PR članci 30.11.2020. 14:46. Zadnja izmjena: 30.11.2020. 14:53.

SUOSIMZ

Život osoba s invaliditetom u kriznim vremenima

Dragi naši članovi, ali i sve osobe s invaliditetom Međimurske županije primite ovim putem skromne, ali iskrene čestitke povodom Vašeg dana. Budite strpljivi i ustrajni u svemu pa ćemo zajedno dočekati i neke bolje situacije. Nadamo se skorom druženju.


Uoči Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji se obilježava 3. prosinca, dana kada jednom u godini održavanjem okruglog stola ili javne tribine na svečani načini javno ukazujemo na potrebe osnaživanja položaja i prava svih osoba s invaliditetom onemogućeni smo to odraditi na već tradicionalan način.

Zbog ove zaista nepovoljne epidemiološke situacije izazvane koronom našu poruku da smo ravnopravni članovi ove zajednice nažalost možemo uputiti široj društvenoj zajednici samo putem sredstava javnog informiranja pa se nadamo da će i ovaj skromni članak naći put za uvažavanje specifičnih potreba najosjetljivijih skupina u zajednici.

Sve udruge koje brinu o potrebama osoba s invaliditetom pa tako i udruge učlanjene u Savez uvijek stoje na raspolaganju svojim članovima i da bi što bolje došlo do razmjene korisnih informacija ovogodišnja javna tribina bila je zakazana u hotelu "Panorama" u Prelogu, no iz već navedenih razloga je otkazana. Tema tribine trebala se odnositi na raspravu o članku 60. Zakona o socijalnoj skrbi jer tu još uvijek ima problema oko tumačenja imovinskog cenzusa. U primjeni ostvarivanja tog prava izuzetno bi nam bila korisna tumačenja pozvanog službenika iz ureda javne pravobraniteljice za osobe s invaliditetom kao i voditelja Centara za socijalnu skrb iz naše županije. Uz taj dio bio je predviđen i osvrt na inkluzivni dodatak.

Na prošlogodišnjoj tribini dobili smo i odgovore na pitanja o osiguravanju prostora za rad udruga, ali nažalost nije došlo do nikakvih promjena no vjerojatno je opravdanje u "koroni". Tako je i zbog korone bilo nemoguće ostvariti jednu posebno lijepu i korisnu aktivnost kao prošlogodišnja posjeta " Međimurskom prošćenju" u Zagrebu kojoj se odazvalo 110 članova, ali moramo se nadati da će i ova situacija proći pa će opet doći bolja vremena. Ipak određeni dio predviđenih aktivnosti u Savezu se provodi pa smo tako čak odradili i radionice podrške i osobnog razvoja za voditelje udruga i određene izvoditelje po projektima i programima. Jedan dio njih je odrađen direktno u prostorima udruga članica Saveza, a drugi dio se provodi online.

Svakako je za spomenuti da je i u ovoj situaciji ostvarena podrška velikom broju učenika s teškoćama u razvoju pa je tako samo u Savezu zaposleno 10 pomoćnika u nastavi, a u svim udrugama Međimurske županije koje su se prijavile na natječaj Ministarstva znanosti i obrazovanja odobreno je zapošljavanje ukupno 52 pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika. Smatramo da je to ostvarena izuzetno velika pomoć Međimurskoj županiji i Gradu Čakovcu u 2020./2021. školskoj godini.

Istovremeno smo zahvalni županiji kao i gradovima Čakovec, Prelog i Mursko Središće na podršci u radu udruga.

Dragi naši članovi, ali i sve ostale osobe s invaliditetom Međimurske županije primite ovim putem skromne, ali iskrene čestitke povodom Vašeg dana. Budite strpljivi i ustrajni u svemu pa ćemo zajedno dočekati i neke bolje situacije. Nadamo se skorom druženju.

Nada Igrec,
predsjednica Saveza i predsjednici udruga članica

Detalj sa prošlogodišnje tribine

UDRUGE ČLANICE SAVEZA UDRUGA OSOBA S INVALIDITETOM MEĐIMURSKE ŽUPANIJE

- Udruga gluhih i nagluhih Međimurske županije 
- Udruga slijepih Međimurske županije
- Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Međimurske županije
- Društvo multiple skleroza Međimurske županije 
- Udruga za sindrom Down Međimurske županije
- Udruga invalida rada Međimurske županije

Objava ovog članka omogućena je financijskom potporom po odobrenim projektima od strane Grada Čakovca i Međimurske županije.