvi simptomi koji se javljaju najčešće jesu bol i otok zglobova, smanjena pokretljivost, i funkcionalna nesposobnost.

Umjerena tjelesna aktivnost i redovita tjelovježba imaju najvažniju ulogu u prevenciji nastanka bolesti

Koje se tegobe odnosno, bolesti mogu riješiti primjenjujući fizikalnu terapiju?

-Fizikalnom terapijom rješavaju se brojne tegobe poput smanjene pokretljivosti, mišićne disfunkcije, problemi koordinacije i balansa kod neuroloških bolesti, smetnje cirkulacije, smetnje disanja te različiti drugi problemi centralnog i perifernog živčanog sustava.

Fizikalna terapija danas nezaobilazna u gotovo svim granama medicine pa tako primjerice i u ortopediji, traumatologiji, pedijatriji, kardiologiji, sportskoj medicini, gerijatriji…

To je vrlo široko područje – zasigurno je potrebno i stalno usavršavanje.

-U današnje vrijeme fizioterapeuti imaju, ili bi „trebali“ imati široko znanje o funkcioniranju tjelesnih sustava tijela te o njihovom uzajamnom međusobnom djelovanju, a obučeni smo raditi s ljudima svih dobnih skupina, od rođenja do kasne starosti. Tako da se tijelu, odnosno određenim poremećajima danas pristupa holistički, a ne kao nekada kada je terapija bila usmjerena samo na jedan dio tijela, bez davanja važnosti na međusobnu povezanost sustava.

Fizikalnu terapiju trebalo bi prihvatiti kao neku vrstu cjeloživotnog „treninga“ u održavanju lokomotornog aparata, i drugih tjelesnih sustava, čime bi se trebali osjećati zdraviji, pokretniji, biti bez bola i na kraju krajeva, sretniji! Stalna edukacija i usavršavanje vrlo je bitno i u pogledu opreme koja se dosta brzo razvija, ali i u vidu pohađanja različitih tečajeva za trajno usavršavanje u suradnji sa Hrvatskom komorom fizioterapeuta.

Koje sve terapijske mogućnosti pružate?

-Primjenjujemo različite specijalne manualne tehnike (Osteopatija, Mckenzie, Kaltenborn, kinesiotaping…) Individualna medicinska gimnastika, individualna kineziterapija, razne masažne tehnike (medicinska, sportska, manualna limfna drenaža, refleksna masaža, trigger točke).

Razne vrste elektroterapije (dijadinamska, interferentna, galvanska struja, ultrazvuk, magnetoterapija, laser, udarni val, dekompresijska terapija kralježnice…) i tako dalje.

PRIVATNA PRAKSA FIZIKALNE TERAPIJE
ALEN HORVAT
bacc.fizioterapeut
Vularija, M.Gupca 14, Orehovica
MOB:095/865 1326
E-mail: [email protected]