Umjetnost 29.12.2016. 09:29. Zadnja izmjena: 29.12.2016. 09:35.

Mladi restaurator

Daniel Vodušek: Bilo bi izvrsno da ovaj posao mogu obavljati u Međimurju...

Nedavno se medijima proširila vijest o značajnom arheološkom otkriću vezanom uz palaču Barbieri u Trogiru. Među restauratorima koji su radili na projektu bio je i Daniel Vodušek iz Gornjeg Koncovčaka, mladi restaurator koji radi za tvrtku Neir d.o.o. iz Splita. Završivši Tehničku školu u Čakovcu, Daniel je u Splitu upisao Umjetničku akademiju, smjer konzervacija – restauracija zidnih slika, mozaika i štukatura, pri čemu je dio prakse odradio i na Hrvatskom restauratorskom zavodu.

Daniela je studiju restauracije privukao spoj znanosti i umjetnosti te terenskog rada

Restauracija mi se činila zanimljivom zato što sam odmalena volio crtati, slikati i modelirati. Osim umjetničkog dijela, restauracija je i znanost te me privukao taj spoj. Studij se na kraju pokazao uspješnim, kaže Daniel.

Mađarski državljanin Tamas Veress Aron postao je vlasnik palače Barbieri ni ne slutivši kakvo se u njoj krije blago.

Do otkrića je došlo slučajno, pretpostavljalo se da u palači Barbieri postoji gotički strop, a s obzirom da je palaču kupio gospodin Tamas Veress i odlučio je obnoviti, prije ikakvih konkretnijih radova bilo je potrebno napraviti istražne radove, otvoriti par sondi da se vidi u kojem su stanju grede, jesu li su oslikane, kakva je statika, je li crvotočina aktivna ili nije, opisuje Vodušek. Naime, insekti u stadiju ličinke napadaju drvo kako bi se prehranili te kopajući kanale pretvaraju drvnu masu u prašinu. Ti su kanalići poznati kao crvotočine.

Isto se i radilo na zidovima u slučaju da postoje zidni oslici. Nakon otvaranja prve sonde na drvenim zaglavnim pločama, između greda ispod preslika vidjeli su se tragovi boje. Kad smo uklonili taj preslik, na površinu su isplivali oslici na drvu na kojima se prikazuju sveci s atributima i alegorije. Ti nalazi su na prvom katu te je još potrebno istražiti o kojim je svecima i alegorijama riječ. Poslije smo u fugama između zida i drvenih greda pronašli različite predmete: staklo, keramiku, naočale, kocku izrađenu od kosti, vreteno, kovanice…

Na drugom katu također je provedeno sondiranje te utvrđeno da postoji gotički kasetirani strop koji je bio oslikan, iako je malo toga očuvano.

Što se tiče značaja ovog otkrića, Daniel kaže:

To je rijetki nalaz i od iznimnog značaja za Trogir i Dalmaciju jer nikada prije nešto slično nije pronađeno.

Radovi su inače započeli još u ožujku, no potom je restauratorska ekipa pauzirala tri mjeseca, a kad su nastavili, upravo je Daniel prvi primijetio, kad su već došli do dasaka, da se tu nazire neka boja...

Restauratorski posao je u biti znanstveno - stručne prirode, tako da, osim što se fizički radi, treba puno istraživati. Mnogo se radi na terenu, u svakakvim uvjetima i pozama pa zna biti prilično naporno. Nemam puno slobodnog vremena, ali volim se opustiti uz knjigu, film ili nekakvu seriju. Htio bih se vratiti u Međimurje i baviti se restauracijom, to bi bilo odlično, u optimističnom tonu završava Daniel.