Umjetnost 29.11.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 04.05.2016. 14:33.

De je ljubav?

Grand Prix 9. MEF-a bendu Kom3dija!

Prema glasovima stručnog žirija, pobjednik ovogodišnjeg MEF-a je pjesma "De je ljubav?" međimurske grupe Kom3dija. Autor skladbe je gitarist i pjevač grupe Igor Baksa. Aranžman su uz njega radili i ostali članovi - klarinetist Miloš Rok, basist Neven Kolarić i bubnjar Marinko Marciuš te za ovu priliku i producent Marko Lajtman koji je ujedno i svirao gitaru. S Kom3dijom je pjevala i ženska vokalna skupina KUU-a "Veseli Međimurci".

Pjesma koju je kao najbolju odabrao žiri, a i slušatelji radiopostaja i glasači putem interneta, dobila je velik broj glasova, ali je s malom prednošću ta nagrada (koja se može promatrati kao nagrada publike) pripala pjesmi "Kamatarka". Za nju je tekst napisala Vjekoslava Huljić, glazbu Tonči Huljić, aranžman Remi Kazinoti, a otpjevao ju je Jole.

Ostali međimurski pjevači - Tajana Toplek iz Mačkovca, Bojan Mašnec iz Železne Gore i Suzana Herceg iz Nedelišća te grupa Vertigo imali su zapažene nastupe, ali su ostali bez nagrada. Ovogodišnju nagradu za doprinos hrvatskoj glazbi primio je Josip Turk koji je bio osnivač glazbene udruge Lira i niz godina surađivao je s brojnim poznatim imenima hrvatske i međimurske glazbene scene.

Među ostalim izvođačima, uz mlade pjevačke snage, nastupili su Hari Rončević, Daniel Popović te grupa E.T., kao i pjevačka legenda Kemal Monteno. Po prvi put ove godine izvođače je pratio festivalski sastav pod vodstvom profesora Damira Rodigera (bubnjevi) u kojem su svirali međimurski glazbenici: Vladimir Novak i Predrag Krobot (klavijature), Marko Žerjav i Dubravko Novak (gitare) i Vjeran Vidović (bas).

Vokalna pratnja izvođačima bile su Tamara Korunek i Ana Patačko. Ovogodišnju priredbu vodili su Mirko Fodor i Melita Hrengek. Snimala je Hrvatska radiotelevizija, a snimka će na HTV-ovu II. programu biti emitirana 13. prosinca.

Jole se natjecao jednom, a pobijedio drugom pjesmom

Prije samog Festivala u čakovečkom je Hotelu Park održana konferencija za novinare. Na njoj su, uz direktora MEF-a Rajka Dobošića, govorili i umjetnički direktor Vladimir Kočiš Zec te članovi žirija Rajko Dujmić i Zrinko Tutić. Umjetnički direktor na sebe je preuzeo odgovornost vezanu uz problem do kojeg je došlo zbog promjene pjesme koju je pjevao Jole te je rekao.

"Autor glazbe za pjesmu "Tuđa kuća" Tonči Huljić, nakon što je pjesma već prošla na natječaju, molio je da se ona povuče jer je tematski i tekstualno gotovo identična s jednom pjesmom za koju je Zrinko Tutić, član žirija, rekao da se odnosi na pjesmu Marinka Rokvića. Da bi se izbjegli mogući problemi, odlučio sam pristati da se ta pjesma zamijeni pjesmom 'Kamatarka' ", rekao je Kočiš - Zec. Konferenciju je grupa Kom3dija iskoristila za nekoliko riječi o svom novom albumu koji će biti predstavljen 9. prosinca u čakovečkom klubu Diana te 25. siječnja u zagrebačkom klubu Purgeraj.

Festivalske nagrade

Osim već spomenutih, podijeljeno je još nekoliko nagrada. Najdebitanticom je proglašena Daniela Škegro koja je pjevala pjesmu "Nova godina" za koju je sama napisala tekst i glazbu. Za najboljeg izvođača iz regije proglašena je Slovenka Katja Fašink. Nagrada za najbolju interpretaciju završila je u rukama Kemala Montena. On je pjevao pjesmu "Kad me jednom za te ne bude", nagrađenu i za najbolji aranžman autor kojeg je Nikša Bratoš.

Nagradu za najbolji tekst iz ruku pomoćnice urednika lista Međimurje primio je Leonardo Baksa - Čeći za pjesmu "Ne daj Bože da me ona zavoli" koju je pjevao Max Hozić. Za najbolju glazbu nagrađena je pjesma "Ako sad oduzmeš mi ljubav" za koju je tekst i glazbu napisao te je i otpjevao Hari Rončević.

Izvor: 2953