Umjetnost 26.07.2016. 11:36. Zadnja izmjena: 26.07.2016. 11:44.

Međimurske umjetničke instalacije na Zrću

Andrija Večenaj i Vanja Vrbanec oduševili žiri Artwood festivala

Da je spoj zabave i kulture moguć, štoviše, i veoma zanimljiv, dokazuje međunarodna umjetnička manifestacija Artwood festival po prvi puta održana na plaži NOA Beach koja se nalazi u sklopu popularne plaže Zrće na otoku Pagu. Atraktivna turistička destinacija postala je mjesto zbivanja manifestacije koja kroz osmišljavanje, izradu i predstavljanje originalnih autorskih drvenih skulptura i instalacija na otvorenom nastoji poticati kreativne utjecaje i izražaje iz cijeloga svijeta.

Od dvadesetak prijavljenih radova odabrano je njih šest, među kojima i radovi dva međimurska profesora Graditeljske škole Čakovec Monolimit Andrije Večenaja i Sparrow (međimurski vrabec) Vanje Vrbanca. Tijekom osmodnevnog festivala, od 10. do 18. lipnja, šest autora je u odličnoj atmosferi ispunjenoj zabavom i kreativom realiziralo svoja umjetnička djela koja će posjetitelji plaže Zrće imati prilike vidjeti ovog ljeta.

Na kraju festivala komisija je dala svoj sud te najboljim proglasila instalaciju koju je izradio Andrija Večenaj, dok je druga nagrada pripala također Međimurcu, Vanji Vrbancu. S obzirom da je cijeli festival protekao u prijateljskom ozračju i timskom duhu, sudionici su se dogovorili da će bez obzira na rezultat ravnomjerno podijeliti novčane nagrade, pokazavši time pravu umjetnost međuljudskih odnosa.

Proces izrade skulptura i instalacija

Od prijavljenih radova odabrani su sljedeći: Vrata Percepcije – Rosana Giusti, Reljef – Laura Martinović, Pogled - Milena Obradović, Kad je pravi čas? – Ivana Zavidić te dva rada profesora Graditeljske škole Čakovec : Monolimit – Andrija Večenaj i Sparrow – Vanja Vrbanec.