Umjetnost 31.03.2017. 19:00. Zadnja izmjena: 01.04.2017. 08:23.

Predstavljamo glazbene sastave

Fantom slobode: Azra z Gor'čan s Leinerovim blagoslovom

Sve je više glazbenih sastava koji nose ime nekog poznatog glazbenog sastava, pa uz to i riječ tribute - prevedeno na hrvatski - počast. I u Međimurju gotovo svaki vikend u klubovima, kafićima ili na festivalima možete uživati u svirci glazbenika koji (više ili manje) vjerno prenose glazbu, stvaralaštvo i emociju bendova koji danas možda više ne postoje, ali su u životima naraštaja svojih slušatelja ostavili neizbrisiv trag. U tribute bendove okupljeni su oni najvjerniji i najzagriženiji fanovi, oživljavaju ostavštinu nekadašnjih glazbenih titana, onima koji nisu i nikad neće pružaju priliku da ih "osjete" uživo, i svojim svirkama vraćaju u vremena kad je glazba, tako barem kažu, uistinu valjala. Što se doista skriva iza tribute fenomena pokušat ćemo otkriti u serijalu posvećenom upravo glazbenicima "u čast", a prvi nam se predstavljaju Fantom slobode ili jednostavnije - Azra z Gorčan.

Osnovan 2011., Fantom slobode jedan je od prvih tribute bendova u Međimurju. Braća Petar (27) i Emil Pongrac (32), bubnjar i gitarist, te basist Ivica Kolarić (33) iz Goričana godinama su svirali u različitim bendovima. 2011. došli su na ideju da naprave neki tribute bend, a odluka da to bude baš Azra bila je brza i jednoglasna. Iako su u vrijeme kad je kultni bend žario i palio bili u pelenama ili možda tek u planu, uz njihovu su glazbu odrasli. - Za to su zaslužni naši roditelji koji su ih slušali. Azru nekako doživljavamo kao učitelja kroz život jer Štulićevi tekstovi imaju dublji smisao i kad i ako ga shvatiš, ti si zaražen, objašnjavaju.

No, u početku im je nedostajao ključni igrač, frontmen i pjevač, i taj su problem riješile - karaoke. Svetomaršćanin Filip Horvat (25) u to je vrijeme redovito pjevao na karaokama i osvajao nagrade, često i s izvedbama Azre. Dečki su ga "snimili" pa pozvali da s njima na koncertu tadašnjeg benda Free Object otpjeva nekoliko Azrinih pjesama, no tu je svirku propustio jer je, kaže, drhtao pred prvi ispit na Fakultetu elektrotehnike i računarstva. Pozvali su ga nakon toga na jednu svoju probu i tu je priliku objeručke prihvatio, iako je, kaže, kao interpretator obožavanog Johnnyja Štulića najviše na meti kritika.

No, reakcije su na njihovim koncertima uglavnom pozitivne, u nastupima podjednako uživaju i mlađe i starije generacije, a posebno ih veseli kad na svirku dođu i oni iz kluba 60+. - I ovi mlađi nas iznenade, znaju riječi i manje poznatih pjesama, ali super nam je kad se ovi stariji vrate u mladost, pjevaju s nama i vidi se da baš uživaju. No, oni su i najveći kritičari, osobito oni koji su Azru gledali uživo, jako su osjetljivi na zvuk i primijete svaki prijelaz koji nije dobro odrađen. Ali to su samo finese, u globalu su jako zadovoljni i to nam je veliki poticaj za dalje, pričaju dečki.

Pohvaliti se mogu i blagoslovom nekadašnjeg bubnjara Azre, Čakovčanina Borisa Leinera. Zvali su ga na prvu svirku u Murskome Središću i odlučio je podržati mlade Međimurce. - Mislim da je očekivao početnike koji će zvučati kao srednjoškolski bend. Ali mi smo se stvarno trudili točno "skinuti" svaku pjesmu kako su je oni svirali i baš se iznenadio, pa onda odradio s nama i drugi koncert u Varaždinu, prisjećaju se.

Ekspanzija tribute bendova ima i prednosti i mana, smatraju. - S jedne je strane dobro da se ljudi vraćaju glazbi iz prošlosti, jer je činjenica da danas ima sve manje dobre glazbe. Ali to je ujedno i loša strana, jer znači da se više ne stvara kvalitetno. Osim toga, kad smo mi počinjali bilo je to nešto novo i zanimljivo, ali uskoro bi moglo doći do zasićenja jer maltene svaka dva mjeseca nikne neki novi tribute, kaže Ivica koji, simptomatično, svira u čak dva takva sastava.

Azra, srećom, desetljećima uživa kultni status, na svakoj poštenoj fešti odsvirat će se barem jedan njihov hit, pa i mladići iz Goričana i Svete Marije mogu računati na to da će, kao trenutačno jedini aktivni Azra tribute u Hrvatskoj, i dalje biti tražena roba.

Jedini

Fantom slobode trenutačno je jedini aktivni Azra tribute bend u nas, nastupali su diljem Hrvatske i susjedne Slovenije, jednom i kao predgrupa Majkama, a za koji tjedan zasvirat će uz bok Hladnome pivu na šibenskom festivalu Kulturaljka.