PR članci 16.06.2020. 11:52. Zadnja izmjena: 16.06.2020. 12:04.

Općina Nedelišće

Zona Goričica je naš najveći razvojni potencijal

Općina Nedelišće svoj dan slavi uz sv. Vida, 15. lipnja. Za list Međimurje načelnik Darko Dania progovorio je o aktualnom stanju u drugoj najvećoj općini u državi. Kada ga pitamo koji je trenutno najvažniji projekt, spremno odgovara:

- Investicije u Gospodarskoj zoni Goričica svjedočanstvo su da najvažniji gospodarski projekt Općine Nedelišće ide prema svom vrhuncu. Od države smo dobili zemljište za njeno osnivanje, formirali smo čestice, opremili je energetskom i cestovnom infrastrukturom. Lani je napravljen i 248 metara dug priključak na državnu cestu koja je proširena. Radove su s 1,8 milijuna kuna financirale Hrvatske ceste - kaže Dania.

Općina je prijavila i projekt izgradnje drugog dijela pješačko-biciklističkih staza s uređenjem zelenog pojasa i infiltracijskog bazena, izgradnju javne rasvjete i DTK mreže te izgradnju dijela cestovnog prilaza, vrijednog 5,8 milijuna kuna. Za taj projekt Općini je iz EU fondova stiglo bespovratnih 4,9 milijuna kuna, a iz resornog ministarstva još 520 tisuća!

Zona je prodana

- Prodano je svih deset parcela u Goričici i ove će godine biti podignuta tri poslovna objekta. Proizvodni objekt tvrtke Metal - Euro iz Nedelišća je praktički pred useljenjem, najavljena je i investicija tvrtke b.t.c. iz Nedelišća, dok je Eko Terra iz Pušćina u postupku ishođenja građevinske dozvole - kaže Dania te potom prelazi na veliki projekt izgradnje i rekonstrukcije pješačkih staza u Nedelišću.

Gospodarska zona Gorčica raste

- U drugoj polovici prošle godine gradilo se u Čakovečkoj ulici, od groblja do Ulice A. G. Matoša. Novo lice pješačke staze stajalo je 1,2 milijuna kuna, od čega je 391 tisuću kuna osigurano kod ministarstva. Tome valja dodati rekonstrukciju elektroenergetske te vodovodne i plinske mreže i njihovih kućnih priključaka. Ti su radovi bili u nadležnosti HEP Elektre, Međimurskih voda i Međimurje-plina. Ovdje je, zapravo, riječ o višegodišnjem projektu kompletne izgradnje pješačkih staza u Čakovečkoj i Varaždinskoj ulici. Ukupna mu je vrijednost 7,3 milijuna kuna. Dodatno smo za dio Čakovečke ulice naručili izradu nove projektno-tehničke dokumentacije za javnu rasvjetu - ističe Dania. Pitamo ga potom za rak-ranu Nedelišća, a to je (pre)gust promet.

Obnova

- Nakon 20 godina najava, izrade studije utjecaja na okoliš, studije izvodivosti i više službenih očitovanja Hrvatskih cesta i Ministarstva prometa, projekt izgradnje brze ceste Čakovec - Varaždin je u izradi. Po prvi put se doista nešto konkretno događa na tom planu. Nakon dobivanja građevinske dozvole bit će pokrenut proces otkupa zemljišta i izgradnja. Mislim da više nikome ne treba pojašnjavati da je smanjenje intenziteta cestovnog prometa kroz Nedelišće jedna od naših najvećih potreba. Kroz naselje dnevno prođe oko 16 tisuća vozila. Izrađuju se i projekti za tri problematična raskrižja u Čakovečkoj ulici; kod groblja, vatrogasnog doma i Martina - kaže Dania te dodaje da se projektira i pješačko-biciklistička staza od Nedelišća do Graničnog prijelaza Trnovec.

Zadovoljan je uređenjem zgrade općinske uprave i Dječjeg vrtića Zvončić u Nedelišću. Nakon energetske obnove općinske uprave očekuje se ušteda energije od čak 70 posto.

- Zahvat je stajao oko milijun kuna, sufinancirano nam je 370 tisuća kuna te smo od fonda dobili još 325 tisuća kuna. Postavljena je ALU stolarija, izolirani su stropovi i zamijenjene azbestne ploče. Zamijenjene su i elektro-instalacije te sustav grijanja, ugrađena je LED rasvjeta, kao i ventilacija s toplinskim rekuperatorom. Što se pak vrtića tiče, nakon vanjske obnove prijavili smo se i za unutarnje uređenje i dobili 753 tisuća kuna; ukupna investicija iznosila je 1,2 milijuna. Obnovljene su vodovodne i termotehničke instalacije, ventilacija, kotlovnica, zamijenjeni su svi podovi, obnovljena je kuhinja i svi sanitarni čvorovi. Vrtić je sad potpuno obnovljen - kaže Dania.

Uređenje naselja

- U skladu s projektom uredit će se okoliš doma kulture u Črečanu. U Glavnoj ulici u Dunjkovcu postavljeni su uspornici. U Gornjem Hrašćanu uređena je staza u Ulici M. Pušteka zajedno s prijelazom u Varaždinskoj ulici te su opločene staze na groblju (kod Macinca). Na sportskom igralištu u Gornjem Kuršancu podignuta je ograda. Za brojne korisnike i rekreativce uređeni su sportski domovi u Macincu i Slakovcu. Napravljeno je krajobrazno rješenje uređenja Trga Republike u Nedelišću. U Pušćinama smo pred ishođenjem građevinske dozvole za gradnju pješačkih staza s obje strane državne ceste. U Pretetincu je rekonstruirana dvorana doma kulture, a u Trnovcu izgrađena oborinska odvodnja lokalne ceste vrijedna 1,5 milijuna kuna. Obnovljena je kapela Majke Božje Snježne dok je za sportski dom u Trnovcu izrađena projektna dokumentacija za energetsku obnovu; krajem godine to ćemo prijaviti na natječaj. Postavljeni su i novi stupovi javne rasvjete na nogometnom igralištu u Trnovcu. Uz sufinanciranje vladinog Ureda za nacionalne manjine izgrađeno je višenamjensko igralište u romskom naselju Parag, a u suradnji s Hrvatskim vodama sanirana je deponija otpada uz južnu stranu tamošnjeg nasipa, što je stajalo 90 tisuća kuna - kaže.

A kako osigurati mogućnost gradnje mladim obiteljima? Kaže da je urbanom komasacijom u Zavrtju u Nedelišću osigurano šezdesetak gradilišta. - Kreće izgradnja vodovoda, kanalizacije i plinske mreže. Građani će moći početi graditi obiteljske kuće. Želimo da se obitelji rado nastanjuju u Nedelišću i cijeloj našoj općini te da im na raspolaganju budu svi sadržaji koji su danas norma suvremenog života. Brinemo za sve, od najmlađih preko studenata kojih stipendiramo, njih 83 (29 novih), do naših najstarijih mještana - ističe načelnik Dania.

Zahvala

- Osjećam se obveznim zahvaliti i čestitati svim mještanima na poštivanju epidemijskih mjera. Svi su pokazali odgovornost i razumijevanje. Važno nam je da se svi građani osjećaju sigurno, od najmlađih do najstarijih, te da brinemo jedni o drugima. U ovim vremenima izvrsnom se pokazala naša suradnja sa svim vatrogasnim društvima. Vatrogasci su doprinijeli potpunom provođenju mjera na terenu. - Za vrijeme “mjera” iz općinskog proračuna smo sufinancirali ekonomsku cijenu vrtića za sve roditelje, bez obzira što djeca u vrtić nisu išla. Većina vrtića je to podržala tako da i njima zahvaljujem. Predškolskim odgojem nastojimo obuhvatiti svu djecu - kaže Dania. Dodaje da je Općina do kraja godine oslobodila plaćanja komunalne naknade sve građane koji su ostali bez posla u vrijeme pandemije. Također, do kraja godine plaćanja najma općinskih prostora oslobođene su tvrtke koje su zbog mjera bile zatvorene najmanje 30 dana.

Na pitanje o izgradnji nove osnovne škole u Nedelišću načelnik ističe da je Općina sa Županijom potpisala Sporazum o sufinanciranju izrade idejnog projekta. - Naš je zajednički interes osigurati uvjete za odvijanje cjelodnevne nastave za učenike s upisnog područja općine. Za izradu idejnog projekta Županija će osigurati 20, a Općina 50 tisuća kuna i ta smo sredstva osigurali u proračunima. Projekt će, kao osnivač škole, naručiti Županija - kaže načelnik.

Povratak na naslovnicu