Umjetnost 12.04.2017. 13:51.

Međimurski puhači

8 problema nastalo za nastup uz Kawasaki 3P

Zagrebački punk-rock sastav Kawasaki 3p odsvirao je nedavno u Zagrebu najvažniji samostalni koncert u svojih 25 godina postojanja. Nastup ispred tri tisuće poklonika odradili su uz brojne goste, a jedno od iznenađenja bili su i mladi Međimurci u, samo za ovu priliku okupljenom, sastavu "8 problema".

Nika Ter, Karlo Horvat, Boris Vražić, Ivona Dominik, Petar Bergovec, Mihovil Vugrinec, Adam Smolek i Rafael Špoljarić, u rasponu od 12 do 18 godina, članovi su Puhačkog orkestra Goričan i za ovaj ih je jedinstveni doživljaj pripremio njihov voditelj Luka Dominik. Luka, naime, sa zagrebačkim rock zafrkantima trubu svira već 8 godina, no, skromno kaže - nije to nešto što zaslužuje veliku pažnju. Važnija su, smatra, djeca koja ožive svaki nastup i pozornicu, pa se ideja o zajedničkome nastupu spontano nametnula.

- Moji svirači imaju probe svaki tjedan i u odličnoj su formi. Oni koji nisu upoznati s tradicijom limenih glazbi koju njegujemo u Međimurju često se iznenade kad čuju klince koji znaju svirati, govori Luka Dominik.

A "klinci koji znaju svirati" isprva nisu ozbiljno shvatili prijedlog njihova voditelja. - Mislili smo da nas Luka zafrkava, ali kad nam je donio note da počnemo vježbati shvatili smo da je ipak istina, priča jedna osmina problema - Adam Smolek, i sam poklonik žestoke glazbe.

Ponos ne skriva ni njihov voditelj, iako su oni sami, smatra, možda još premladi da shvate veličinu ovakvoga događaja. - I tehnički, specifičnost glazbe, bučnost, ali prije svega energija koju bend dijeli s tri tisuće fanova koji u glas pjevaju sve pjesme - genijalno, opisuje Luka.