Umjetnost 06.07.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 31.05.2016. 12:53.

Međimurski tenor

Filip Hozjak, student pjevanja iz Preloga

Dvadesetčetverogodišnji Preložanin Filip Hozjak ostvaruje svoj san na osječkoj Umjetničkoj akademiji na kojoj 3. godinu studira pjevanje, po povratku sa školovanja u Grazu.

O Filipovom glazbenom putu, nedavno ovjenčanom i Rektorovom nagradom, razgovarali smo u njegovom preloškom domu, uz roditelje Jasminku i  Dragutina koji često “potegnu” u 300 kilometara udaljen Osijek u kojem svjedoče sinovim nastupima na osječkim kazališnim daskama.

Nedavno su odgledali premijeru operete "Šišmiš" u kojoj Filip pjeva glavnu rolu - Eisensteina.

Stoji li iza Rektorove nagrade puno uloga?

"Nagrada je plod postignutih izvrsnih rezultata na umjetničkom području, glavne uloge  Rinuccija u premijeri Opere Gianni Schicchi, Inter Vox-Osijek, prvo mjesto na međunarodnim pjevačkim natjecanjima Lazar  Jovanović u Beogradu i Lav Mirski u Osijeku."

Prije dolaska u Osijek, proveli ste godinu dana u Grazu. Kako je tekla prilagodba na osječkoj Akademiji?

"Budući da obožavam Slavoniju, prilagodbe zapravo nije ni bilo jer je u meni odmalena bila usađena slavonska tamburaška pjesma, zahvaljujući tati. Što se tiče Akademije, nema tu previše mudrosti - rad, red i disciplina."

Je li teško dobiti uloge?

"Tenori su rijetki... pogotovo glasovi kakav je moj, a to je talijanski belkantistički tenor, što omogućava i više prilika za dobivanje uloga. Izdvojio bih ulogu 4. pandura i svećenika u mjuziklu Barun Trenk te ulogu Rinuccija u Puccinijevoj operi Gianni Schicchi. Isto tako, mogu spomenuti i međunarodna natjecanja Lazar Jovanović (Beograd) i Lav Mirski (Osijek) na kojima sam osvojio 1. mjesto."

BAKA JE “KRIVAC”

Na trećoj godini studija osvojili ste sve što se osvojiti može. Je li put prema vrhu težak?

"Uh... uspon je bio zaista trnovit! Puno odricanja, proba i puno discipline. Bilo je tu dosta koncerata (Prelog, Karlovac, Osijek, Belišće, Valpovo...) s Akademijom, ali i projekata koji nisu bili vezani uz Akademiju. Jedan od takvih bio je i mjuzikl Jadnici u kojem sam utjelovio ulogu Enjolrasa. Uz to sam ponovo nastupio na natjecanju Lav Mirski u Osijeku na kojem sam u dvije kategorije osvojio 1. mjesta (solo i dueti). Nedavno smo imali premijeru operete Šišmiš.

Kruna cijelog ovog rada stigla je u obliku Rektorove nagrade koja mi je dodijeljena na Sveučilištu J.J. Strossmayera u Osijeku i na koju sam neizmjerno ponosan. Na uspjehu sam zahvalan roditeljima koji su me uvijek podržavali i koji sve to financiraju. Odmalena su prepoznali talent u meni i vodili me tim putem. Naravno, tu je i moja baka Marija Bermanec koja je, po meni, još veći „krivac“ od roditelja jer me još kao klinca vodila sa sobom i u mene usadila međimursku popevku."

U koliko ste opera dosad nastupili i koje su Vam uloge najdraže?

"Dosad samo u operi Gianni Schicchi, sve ostalo su bile operete ili mjuzikli.

Šteta što osječki HNK ne ulazi ususret mladim umjetnicima. Kad bismo mogli dobiti barem neku malu ulogu u operi, to bi nam puno značilo, ovako se moramo fokusirati na projekte koji se rade samo u okviru Akademije. Dosad sam igrao uloge Rinuccija, Eisensteina, Enjolrasa, svećenika, a najupečatljivija mi je rola Eisensteina."

NADGLASAVANJE S KOSILICOM

Čekaju li Vas kući, u Prelogu, poslovi u domaćinstvu?

"Ponekad znam malo naljutiti roditelje, ali trudim se da to nije prečesto. Volim pomagati, kositi travu te glasom nadjačati zvuk motora kosilice. Susjedi se dive mom pjevanju, pa me nerijetko nagrade kolačima."

Imate li vremena za prijatelje?

"Prijateljstvo je za mene svetinja, tako da dosta vremena provodim sa svojim prijateljima, uz igranje bilijara i odbojke na pijesku, vožnju biciklom, ali i tulumarenje."

Jeste li zbog pjevanja odustali od nogometa?

"Ono što sam mislio da se nikad neće dogoditi, nažalost, dogodilo se. Ubilježio sam nekoliko nastupa za seniorsku momčad u Prelogu, u okviru 3. HNL, ali kad sam krenuo na fakultet, morao sam reći zbogom nogometu. U slobodno vrijeme zaigram s prijateljima u Prelogu ili Osijeku."

TVORNICA SLAVUJA

Je li Međimurje rasadnik izvrsnih opernih pjevača?

"Međimurje je poznata „tvornica“ opernih slavuja! Tu je moja bivša profesorica Blanka Tkalčić s kojom nastupam na ovogodišnjoj Operi pod zvijezdama u Prelogu, Henrik Šimunković, Armando Puklavec te Evelin Novak koja oduševljava svojim izvedbama po svjetskim opernim kućama, kao i drugi sjajni operni pjevači."

Što je najvažnije budućem opernom pjevaču?

"Grlo. Nadam se da će me služiti duuugo godina jer to je jedini “instrument” koji ne možeš kupiti."

Izvor: 3088