Umjetnost 03.08.2016. 12:59. Zadnja izmjena: 03.08.2016. 13:19.

Državni arhiv u Štrigovi

10. srpnja otvorena izložba radova na papiru slikara Vladimira Meglića

U sklopu VI. umjetničke kolonije neformalne umjetničke grupe Contra u nedjelju, 10. srpnja, u Državnom arhivu za Međimurje u Štrigovi otvorena je izložba radova na papiru slikara Vladimira Meglića, rodom Međimurca, kojem je ovogodišnja kolonija bila i posvećena.

Prošle je godine, naime, umjetnik, inače šutljiv čovjek čija djela gore buktinjom čudesnih kolora u svim tehnikama, zakoračio u sedmo desetljeće života pa mu je u zavičaju ove godine priređeno više paralelnih izložbi: u Muzeju Međimurja u Čakovcu retrospektiva, u Pastoralnom centru Alojzija Stepinca u Prelogu izložba sakralnih motiva, u Štrigovi pak uz izložbu radova na papiru i lijep koktel-party s jazz-kulisom benda Scifidelity orchestra.

Na otvorenju izložbe u DAM-u stvaralaštvo V. Meglića predstavio je povjesničar umjetnosti Krunoslav Kamenar, a posebnu su notu događanju dale Stridonne sa svojim rafiniranim glazbenim izričajem i Tina Čatlaić kazivanjem poezije.

Stanislav Rebernik, načelnik Općine Štrigova (ujedno predsjednik Turističke zajednice Štrigove) i Josip Mikec, voditelj ureda TZO Štrigova, uz dobrodošlicu publici posebnu su zahvalnost uputili Antunu Horvatu koji je niz godina domaćin grupe Contra i umjetničke kolonije u Štrigovi za Štrigovskih noći, te pozvali posjetitelje na zaključenje kolonije uz čašicu razgovora s pjenušavim vinima kuće DGA pjenušci i prstohvat druženja sa štrigovskim prigriscima.

Meglić od olovke do freske, mozaika i ulja na platnu

Vladimir Meglić (rođen 15. travnja 1955. u Donjem Pustakovcu) maturirao je 1975. na Školi primijenjenih umjetnosti u Zagrebu te počeo raditi na scenografijama u Hrvatskom narodnom kazalištu. Akademiju likovnih umjetnosti upisao je 1981. godine, te diplomirao 1986. slikarstvo u klasi profesora Josipa Biffela.

Otad djeluje kao samostalni slikar, izlaže na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu, između ostalog i s neformalnom grupom umjetnika istomišljenika Contra.

Prvu samostalnu izložbu priredio je je u njemačkom Konstanzu 1995. godine, a uz izložbe, u opusu mu je uočljiv rad na sakralnim objektima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini u tehnikama freske, mozaika i ulja.