Umjetnost 19.04.2017. 21:58. Zadnja izmjena: 19.04.2017. 21:58.

Tribute bend

Muzičari koji piju - i sviraju Riblju Čorbu

Za dobar tribute bend, gradivo smo već utvrdili, potrebni su dobro glazbeno umijeće i izvrsno poznavanje opusa benda kojeg se interpretira, sve začinjeno malom dozom fanatizma i glazbene ludosti. Upravo ovo potonje iskusnog glazbenika Nenada Kutnjaka (45) veže uz glazbu Riblje čorbe čiji je veliki poklonik još od dječačkih dana.

- U 4. ili 5. razredu osnovne škole pobjegao sam na njihov koncert u dvorani Graditeljske škole u Čakovcu. To je bio moj prvi koncert, a mamu nisam ni pitao, bilo je nezamislivo da će me pustiti, pa sam jednostavno zbrisal, prisjeća se Neno.

S Čorbom i njihovim upečatljivim stvaralaštvom je, kaže, odrastao pa je dugo u njemu čučala ideja da se oformi bend koji će svirati isključivo njihovu glazbu. Znao je to povremeno natuknuti kolegama u drugim bendovima u kojima je svirao, ali kockice su se posložile tek 2014., kad je "kliknuo" s gitaristom Srećkom Krištofićem - Srejom (50) i basistom Danijelom Filom - Filačom (49). Sastavu se nedavno pridružio i bubnjarska legenda Radomir Grujić (62).

Sviraju samo prvih 4-5 albuma Riblje čorbe, jer je to, kažu, pravi, žestoki, izvorni rock. - Išli smo na minimalizam i čvrstoću, kak' bi rekli - šusku! Nismo doslovna kopija današnje postave, a i u izvedbi si dozvoljavamo improvizaciju. Ali, mora biti one prepoznatljive rock žestine, pojašnjava Neno. Starije Čorbine skladbe imaju sve, dodaje Srejo - dobar gitarski riff, kratki solo i odlične tekstove. Kritike su, kažu, gdje god dođu odlične. - Kad negdje prvi put nastupamo, ne znamo kako će ljudi reagirati. Isprva bude malo čudno, ali kad počnemo publika sve pjesme pjeva s nama. Uglavnom to jesu starije generacije, ali uvijek se iznenadimo koliko na koncertima bude mlađarije, priča Neno.

U Rijeci su tako uspjeli zadiviti tonskog majstora, a posebno su ponosni što je njihov rad pohvalio i sam Bora Đorđević. - Prolazio je prije dvije godine kroz Čakovec, popili smo kavu pa sam mu ispričao za Muzičare koji piju. Rekao je da mu je jako drago i kasnije je u nekoliko intervjua spominjao da u Čakovcu ima tribute bend koji svira Riblju Čorbu, kaže pjevač, osnivač i frontmen benda.

No, lik i djelo četničkog vojvode Đorđevića nisu svugdje dobrodošli, pa Muzičari pomno biraju gdje će i kada svirati. Znaju, kažu, gdje ova glazba nije poželjna i sigurno neće nikoga izazivati. Iako, to posebno ističu - o politici uopće ne razmišljaju. O tome nema govora i muzika s tim nema veze, kažu - sve pjesme koje sviraju su ljubavne.

Muzičari koji piju uspješno jašu na tribute valu, no članovi sviraju i u drugim sastavima, što gažerskim, što autorskim. - Čak i neki poznatiji bendovi sa strane rade tribute. Primjerice, The Beatles revival band koji je nedavno nastupio u Čakovcu su zapravo riječki Belfast Food. Mogu se danas raditi autorske stvari, izdavati singlovi i albumi. Ali problem je raditi koncerte koji će biti posjećeni, izdavačke kuće više ne funkcioniraju na taj način, treba "drbati" i rukama i nogama. A mi smo starci, nek' mladi rade novu, neopterećenu muziku, nama ostaje ova stara, kaže uz smijeh Srejo.

OKVIR

Muzičari koji piju ime su preuzeli s petog studijskog albuma Riblje čorbe iz 1984. godine. Istoimenom pjesmom uvijek otvaraju svoje koncerte.