Umjetnost 30.04.2017. 14:42. Zadnja izmjena: 30.04.2017. 14:42.

Rock

Bend Pastiri je sastav posvećen Bijelom dugmetu

Da su Međimurci odlični u glazbenom odavanju počasti svojim rock idolima već smo utvrdili u serijalu posvećenom tribute bendovima, a ni glazbenici koje predstavljamo ovaj put neće biti iznimka. Poklonici odličnih rock svirki s njihovim su rock umijećem bili upoznati i prije nego su se pjevač Alen Horvat - Zibe (39), bubnjar Filip Krznar (29), gitarist Oliver Novak-Špiro (39), basist Ivica Kolarić (33) i klavijaturist Bojan Krušec (30) udružili u sastav posvećen jednom od najpoznatijih bendova s područja bivše Jugoslavije, Bijelom dugmetu.

Oko imena Pastiri nije bilo puno razmišljanja, vezano je uz izraz pastirski rock kojim je Dražen Vrdoljak još 1975. u glazbenoj povijesti zapečatio folk-rock mješavinu kojom se Bijelo dugme proslavilo.

- Ideja nam je sinula 2013. godine, vozili smo se u Samobor na motorijadu s prijašnjim bendom, s kojim smo željeli svirati svadbe. Kako je sve krenulo u suprotnome smjeru, bilo nam je jasno da je ta priča pri kraju i da je vrijeme da se okrenemo nečemu drugome. Tribute bendovi u to vrijeme nisu bili toliko rašireni kao danas, i činilo nam se kao idealan trenutak za nešto takvo, pojašnjava Zibe koji je sa Špirom i prije u nekoliko navrata o toj ideji. - Htjeli smo svirati glazbu koja je nama dobra, koju smo slušali mi i znamo da je puno ljudi voli, dodaje Špiro.

Od 2013. do danas dobar glas o Pastirima pročuo se diljem Hrvatske, često nastupaju i u Sloveniji, a odnedavno imaju i vlastitoga menadžera koji organizira svirke. Publika svih naraštaja koja s njima uglas pjeva od prve do posljednje pjesme dokaz je da dugmemanija još nije zamrla. - Jednom nam je prilikom poslije koncerta jedan čovjek rekao da ga je oprala totalna nostalgija, kao da se vratio u osamdesete na neki stadion gdje svi do jednog pjevaju zajedno, prisjeća se Špiro.

Tome svakako doprinosi i kvaliteta sastava Pastiri - svi su prekaljeni glazbenici s puno svirki u nogama, toliko iskusni i dobri da, nakon početnog uigravanja, danas rijetko održavaju probe. Sama je izvedba poseban izazov za Zibea, jer on jedan interpretira čak tri Dugmetova pjevača prepoznatljivih glasova. - Dugo mi je Bebek bio najdraži, no u posljednje vrijeme preferiram Tifu. Dosta je to zahtjevno, naravno, ali pokušavam ostaviti i nešto svoje, da bude 50:50, pola Bebek ili Tifa, pola ja, pojašnjava.

Na ekspanziju tribute bendova gledaju pozitivno. - Podržavamo ih, fora je, publika zna na što dolazi, kaže Bojan. Slažu se da tribute pokret puno govori o kvaliteti današnje glazbe, ali je posebno značajno i važno, dodaju, što na tim koncertima bude i puno mlade publike koja i danas uživa u glazbi rock and roll dinosaura.